[kable-ISO] Rozgrzebana kostka ISO

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

jacek123456
Nowicjusz
Nowicjusz

[kable-ISO] Rozgrzebana kostka ISO

Post autor: jacek123456 » sob paź 18, 2008 21:35

Witam

Wyjmowałem radio celem naprawy podświetlenia a tam okazało się że ktoś zaingerował własną twórczością w kostkę ISO. Mimo że generalnie są kostki ISO (zasilanie i głośniki) to jeszcze są 4 kable zagadkowe.

Radio oryginalne działało chociaż nie miało podświetlania, możliwe że czegoś brakuje przy podłączeniu.

Podam kolory kabli które znam/nie znam. Głośnikowe pomijam!
(kolor kabla - kolor paska)
Czerwono-Biały +
Brązowy - (masa)
Czerwono-Biały + od Podtrzymania Pamięci
------- Tych nie wiem ----------------
Jasno Niebieski ma + nie jest nigdzie podłączony
Ciemno Niebieski ma - nie jest nigdzie podłączony (U miedzy nimi =12 V)

Żółto-Czerwony ma plus jest podłączony do ISO (zasilanie)
Niebiesko-Biały ma minus jest podłączony do ISO (zasilanie)
Tu ciekawa sprawa bo U miedzy nimi 2,8 V po przekręceniu stacyjki 12 V
------------------------------------------

Muszę zrobić tą kostkę porządnie. Jeśli ktoś ma to poproszę o opis kolorów kabli, kolor i do czego?
Możliwe że kiedyś była tam nawigacja MFD i niektóre przewody mogą być od CAN albo GALA ale jak je rozpoznać i gdzie powinny być poprawnie w kostce ISO?

Czy możliwe że to właśnie przez tą pogrzebaną kostkę nie ma w radiu podświetlania? Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob paź 18, 2008 21:52

jacek123456
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jacek123456 » ndz paź 19, 2008 11:00

Nie ma ktoś może schematu kolorów jakie ma ten samochód przy kostce ISO? To by wyjaśniło wszystko.

Jak rozpoznać przewód od sygnału GALA? Czy jestem w stanie go wykryć zwykłym miernikiem napięcia?

Czy podświetlanie charakteryzuje się że podczas włączenia świateł jest na kablu napięcie 12V a bez mniejsze czy wcale?

[ Dodano: 20 Paź 2008 01:17 ]
OK jest podświetlanie :) Na jednym z niepodłączonych kabli było napięcie 6 V po włączeniu świateł. Wg znalezionego na podanej stronie (dzięki za link) schemaciku podłączyłem go do ISO i działa.

Poprawiłem też resztę. Niemiec pogrzebał tam nawet napięcie na wysuwanie anteny podał hehe tyle że antena jest na stale :)

Chciałbym jednak poznać przeznaczenie reszty wolnych przewodów chociażby odnaleźć GALA ( nie Anonima ) wiem że można to podłączyć pod styk nr 1.
Radio oczywiście działa b. dobrze (kupiłem Blaupunkt Brisbane na karty SD), pasuje idealnie do kokpitu Golfa IV (niebieskie podświetlanie ekranika i czerwone przycisków).
Nie lubię jednak zostawiać wolnych kabli.

Jeśli ktoś wie to niech piszę tutaj. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » wt lis 25, 2008 01:26

jacek123456, tak jak pisalem na elektrodzie - niebiesko-bialy to gala

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”