Mam zamiar wymienić skrzynie w golfie mk3 1,8GT oznaczenie silnika ABS w którym seryjnie jest włożona skrzynia APW, ale wszyscy mówią że to to samo co CHB.
Jednak porównując obie skrzynie na http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... riebe.html
wychodzi że jest różnica na 3 biegu i ta CHB jest nowsza i dłużej montowana bo prawie do końca produkcji.
APW 020 5-Gang 11/91 - 07/92 3,455 1,944 1,370 1,032 0,850
CHB 020 5-Gang 08/92 - 04/96 3,455 1,944 1,286 1,032 0,850
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka będzie odczuwalna różnica spowodowana różnymi wartościami na trzecim biegu?
Którą lepiej wybrać, czy to że CHB była później montowana to oznacza że była lepsza? Na której skrzyni uzyska się lepsze przyśpieszenie?
APW ma według doppel-wobber, o ile dobrze rozczytuje te liczby najkrótszą trojkę ze wszystkich skrzyń w mk3, czy się mylę??
PS. Czy możliwe że na www.doppel-wobber.de mają błędne dane?
Różnice pomiędzy skrzynią APW i CHB?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- matti_vw
- Użytkownik

- Kontakt:
Różnice pomiędzy skrzynią APW i CHB?
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 12:22 przez matti_vw, łącznie zmieniany 2 razy.
Skrzynia
Uważam,że przyspieszenia na trójce i tak nie odczujesz jeżeli masz sprawną skrzynię APW to nie ma sensu jej przekładać. Ponad to myślę że skrzynie vw nie są zbyt wytrzymałe, ja mam CHB synchronizatory 1 i 2 biegu są już do wymiany 275 tys przebiegu.Pozdrawiam.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
matti_vw, nie da się stwierdzić na podstawie danych z tej strony bo nie podano tam przełożenia głównego. Można przyjąć że są takie same z duzym prawdopodobieństwem i wtedy różnice w przełożeniu 3jki są na tyle małe że raczej nie odczujesz.
przełożenie biegu należy zawsze rozpatrywać w parze z przełożeniem głównym. Jak przemnowzysz przelzoenie biegu przez główne to masz przełożenie na kołach.matti_vw pisze: o ile dobrze rozczytuje te liczby najkrótszą trojkę ze wszystkich skrzyń w mk3, czy się mylę??
- matti_vw
- Użytkownik

- Kontakt:
rjxt, No właśnie, ja nie wymieniam skrzyni dla poprawy osiągów tylko też mam wysypane synchronizatory.
sas_gti, Przełożenie główne w obu skrzyniach są takie same, tylko chodzi o to że tą APW ciężej dostać w dobrym stanie ze względu na wąski okres produkcji i to na samym jej początku, a CHB teoretycznie taka z 96r. powinna być w lepszym stanie.
sas_gti, Przełożenie główne w obu skrzyniach są takie same, tylko chodzi o to że tą APW ciężej dostać w dobrym stanie ze względu na wąski okres produkcji i to na samym jej początku, a CHB teoretycznie taka z 96r. powinna być w lepszym stanie.