Jaki płyn chłodzacy do mk_3 TDI 1Z - 90KM

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dami_bytom
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: dami_bytom » pt paź 24, 2008 00:03

kwietek pisze:dami_bytom, jeżeli zależy Ci na silniku żadnego petryga, boryga, i innych świństw. Nie dość że nie zapobiegają korozji kuładu chłodzenia,wytrącaniu się kamienia,itd (czytaj pare postów wyżej) to przedewszystkim mają niską temperature wrzenia. Silniki VW prawidłowo pracują w zakresie od 87 do 110 stopni (tolerancja włączenia drugiego biegu wentylatora, a nawet do 120-załączenie biegu awaryjnego jeśli taki jest), Jeśli przy takiej temperaturze układ straci ciśnienie (np otworzy sie zaworek upustowy) owe specyfiki zaczynają się "gotować", nie musze oczywiście mówić jak to sie z reguły kończy. Lej tylko Dynagell2000, G11, G12, lub G12+ (mają temperaturę wrzenia 130 stopni). Teoretycznie możesz te płyny mieszać, ale najlepiej kup sobie 3litry G12/G12+ i zmieszaj z 3 litrami wody destylowanej. Otrzymasz 6 litrów płynu. Teraz jeżeli układ całkowicie się oprużni powinno wejść 5-6litrów. Jeżeli wejdzie Ci np 3-4, oznacza że odpowietrznik jest zatkany (bardzo często sie zdarza przy tanich płynach), jak byś miał taki problem pisz.
czyli rozumiem ze G12 to koncentrat i teraz pytanie czy moge wlac 5l dynagellu i do tego litr g12?dajcie znac bo chce wymienic plyn w przyszlym tygodniu i jeszcze jedno jak przeplukac obieg zeby miec pewnosc ze nie zostalo tam nic starego plynu.

misle
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: misle » pt paź 24, 2008 00:53

Nie wiem jak w dieslu ale u mnie ( 1.8 ) weszło 5 litrów. A płukać to nie wiem czym najlepiej. ja to zrobiłem wodą. wlałem odpaliłem poczekałem aż wiatrak się włączy i tyle... pozdro

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » pt paź 24, 2008 19:50

Możesz tak zrobić. G12+woda i Dynagel kosztują tyle samo, z tym że G12 kupisz tylko w ASO, a Dynagel w sklepie, więc jeśli chce Ci się oba te miejsca odwiedzić, niewiedze przeciwwskazań.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”