Od czego ten przekaźnik? Czy od alternatora?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

AndreasN1
Ma gadane
Ma gadane

Od czego ten przekaźnik? Czy od alternatora?

Post autor: AndreasN1 » ndz paź 26, 2008 19:58

Pytam, bo myślałem że to od pompy paliwa - wyjąłem go bo miał nr 1 - jak na schemacie w książce, ale potem przeczytałem że to nie od pompy. U mnie był on nad przekaźnikami u góry po lewej stronie, był razem z innym przekaźnikiem na podstawce, a między nimi bezpiecznik 30A. Auto odpaliłem bez tego przekaźnika na gazie - chciałem żeby pochodził bo długo go kręciłem - jak auto załapało 90st to coś pod maską zaczęło jakby buczeć i zgasiłem. Czy to buczenie może być spowodowane brakiem przekaźnika? Moze to od alternatora? Proszę o info - załączam foto. Mam 1,8 GT :)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 26, 2008 20:39

Najpewinie od grzałki w kolektorze dolotowym, po co robisz takie doświadczenia? Zabuczało bo pewnie wentylator się włączył na chłodnicy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

AndreasN1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: AndreasN1 » ndz paź 26, 2008 21:31

Paweł Marek pisze:Najpewinie od grzałki w kolektorze dolotowym, po co robisz takie doświadczenia?
W piątek po pracy auto nie chciało mi odpalić, mechanicy stwierdzili że padła pompa paliwa. W sobotę wymieniłem pompę a auto nadal nie paliło, więc pomyślałem że to przekaźnik padł. No i stąd zamieszanie. Dzis chciałem zamienić przekaźniki z kumplem - na schemacie miał nr 1 i taki też znalazłem - dlatego go wyjąłem, ale u kumpla siedział tak mocno że nie dałem rady go wyjąć i w końcu odpaliłem awaryjnie na gazie bez włożonego tego przkaźnika.
Paweł Marek pisze:Zabuczało bo pewnie wentylator się włączył na chłodnicy
to nie był dźwięk wentylatora - raczej jakby ze środka silnika - słyszany dbd w kabinie i prawie wcale przed maską - więc nie wentylator. Trochę jestem przypękany bo dałem do silnika strzykawkę ceramizera, przejechałem 190km do awarii zasilania pompy, no i ten dźwięk dał mi do myślenia -ufff - zobaczę jutro - ale mam pietra :(

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 26, 2008 21:35

Od pompy przekaźnik w pozycji 12, prawy dolny róg skrzynki

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

AndreasN1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: AndreasN1 » ndz paź 26, 2008 21:42

Paweł Marek pisze:Od pompy przekaźnik w pozycji 12, prawy dolny róg skrzynki
Tak wiem - wyczytałem po fakcie na forum - zamiast od razu :(
I niech ktoś mi powie że zakonnice nie przynoszą pecha - byłem 5m od auta jak z naprzeciwka szła zakonnica - i mówię do mojej Narzeczonej, że pingwiny przynoszą pecha - nie zgodziła się ze mną, ale jak wsiedliśmy i golfik nie odpalił zmieniła zdanie.
Mam nadzieję że jutro się wyjaśni sprawa przekaźnika pompy no i tego buczenia w silniku...

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz paź 26, 2008 22:12

Przekaźnik z nr 1 umieszczany nad skrzynką bezpieczników jest od podgrzewania układu dolotowego silnika.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 26, 2008 23:33

buczenie nie pasuje w żaden sposób do jakiejś awari tych przekaźników co wymieniłeś, ale sprawdzaj.
A zakonnice trzeba pozdrowić i wtedy auto zapala nawet jak paliwa niema.

AndreasN1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: AndreasN1 » pn paź 27, 2008 13:25

Zico63b pisze:Przekaźnik z nr 1 umieszczany nad skrzynką bezpieczników jest od podgrzewania układu dolotowego silnika.
dzięki wielkie! Nie wiem po co na schemacie przekaźnik pompy ma nr 1, a w rzeczywistości 167 ;/ Mącą w głowach ;/
Dziś czekają mnie zmagania z autem - mam nadzieje, że po wymianie przekaźnika pompy na nowy auto odpali.
Pzdr!

Przekaźnik byl dobry- tylko w SKLEPIE o nazwie FOTA sprzedali mi POPSUTĄ POMPĘ!!!! Owszem brzęczała i na tym kończyła się jej funkcja - a paliwa nie podawała ;/
Jeszcze mi kasy nie chcą oddać - 150zł przepłaciłem jak amen - na allegro 55zł!!!!! Ale chciałem szybko i nową, a w końcu kupiłem na szrocie oryginał i odpalił. Ciekawe czy bedzie ciśnienie trzymać w wężu po zgaszeniu silnika, ale grunt, że już się jeździ :)
Ostatnio zmieniony wt paź 28, 2008 17:51 przez AndreasN1, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”