oslony na tarczepotrzebne?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

oslony na tarczepotrzebne?

Post autor: DmX_81 » pn lis 21, 2005 18:19

kiedys jechalem sobie spokojnie a tu nagle tak jakby plastikowa butelka gdzies pod podwoziem sie zaczepila i tarla o ulice... ale wyszedlem i nic nie bylo... po kilkuset metrach wyczailem ze to z kola przod lewy - odkrecilem i wypadla jakas obudowa chyba z tarczy (nine wiem czy takie sa czy nie ) ale wlasnie na to wygladala- byla w 2 czesciach zardzewiala - kiedy wymienialem klocki to wspomnialem na warsztacie o tym - ale oni powiedzieli ze te oslony nie potrzebne - wiec mam pytanie - czy to potrzebne czy nie? bo jakos tak golo tarcze wygladaja - czy czasem sie eni brudza - nie niszcza?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pn lis 21, 2005 22:12

Więc tak, pewności nie ma co Ci odpadło, bo najlepiej byłoby jakbyś popatrzył pod obydwie strony autka i wtedy porównał czego brakuje. Specjalistą od Mk2 nie jestem i nie wiem jak tam wygląda osłona tarczy, czy tez jest tak jak w Mk3 kierownica powietrza na zacisk hamulcowy. O hamulcach to już wiem więcej niż o Mk2 i sprawa wygląda tak:
- jeśli fabryka cos zamontowała w aucie to nie dla jaj napewno i jest to potrzebne
- bez osłony tarczy da się żyć, jednak wskazane jest aby była bo zawsze coś tam chroni przed błotkiem
Ale najpierw wsadź głowę pod autko i zobacz co jest a czego nie ma, bo może odpadło Ci zupełnie cos innego.

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » pn lis 21, 2005 22:21

ale to odpadlo po odkreceniu kola - i nie wygladalo na fachowa czesc lecz na jakby wlasnie oslona tarczy - tzn taka polowka - wiec spod odkreconego kola to chyba nic innego wypasc by nie moglo.hmmm po drugiej stronie nie mam nic takiego wlasnie - gole tarcze o ladnym polysku i klocki na nich zamocowane ( byly wymieniane niedawno ) - ale w sumie jak sobie pomysle - przeciez na alumkach jak jezdza ludzie to nie wiem czy jakies oslony maja .... widac tarcze i kolorowy klocek (zacisk)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pn lis 21, 2005 22:33

DmX_81 pisze: ale w sumie jak sobie pomysle - przeciez na alumkach jak jezdza ludzie to nie wiem czy jakies oslony maja .... widac tarcze i kolorowy klocek (zacisk)
osłony jesli są to zawsze od strony wewnętrznej, bo od strony zewnętrznej osłone stanowi właśnie kolo
Jeśli mówisz że po przeciwnej stronie też nic nie masz to.... się nie przejmuj i lej paliwo i przed siebie :pub:

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » pn lis 21, 2005 22:44

hmm kolo :satan: tez tak pomyslalem - tylko ze w sumie skoro widze golym okiem (ubranym tez) te tarcze - to pomyslalem ze brud (bloto, bloto sniegowe z sola) tez sie tam moze dostac - ale pewnie tak to jest zaprojektowane ze dziala ;)

Awatar użytkownika
adamo122
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamo122 » pn lis 21, 2005 23:12

po coś to w tej fabryce zamontowali
i napewno zaprojektował to ktoś o wiele mądrzejszy niż taki przeciętniak niż np ja , dlatego na twoim miejscu zamontowałbym te osłony (jeśli oczywiście nie jest to duzy koszt) bo większej kasy bym w to nie ładował
pozdrawiam

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » wt lis 22, 2005 02:01

Jeśli chodzi o osłonę tarczy hamulcowej metalową która osłania -zasłania tą tarczę od wewnątrz, od środka auta to ona jest baaardzo potrzebna po to gdy np, wjedziesz w kałużę to woda poleci Ci na tą blachę a nie na gorącą tarczę powodując jej pęknięcie lub wypaczenie od nagłego schłodzenia.U nas się przyjęło że jak są koła ,silnik i kawałek budy to reszta niepotrzebna i but.Więc adamo122 słusznie twierdzi .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » wt lis 22, 2005 02:17

ok spraw2dze czy sa - w razie czego pstrykne fotki i osadzicie czy to co jest to jest ok czy cos brakuje:) pozdro

===slucham tylko najlepszej muzy, jezdze autem najlepszej marki===
(O===vw===O)

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt lis 22, 2005 08:46

Tomasz Żaguń pisze:Jeśli chodzi o osłonę tarczy hamulcowej metalową która osłania -zasłania tą tarczę od wewnątrz, od środka auta to ona jest baaardzo potrzebna po to gdy np, wjedziesz w kałużę to woda poleci Ci na tą blachę a nie na gorącą tarczę powodując jej pęknięcie lub wypaczenie od nagłego schłodzenia.U nas się przyjęło że jak są koła ,silnik i kawałek budy to reszta niepotrzebna i but.Więc adamo122 słusznie twierdzi .Pozdrawiam
Teoretycznie tak może się zdarzyć
A także teoretycznie -gdy masz mokrą tarczę hamowanie może być ciut słabsze i fura zatrzyma ci się o 75 cm dalej a właśnie tych cm może ci teoretycznie zabraknąć :jezor: więc u mnie osłony są.
flat

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”