Różne czujniki temperatury 4 pinowe z żółtą obwódką ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Różne czujniki temperatury 4 pinowe z żółtą obwódką ??
Witam!
Mam następujący problem:
Samochód Golf III 1,6 ABU
Właśnie dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury płynu bo mi ten co miałem wysiadł
I dostałem niby taki sam, bo 4 pinowy z żółtą obwódką, tylko że był w jakimś woreczku na którym pisało Felicia 1,3 i kosztował 25zł
I oto okazało się że po wymianie temperatura zawiera się w przedziale 100 - 110 stopni C.
Przed wymianą, zanim zaczął nagle pokazywać niecałe 70 stopni C działał chyba OK, bo pokazywał 90 - 95 stopni C.
Czy mogła nastąpić jakaś pomyłka ??
Czy mam szukać innego czujnika ??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Mam następujący problem:
Samochód Golf III 1,6 ABU
Właśnie dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury płynu bo mi ten co miałem wysiadł
I dostałem niby taki sam, bo 4 pinowy z żółtą obwódką, tylko że był w jakimś woreczku na którym pisało Felicia 1,3 i kosztował 25zł
I oto okazało się że po wymianie temperatura zawiera się w przedziale 100 - 110 stopni C.
Przed wymianą, zanim zaczął nagle pokazywać niecałe 70 stopni C działał chyba OK, bo pokazywał 90 - 95 stopni C.
Czy mogła nastąpić jakaś pomyłka ??
Czy mam szukać innego czujnika ??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pn lis 03, 2008 18:04 przez andrek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam miałem ten sam problem nie ma się co załamywać jest parę rodzai czujników niby te same ale jednak. Mam taki sam motor jak ty z tego co pamiętam bez kłopotu dostałem czujnik dopiero za 3 razem pokazywał prawidłowo leć do sklepu oddaj go niech poszuka innego lub zwróci ci kasę. Jeśli powie że na 100% dał ci dobry to od razu kopnij go... jest bardzo małe prawdopodobieństwo że dał ci dobry. U mnie pokazywał od 100 do 110 drugi nawet do 120 także już od razu wiedziałem że szajs a trzeci pięknie 85 do 90 także był ok.
- Paweł Marek
- V.I.P.
andrek, za 25 zeta kupiłeś podróbę która w tym wypadku oznacza szmelc. Kup dobry, chcesz mieć spokój to w ASO (będzie z niebieską obwódką). A to że pokazywało 70 stopni to nie dowód na uszkodzenie czujnika, mógł paść termostat.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- matti_vw
- Użytkownik
- Kontakt:
Spoko też przez to przechodziłem, żółty pokazywał 110*C, a poprzedni niebieski 80*C, więc pożyczyłem sobie profesjonalny termometr elektroniczny i okazało że ten co pokazywał 110*C robił mnie w konia, a był nowy. Sprawdź przy jakiej temperaturze włącza Ci się wentylator chłodnicy, powinien przy ok 90*C (pierwszy bieg wentylatora!). Jeżeli włączy się przy 110*C to znaczy że czujnik oszukuje. Najlepiej kupić oryginał za coś ok 80zł, te podobno są lepsze.
Ostatnio zmieniony pn lis 03, 2008 19:22 przez matti_vw, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jestem raczej przekonany ze to czujnik bo przestal dzialac z dnia na dzien, poza tym termostat sie otwiera i wentylator rowniez startuje, tylko ta temperatura do niczego nie podobna.Paweł Marek pisze:andrek, za 25 zeta kupiłeś podróbę która w tym wypadku oznacza szmelc. Kup dobry, chcesz mieć spokój to w ASO (będzie z niebieską obwódką). A to że pokazywało 70 stopni to nie dowód na uszkodzenie czujnika, mógł paść termostat.
czy zna w takim razie ktos namiary na allegro na jakies dobre czujniki temperatury, moze topran czy hans prains (czy jakos tak ) albo moze jakis bosch ?? faktycznie troche sie zdziwilem ze tem czujnik byl zapakowany tylko w woreczek z napisem felicia
dzieki za odpowiedzi!
mam jeszcze jedno pytanie:horacjuszz pisze:Witam miałem ten sam problem nie ma się co załamywać jest parę rodzai czujników niby te same ale jednak. Mam taki sam motor jak ty z tego co pamiętam bez kłopotu dostałem czujnik dopiero za 3 razem pokazywał prawidłowo leć do sklepu oddaj go niech poszuka innego lub zwróci ci kasę. Jeśli powie że na 100% dał ci dobry to od razu kopnij go... jest bardzo małe prawdopodobieństwo że dał ci dobry. U mnie pokazywał od 100 do 110 drugi nawet do 120 także już od razu wiedziałem że szajs a trzeci pięknie 85 do 90 także był ok.
otoz znalazlem swoj stary oryginalny czujnik MADE IN LUXEMBURG
ktory nie mial zadnej kolorowej obwodki, tylko na metalowym rancie takie oznaczenie:
357919501A
czy w takim razie czujnik ktory powinienem teraz kupic powinien miec zolta czy niebieska obwodke ??
jakie sa odpowiadajace zamienniki tego czujnika ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
andrek, nie poznasz tego po kolorze bo się zmieniły zwłaszcza te sprzedawane w ASO, podróby zwykle mają ten sam kolor co oryginał na którym auto wyjechało z fabryki. Podaj typ silnika w ASO, firmy które wymieniłeś to największa taniocha, chcesz to ryzykuj.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam!
sobie posprawdzałem to i owo i termostat otwiera mi się według mojego czujnika temperatury tak gdzieś przed 100 stopni C, a wentylator tuż później, przedtem miałem odczyt otwarcia termostatu tuż przed 90 stopni C co by się zgadzało z 87 stopni jakie przewidział producent termostatu. taki czujnik se dodaje 10 stopni i tyle.
jedynie mnie teraz zastanawia czy jak jadę i mam na blacie 100 stopni C a wiem że wszystko jest OK, czy coś złego może dla mnie z tego wynikać ?? jakieś konsekwencje ?
pozdrawiam.
sobie posprawdzałem to i owo i termostat otwiera mi się według mojego czujnika temperatury tak gdzieś przed 100 stopni C, a wentylator tuż później, przedtem miałem odczyt otwarcia termostatu tuż przed 90 stopni C co by się zgadzało z 87 stopni jakie przewidział producent termostatu. taki czujnik se dodaje 10 stopni i tyle.
jedynie mnie teraz zastanawia czy jak jadę i mam na blacie 100 stopni C a wiem że wszystko jest OK, czy coś złego może dla mnie z tego wynikać ?? jakieś konsekwencje ?
pozdrawiam.