Stabilizator a komfort jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
gailbraith
Stabilizator a komfort jazdy
Witam
Pytałem o to w innym temacie ale zaginął on szybko w dziale Techniczne więc zakładam własny temat.
"Witam kolegów, pytanie z mojej strony czy do zwiększenia komfortu jazdy dobrym byłoby wywalenie stabilizatora przedniego? Mój Golf jest ogromnie sztywny, choć jest na seryjnym zawiasie. Szczerze to nigdy nie jeździłem tak twardym i czułym na nierówności autem. Wywalenie stabilizatora odbiło by się dużo na własnościach jezdnych? Podobno pomaga on bardzo przy przechyłach na zakrętach, no sportowo to ja nie jeżdżę więc tak strasznie jest przydatny?"
[ Dodano: 24 Paź 2008 18:21 ]
Oczywiście mowa o MK2
Pytałem o to w innym temacie ale zaginął on szybko w dziale Techniczne więc zakładam własny temat.
"Witam kolegów, pytanie z mojej strony czy do zwiększenia komfortu jazdy dobrym byłoby wywalenie stabilizatora przedniego? Mój Golf jest ogromnie sztywny, choć jest na seryjnym zawiasie. Szczerze to nigdy nie jeździłem tak twardym i czułym na nierówności autem. Wywalenie stabilizatora odbiło by się dużo na własnościach jezdnych? Podobno pomaga on bardzo przy przechyłach na zakrętach, no sportowo to ja nie jeżdżę więc tak strasznie jest przydatny?"
Oczywiście mowa o MK2
- Paweł Marek
- V.I.P.

-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: Stabilizator a komfort jazdy
gailbraith pisze:Witam
Oczywiście mowa o MK2
może masz amortyzatory gazowe?? ja mam stabilizator i jest OK (1.8RP)
golfy same w sobie sa "twarde"
komfort tez w jakimś stopniu zależy od opon, ciśnienia!
Ostatnio zmieniony pt paź 24, 2008 20:10 przez raf1al, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gailbraith
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Zastanawiał mnie ten fakt bo miałem przyjemność jazdy innymi MK2 i były bardziej "miękkie" niż moja. U mnie właśnie jest stabilizator więc chciałem zasięgnąć opinii jak wygląda jazda bez niego.Paweł Marek pisze:bez wątpienia wykręcenie go pogorszy jakość prowadzenia się a nie wpłynie na twardość zawieszenia, więc bez sensu.
Felgi mam standardowe 13' z produkcji VW, ciśnienie zalecane lecz i dla próby jeździłem na niższym- wiele to nie dało a pogarszało prowadzenie. Amortyzatory nie wiem dokładnie jakie są (kupiłem auto na nich). Na pierwszy rzut oka wyglądają i z działania również można rzec, że są to amortyzatory olejowe. Sprężyny raczej standard, chyba są koloru granatowego. Auto stoi na nich jak na seryjnym zawieszeniu.raf1al pisze:może masz amortyzatory gazowe?? ja mam stabilizator i jest OK (1.8RP)
golfy same w sobie sa "twarde"
komfort tez w jakimś stopniu zależy od opon, ciśnienia!
Wiem, że Golfy są twarde ale bez przesady, pamiętam kolegi Kadetta, w którym miał sportowe zawieszenie, krótsze sprężyny (czerwone) i komfort jazy taki sam jak w moim MK2.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Moim zdaniem wywalenie stabilizatora to żadna poprawa komfortu.
Najwięcej co da sie tutaj zrobic to fabryczne sprężyny , olejowe amorki oraz odpowiednie opony(rodzaj gumy, wysokość) , ciśnienie w oponie(nie za wysokie).
Najwięcej co da sie tutaj zrobic to fabryczne sprężyny , olejowe amorki oraz odpowiednie opony(rodzaj gumy, wysokość) , ciśnienie w oponie(nie za wysokie).
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
greg
gailbraith, powiem tak - jeździłem bez i ze stabilizatorem - faktycznie ze stabilizatorem chodzi twardziej - jest to spowodowane tym , że jak lewe koło załapie dołek to poprzez stabilizator ciągni ei prawe - czyli odczuwasz ten dołek na całości nadwozia - stad ten minus w komforcie ale plus - zakręty bierzesz z mniejszymi przechyłami, bardziej stabilni e- gdybym miał wybierać - wolę ze stabilizatorem
-
gailbraith
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
gailbraith pisze:Ok, dzięki Wam wszystkim za informacje. Przy stabilizatorze zostanę a uwagę zwrócę na stan reszty zawieszenia. Popatrzę dokładnie jakiej firmy są amortyzatory (jak da się jeszcze odczytać) i jakie są sprężyny.
polecam sprężyny (oczywiście nowe) firmy D&D seryjne do Golfa kupiłem takie ponieważ tez miałem sport zawieszenie oraz olejowe amortyzatory Bilstein u mnie z stabilizatorem jest spoko!!!