GOLF MK4 - brak mocy, trzęsie silnikiem, spadek obrotów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
GOLF MK4 - brak mocy, trzęsie silnikiem, spadek obrotów
Trochę przeszukałem forum, lecz nie znalazłem odpowiedzi na to, co mogło się przydarzyć mojemu autku. GOLF MK4, 1.6 16V, benzyna, przebieg 160 tys. W sierpniu wymieniałem rozrząd. Od mniej więcej miesiąca (początek pażdziernika) pojawił się pewien problem. Mianowicie, samochód odpala bez najmniejszych problemów, wykonuję nim kilka(naście) kilometrów i czasami, przy rozgrzanym silniku zaczyna być dostrzegalny wyraźny brak mocy i uczucie jakby się jechało na trzech cylindrach. Na biegu jałowym obroty spadają do 600 i trochę trzęsie skrzynią biegów i delikatnie silnikiem i całym wydechem. Mam wrażenie jakbym słyszał jakieś lekkie trykotanie. Rozwiązaniem jest postój z wyłączonym silnikiem. Po ponownym odpaleniu objawy znikają. Początkowo podejrzewane były przewody zapłonowe i świece. Wymienione zostały i nadal to samo.
Problem nie pojawia się za każdym razem. Przykładowo, w zeszłą sobotę i niedzielę przejechałem ponad 150 km - bez problemów. Samochód stał w poniedziałek i wtorek, po czym w środę przejechał kolejne 50 km. W czwartek znowu stał i w piątek, gdy tylko się rozgrzał od razu pojawił się ten objaw. Po przejechaniu 10 km stał znowu i wieczorem przejechałem kolejne 10 km bez problemów. W tę sobotę problem już nie występował (kolejne 30 km przejechane), a w niedzielę znowu się pojawiło (przejechałem 10 km bez problemu, postał trzy godziny i wracając znowu te 10 km, pojawiło się).
Co to może być?
Problem nie pojawia się za każdym razem. Przykładowo, w zeszłą sobotę i niedzielę przejechałem ponad 150 km - bez problemów. Samochód stał w poniedziałek i wtorek, po czym w środę przejechał kolejne 50 km. W czwartek znowu stał i w piątek, gdy tylko się rozgrzał od razu pojawił się ten objaw. Po przejechaniu 10 km stał znowu i wieczorem przejechałem kolejne 10 km bez problemów. W tę sobotę problem już nie występował (kolejne 30 km przejechane), a w niedzielę znowu się pojawiło (przejechałem 10 km bez problemu, postał trzy godziny i wracając znowu te 10 km, pojawiło się).
Co to może być?
-
krzysiek2008
- Mały gagatek

Witaj. Ja miałem podobny problem miesiąc temu okazało się że moduł na cewce raz podawał a raz nie napięcie na dwie świece.
Nie wiem jak jest 1.6 ale u mnie wystarczyło wymienić moduł choć elektryk chciał wymienić całą cewkę a koszt takiej do mojego golfika to 320zł. na szczęście udało mi się załatwić stary moduł i wszystko jest w porządku.
Nie wiem jak jest 1.6 ale u mnie wystarczyło wymienić moduł choć elektryk chciał wymienić całą cewkę a koszt takiej do mojego golfika to 320zł. na szczęście udało mi się załatwić stary moduł i wszystko jest w porządku.