Czasem ciężko wchodzi 1,2,R bieg

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Czasem ciężko wchodzi 1,2,R bieg

Post autor: nerlst » wt paź 28, 2008 20:43

Witam

Mój brat ma kolejny problem ze swoim MK3. Golf 3, ABU, 94r, skrzynia manualna. Czasem ciężko wrzucić 1,2 i wsteczny bieg, czasem wchodzą normalnie, czasem prawie w ogóle nie da się ich wrzucić. Wydaje mi się, że coś nie tak ze sprzęgłem, albo z linką sprzęgła bo żeby wrzucić bieg trzeba wcisnąć pedał do samego końca, na początku tak nie było z tego co pamiętam wystarczyło wcisnąć sprzęgło nawet nie do połowy i biegi wchodziły bardzo lekko. Teraz jak się wrzuci 1 bieg i jak się troszkę puści sprzęgło (wciśnięte do końca) to samochód już jedzie, wcześniej tego nie było. Nie wiem czy padła linka sprzęgł z samoregulatorem, czy sprzęgło, a może coś nie tak ze skrzynią? Jutro sprawdzę czy jest olej w skrzyni, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie linki i sprzęgła, żeby nie wymieniać części których wymieniać nie trzeba?

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » śr paź 29, 2008 00:05

Jeżeli masz sprzęgło hydrauliczne, to typowy objaw zapowietrzenia - wystarczy odpowietrzyć. Jeśli jednak masz na linkę prawdo podobnie się gdzieś zaciera, i gdy sprzęgło jest puszczone ona jest luźna, i kasowanie luzu "głupieje" jeśli można to tak nazwać, wystarczy przesmarować. Kiedyś w golfie miałem podobny przypadek potraktowałem to "białym smarem" i do czasu aż go sprzedałem był spokój.

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » śr paź 29, 2008 11:15

Dzisiaj sprawdzę i postaram się ją przesmarować, być może faktycznie to jest przyczyna.

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”