czy w silniku AAZ wymienia się pompę wodną razem z rozrządem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Cordoba
Mały gagatek
Mały gagatek

czy w silniku AAZ wymienia się pompę wodną razem z rozrządem

Post autor: Cordoba » ndz lis 02, 2008 17:26

tak jak w temacie. Szykuje się do wymiany rozrzadu tylko nie wiem czy w tym silniku tez powinno sie wymieniac pompe wodną z rozrządem?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 02, 2008 18:16

nie trzeba, ponieważ nie jest napędzana paskiem rozrządu tylko tym co alternator lub pompa wspomagania. Wymieniasz jak cieknie, albo co się bardzo rzadko zdarza jak nie pompuje bo się jej łopatki skruszą. Często starcza na całą żywotność silnika. W moich autach zmieniałem raz przy przebiegu 300 tys, bo ciekła, po czym okazało się że nie sama pompa tylko oring co jest pod nią.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Cordoba
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Cordoba » ndz lis 02, 2008 18:43

wielki dzięki :okej:
Jest jakieś FAQ jak samemu zmienić rozrząd? Szukałem ale jakoś nie mogłem znaleść :otepienie:

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz lis 02, 2008 18:58

Ja się nie zgodze ponieważ pompę wymienia się co drugi rozrzą a pompa nie jest tak wieczna , co do wymiany rozrządu to warto wydać 120zł i mieć pewność dobrej wymiany a o pomyłkę jednego zęba na pasku nie trudno

Cordoba
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Cordoba » ndz lis 02, 2008 19:16

ale w tym silniku pompa jest napędzana osobnym paskiem który napędza alternator i pompe wspomagania, wiec tak jak pisał kolega Paweł Marek jesli działa to nie ma sensu jej wymieniać.
Chyba faktycznie skorzystam z usług mechanika.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz lis 02, 2008 19:27

Cordoba pisze:Jest jakieś FAQ jak samemu zmienić rozrząd? Szukałem ale jakoś nie mogłem znaleść :otepienie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1605004
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 19:27 przez jaszczur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz lis 02, 2008 20:33

Cordoba pisze:ale w tym silniku pompa jest napędzana osobnym paskiem który napędza alternator i pompe wspomagania
Nie ma znaczenia jak pompa jest napędzana !!, zużycie mechaniczne jest w obu przypadkach jednakowe

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”