wskazówka od temperatury płynu opada do 0

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

arturropl
Mały gagatek
Mały gagatek

wskazówka od temperatury płynu opada do 0

Post autor: arturropl » ndz lis 02, 2008 12:20

Witam,

Podobny problem znalazłem w archiwum ale wygląda na to, że to nie problem czujnika.

Temperatura dochodzi do 90 stopni i po jakims czasie wskazowka opada do 0 chociaz nie zawsze. Bylem w warsztacie i po podpieciu do VAGa gosc z serwisu twierdzil ze z czujnikiem wszystko jest ok i stwierdzil ze prawdopodobnie cos jest nie tak pomiedzy czujnikiem a panelem wskaznikow, moze byc tez panel wskaznikow do wymiany. Zalecil odlaczenie akumulatora zeby sie blad zresetowal i sprawdzic czy sie powtorzy, oczywiscie sie powtorzylo.

1) Czy ktos mial podobny problem ?
2) Ile w przyblizeniu moze kosztowac wymiana panelu wskaznikow lub naprawa? Nie oczekuje dokladnej kwoty tylko orientacyjnie
3) I ostatnie pytanie z ciekawosci, ile placiliscie za podpiecie do vaga?

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » ndz lis 02, 2008 12:26

arturropl, ja za podpięcie pod vaga i kasowanie błędu zapłaciłem 40PLN.Z czujnikiem miałem taki sam problem jak Ty i wymiana pomogła. Jeśli masz możliwość podmianki czujnika na próbę to sprawdź bo podejrzewam że wymiana czujnika będzie tańsza niż panelu wskażników.
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 12:28 przez looki8329, łącznie zmieniany 2 razy.

Lepiej stracić sekundę z życia, niż życie w ciągu sekundy...

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: GMS » ndz lis 02, 2008 12:35

bez podmianki czujnika na nowy nie da sie tego sprawdzic czujnik steruje dwoma oddzielnymi obwodami jeden idzie do ECU a drógi na deske i to wlasnie on jest uszkodzony mialem to samo nie raz i za kazdym razem to czujnik a vag nie pokazywal zadnego bledu
wymien czujnik na nowy i napewno bedzie dobrze
pozdrawiam

arturropl
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturropl » ndz lis 02, 2008 12:36

looki8329 pisze:arturropl, ja za podpięcie pod vaga i kasowanie błędu zapłaciłem 40PLN.Z czujnikiem miałem taki sam problem jak Ty i wymiana pomogła. Jeśli masz możliwość podmianki czujnika na próbę to sprawdź bo podejrzewam że wymiana czujnika będzie tańsza niż panelu wskażników.
Gość po podpięciu do vaga stwierdzil że ze czujnik jest ok i dobrze wskazuje temperaturę:(

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » ndz lis 02, 2008 12:41

arturropl, spróbuj podmienić czujnik to Cię nic nie kosztuje, a będzie wiadomo czy to jego wina czy nie. Czujnik ma 4 piny które podają sygnał do ECU i na deskę tak jak pisze GMS jeśli po podmiance będą takie same objawy pomyśli się co dalej.

arturropl
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturropl » ndz lis 02, 2008 12:42

GMS pisze:bez podmianki czujnika na nowy nie da sie tego sprawdzic czujnik steruje dwoma oddzielnymi obwodami jeden idzie do ECU a drógi na deske i to wlasnie on jest uszkodzony mialem to samo nie raz i za kazdym razem to czujnik a vag nie pokazywal zadnego bledu
wymien czujnik na nowy i napewno bedzie dobrze
pozdrawiam
Hmm to dziwne bo tak jak pisalem wyzej w serwisie twierdzili ze czujnik jest ok, chyba bede musial podjechac do innego mechanika. Dzieki!

PS Moim nastepnym autem juz nie bedzie golf, za duzo nerwow mnie to kosztuje;)

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » ndz lis 02, 2008 12:46

arturropl pisze:Moim nastepnym autem juz nie bedzie golf
a jakie jeszcze miałeś z nim problemy i jak długo już nim jeżdzisz?
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 12:47 przez looki8329, łącznie zmieniany 1 raz.

arturropl
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturropl » ndz lis 02, 2008 12:57

looki8329 pisze:
arturropl pisze:Moim nastepnym autem juz nie bedzie golf
a jakie jeszcze miałeś z nim problemy i jak długo już nim jeżdzisz?
13 miesięcy:)

- hydropopychacze i male spustoszenie - koszt ponad 2k
- wąż od IC
- opisany dzisiaj problem

o przepalonych żarówkach nie wspominając - niby to nie problem ale jak ktoś wymieniał np. żarówkę mijania w TDI to wie ile się trzeba z tym namęczyć, szczególnie za 1 razem:)

auto z 2001r, 137kkm, zadbane, wymieniane wszystko na czas... oczekiwałem czegoś znacznie lepszego od vw.

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: GMS » ndz lis 02, 2008 13:04

arturropl pisze:
looki8329 pisze:arturropl, ja za podpięcie pod vaga i kasowanie błędu zapłaciłem 40PLN.Z czujnikiem miałem taki sam problem jak Ty i wymiana pomogła. Jeśli masz możliwość podmianki czujnika na próbę to sprawdź bo podejrzewam że wymiana czujnika będzie tańsza niż panelu wskażników.
Gość po podpięciu do vaga stwierdzil że ze czujnik jest ok i dobrze wskazuje temperaturę:(
gosc podpiol vag-a i zobaczyl jaka jest temperatura silnika tylko odczyt z vag-a to jest ta wartosc co idzie do ECU a nie na deske mechanik byl niedouczony
dróga wartosc to mozna sprawdzic mierzac czujnik miernikiem
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 13:05 przez GMS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » ndz lis 02, 2008 13:21

arturropl, weź zrób jak radzą koledzy, na 99,9% jest to wina czujnika temperatury.. takich przypadków było wiele.. i za każdym razem to on był winien (dość częsta przypadłość)
arturropl pisze:PS Moim nastepnym autem juz nie bedzie golf, za duzo nerwow mnie to kosztuje;)
po prostu trafiłeś na taki egzemplarz, innym praktycznie nic się nie psuje.. robią grube kilometry bez większych awarii.. wiec wszystko zależy od użytkowania, używanych materiałów.. doświadczenia.. no i od egzemplarza samochodu

arturropl
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arturropl » ndz lis 02, 2008 13:32

gosc podpiol vag-a i zobaczyl jaka jest temperatura silnika tylko odczyt z vag-a to jest ta wartosc co idzie do ECU a nie na deske mechanik byl niedouczony
dróga wartosc to mozna sprawdzic mierzac czujnik miernikiem
pozdrawiam[/quote]

Czyli jeśli jest problem z tym co idzie na deskę to można na razie jeździć, mam rację?

Zeby go odstawic do warsztatu znowu bede potrzebowac dzien wolnego:/

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » ndz lis 02, 2008 13:37

arturropl pisze:Czyli jeśli jest problem z tym co idzie na deskę to można na razie jeździć, mam rację?
można można, tylko trzeba uważać.. bo jeśli powiedzmy walnie termostat (przypadkowo) i zacznie Ci się silnik gotować to Ty tego nie będziesz wiedzieć bo wskazówka tego nie wskaże. Też miałem kiedyś ten sam problem.. przejeździłem jakiś miesiąc z walniętym czujnikiem :helm:

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » ndz lis 02, 2008 13:37

arturropl pisze:Czyli jeśli jest problem z tym co idzie na deskę to można na razie jeździć, mam rację?
ja jeździłem z tym jakiś czas i wszystko było ok ale najlepiej wymienić to od ręki jeśli to tylko czujnik wymiana nie trwa długo.
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2008 13:38 przez looki8329, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FILIP_1988
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: FILIP_1988 » ndz lis 02, 2008 16:43

moze ktos wie jaki czujnik do silnika AQM? Albo jakas fotka z lokalizacją? Problem podobny mam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”