Po wymianie filtra powietrza jakby ześwirował
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Po wymianie filtra powietrza jakby ześwirował
Jak wyżej po wymianie filtra powietrza na nowy autko zaczęło nie trzymać obrotów zrobiło się mułowate. Co może być przyczyną??? Mam silniczek 1.6 B+G na gaźniczku i sprzedali mi filtr Filtrona OP 0013. Czy taki powinien być niby taki jak poprzedni.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja kupuje tylko sędziszów , filtron ponoć robi kiepskie filtry ale to tylko słyszałem z opinni a sprubuj wsadzić stary filtr i zobacz
Ostatnio zmieniony ndz paź 19, 2008 14:35 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czytałem w fachowej prasie o możliwych problemach z przepływomierzami przy teoretycznie odpowednio dobranych zamiennikach. Chodziło konkretnie o to jak rozkłada się struga powietrza przepływająca przz filtr. Nie raz niefortunnie wykonany filtr może skierować strugę powietrza tak ze omija np czujnik temperatury powietrza w przepływomierzu. Nie mówię że konkretnie w tym przupadku się tak dzieje ale sugestia żeby srpawdzićspowrotem na starym filtrze jest prawidłowa.
Moze też odpinałeś jakieś wężyki podcisnien i zapomniales podpiąc spowrotem i silnik łapie lewe powietrze.
Moze też odpinałeś jakieś wężyki podcisnien i zapomniales podpiąc spowrotem i silnik łapie lewe powietrze.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
No to albo źle poskładałeś, przy wymianie filtra wyrwałeś niechcący jakiś wężyk podciśnieniowy od gaźnika lub od termostatu w pokrywie filtra i go nie założyłeś, krzywo założyłeś mikser na gaźnik, albo masz pecha i przypadkowo coś akurat stało się z gaźnikiem. Filtr owszem może zmienić pracę na LPG (trzeba doregulować bo nowy ma mnejszy opór dla powietrza i mieszanka się zuboża) ale nie na benie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Po 1 to warto dorzucic kilka zlotówek i kupic filtr Mann Filter - 15zł.
Filtrona nie polecam ktoś mi mówił że są poprostu gorsze.
Zmieniając filt mozna kilka wężyków poodpinać i problemy gotowe. Sprawdz 2 otwory po lewej stronie obudowy filtra , 1 przy wejsciu filtra oraz wąż który idzie za tyłek gaźnika na dół. Aha odpowietrzenie odmy tez sprawdz.
Filtrona nie polecam ktoś mi mówił że są poprostu gorsze.
Zmieniając filt mozna kilka wężyków poodpinać i problemy gotowe. Sprawdz 2 otwory po lewej stronie obudowy filtra , 1 przy wejsciu filtra oraz wąż który idzie za tyłek gaźnika na dół. Aha odpowietrzenie odmy tez sprawdz.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Święta racja, mi po zakupie palił 10 litrów 1.6 na gaźniku gazu.manek888 pisze:Panowie po wymianie filtra trzeba jechac na ustawienie gazu filtra nie wymienia sie samemu tylko zawsze przy przeglodzie zienila ci sie dawka mosisz jechac go gaziarza na 100% mialem taki przypadek
I po wymianie filtru zaczął palić nagle ponad 12. I taki muł był że ... - strach wyprzedzać kogoś.
I na dodatek gasł na benzynie - w ogóle jak go kupiłem. Po regulacji gaźnika i gazu pali ślicznie. Nowy filtr powodował że miał za ubogą mieszankę. Teraz pali na trasie mniej niż 9 litrów gazu.
No właśnie ja dalej jeżdżę na starym filtrze i jeździć jeździ, gazownik wyregulował instalację ale na starym filtrze i pali trochę mniej bo po mieście pali 14-16 przy silniczku 1,6 w automacie, wciąż za dużo i nie wiem czego aż tyle....... No na nowym filtrze to całkiem muł... nie trzymał obrotów itp.weryfany pisze:Święta racja, mi po zakupie palił 10 litrów 1.6 na gaźniku gazu.manek888 pisze:Panowie po wymianie filtra trzeba jechac na ustawienie gazu filtra nie wymienia sie samemu tylko zawsze przy przeglodzie zienila ci sie dawka mosisz jechac go gaziarza na 100% mialem taki przypadek
I po wymianie filtru zaczął palić nagle ponad 12. I taki muł był że ... - strach wyprzedzać kogoś.
I na dodatek gasł na benzynie - w ogóle jak go kupiłem. Po regulacji gaźnika i gazu pali ślicznie. Nowy filtr powodował że miał za ubogą mieszankę. Teraz pali na trasie mniej niż 9 litrów gazu.