oslony na tarczepotrzebne?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
oslony na tarczepotrzebne?
kiedys jechalem sobie spokojnie a tu nagle tak jakby plastikowa butelka gdzies pod podwoziem sie zaczepila i tarla o ulice... ale wyszedlem i nic nie bylo... po kilkuset metrach wyczailem ze to z kola przod lewy - odkrecilem i wypadla jakas obudowa chyba z tarczy (nine wiem czy takie sa czy nie ) ale wlasnie na to wygladala- byla w 2 czesciach zardzewiala - kiedy wymienialem klocki to wspomnialem na warsztacie o tym - ale oni powiedzieli ze te oslony nie potrzebne - wiec mam pytanie - czy to potrzebne czy nie? bo jakos tak golo tarcze wygladaja - czy czasem sie eni brudza - nie niszcza?
Więc tak, pewności nie ma co Ci odpadło, bo najlepiej byłoby jakbyś popatrzył pod obydwie strony autka i wtedy porównał czego brakuje. Specjalistą od Mk2 nie jestem i nie wiem jak tam wygląda osłona tarczy, czy tez jest tak jak w Mk3 kierownica powietrza na zacisk hamulcowy. O hamulcach to już wiem więcej niż o Mk2 i sprawa wygląda tak:
- jeśli fabryka cos zamontowała w aucie to nie dla jaj napewno i jest to potrzebne
- bez osłony tarczy da się żyć, jednak wskazane jest aby była bo zawsze coś tam chroni przed błotkiem
Ale najpierw wsadź głowę pod autko i zobacz co jest a czego nie ma, bo może odpadło Ci zupełnie cos innego.
- jeśli fabryka cos zamontowała w aucie to nie dla jaj napewno i jest to potrzebne
- bez osłony tarczy da się żyć, jednak wskazane jest aby była bo zawsze coś tam chroni przed błotkiem
Ale najpierw wsadź głowę pod autko i zobacz co jest a czego nie ma, bo może odpadło Ci zupełnie cos innego.
ale to odpadlo po odkreceniu kola - i nie wygladalo na fachowa czesc lecz na jakby wlasnie oslona tarczy - tzn taka polowka - wiec spod odkreconego kola to chyba nic innego wypasc by nie moglo.hmmm po drugiej stronie nie mam nic takiego wlasnie - gole tarcze o ladnym polysku i klocki na nich zamocowane ( byly wymieniane niedawno ) - ale w sumie jak sobie pomysle - przeciez na alumkach jak jezdza ludzie to nie wiem czy jakies oslony maja .... widac tarcze i kolorowy klocek (zacisk)
osłony jesli są to zawsze od strony wewnętrznej, bo od strony zewnętrznej osłone stanowi właśnie koloDmX_81 pisze: ale w sumie jak sobie pomysle - przeciez na alumkach jak jezdza ludzie to nie wiem czy jakies oslony maja .... widac tarcze i kolorowy klocek (zacisk)
Jeśli mówisz że po przeciwnej stronie też nic nie masz to.... się nie przejmuj i lej paliwo i przed siebie

-
- Forum Master
Jeśli chodzi o osłonę tarczy hamulcowej metalową która osłania -zasłania tą tarczę od wewnątrz, od środka auta to ona jest baaardzo potrzebna po to gdy np, wjedziesz w kałużę to woda poleci Ci na tą blachę a nie na gorącą tarczę powodując jej pęknięcie lub wypaczenie od nagłego schłodzenia.U nas się przyjęło że jak są koła ,silnik i kawałek budy to reszta niepotrzebna i but.Więc adamo122 słusznie twierdzi .Pozdrawiam
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Teoretycznie tak może się zdarzyćTomasz Żaguń pisze:Jeśli chodzi o osłonę tarczy hamulcowej metalową która osłania -zasłania tą tarczę od wewnątrz, od środka auta to ona jest baaardzo potrzebna po to gdy np, wjedziesz w kałużę to woda poleci Ci na tą blachę a nie na gorącą tarczę powodując jej pęknięcie lub wypaczenie od nagłego schłodzenia.U nas się przyjęło że jak są koła ,silnik i kawałek budy to reszta niepotrzebna i but.Więc adamo122 słusznie twierdzi .Pozdrawiam
A także teoretycznie -gdy masz mokrą tarczę hamowanie może być ciut słabsze i fura zatrzyma ci się o 75 cm dalej a właśnie tych cm może ci teoretycznie zabraknąć

flat