Niska temperatura... problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niska temperatura... problem
Witam. poraz kolejny chodzi o mój silnik 1.5 JB tym razem o niska temperature.. od dłuzszego czasu zauwazylem ze silnik ma niska temperature. prawie nigdy nie dochodzi nawet do cwiartki skali od lewej strony. przewaznie wskaznik jest na białym polu.nie wiem od czegoo moze byc zalezne. ostatnio rozkrecalem licznik gdyz spalila mi sie zaróweczka od oswietlenia. moze wtedy cos poruszalem??
a może wymiana wody na płyn do chłodnic(zima sie zbliza) cos pomoze??
nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ale chyba troche wiecej golf zacząl palic. moze byc tak ze to przez zbyt zimny silnik?? prosze o jakies rady.
pozdrawiam
a może wymiana wody na płyn do chłodnic(zima sie zbliza) cos pomoze??
nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ale chyba troche wiecej golf zacząl palic. moze byc tak ze to przez zbyt zimny silnik?? prosze o jakies rady.
pozdrawiam
swiderek
Re: Niska temperatura... problem
sam odpowiedziales sobie na pytanieswiderek pisze:
nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ale chyba troche wiecej golf zacząl palic. moze byc tak ze to przez zbyt zimny silnik??
no i zabrałem sie za wymiane termostatu... kupiłem odpowiedmia sztuke i wzialem sie za rozkrecaie kolanka. niestety spotkały mnie 2 niespodzianki:(
pierwsza: gdy odkrecalem jedna ze srub w pewnym momencie sruba pekła.. tak ze jedna czesc zostala w gwincie
druga: odkrecilem druga srube(tym razem cała) zdjąlem kolanko, patrze.... i nic nie widze.. nie było tam termostatu!! pewnie poprzedmi własciciel musial isc na latwizne;/ oto zdjecie (sorki za jakość)
jest jakis sposób zebym wyciagnąl pozostala czesc sruby nie niszczac przy tym nic innego??
pierwsza: gdy odkrecalem jedna ze srub w pewnym momencie sruba pekła.. tak ze jedna czesc zostala w gwincie
druga: odkrecilem druga srube(tym razem cała) zdjąlem kolanko, patrze.... i nic nie widze.. nie było tam termostatu!! pewnie poprzedmi własciciel musial isc na latwizne;/ oto zdjecie (sorki za jakość)

jest jakis sposób zebym wyciagnąl pozostala czesc sruby nie niszczac przy tym nic innego??
swiderek
swiderek, tak jak mowil poprzednik przyspawaj lebek sruby albo nawet pręt potem złap kluczem francuski mocno pret i powoli przekrecaj... dzis przerabialem to u siebie tylko ze ja mialem lebek srybu zdarty i zaden klucz nie paswoal i przyspawanie preta pomoglo.
A teraz moje pytanie. Otoz ostatnio tez sie glowie z niska temperatura i dzisiaj wlasnie sprawdzalem temrostat. Jak go wyjalem to byl zamkniety, gdy wrzycilem do wrzatku to sie otwarl potem zamknal, i potem do chlodniejszej juz wody to uchylil sie ale tak ledwo co, wniosek - termostat wporzadku. Tak wiec co moze byc przyczyna niskiej temperatury bo moge przejechac ponad 100 km i wskazowka ledwo dojdzie do 1 kreski, czasem jak stane w korku np to sie podniesie do polowy ale przeciez temp. 90 stopni silnik powinien osiagnac pare minut po zapaleniu... tak wiec prosze o jakies rady.
p.s gdzie znajduje sie czujnik temp. ? (moze on pada)
Pozdrawiam
A teraz moje pytanie. Otoz ostatnio tez sie glowie z niska temperatura i dzisiaj wlasnie sprawdzalem temrostat. Jak go wyjalem to byl zamkniety, gdy wrzycilem do wrzatku to sie otwarl potem zamknal, i potem do chlodniejszej juz wody to uchylil sie ale tak ledwo co, wniosek - termostat wporzadku. Tak wiec co moze byc przyczyna niskiej temperatury bo moge przejechac ponad 100 km i wskazowka ledwo dojdzie do 1 kreski, czasem jak stane w korku np to sie podniesie do polowy ale przeciez temp. 90 stopni silnik powinien osiagnac pare minut po zapaleniu... tak wiec prosze o jakies rady.
p.s gdzie znajduje sie czujnik temp. ? (moze on pada)
Pozdrawiam