trzęsie zimny 1.6d
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
trzęsie zimny 1.6d
witam mam problem. moje auto jak jest zimne strasznie trzęsie. takiego go kupiłem i strasznie mnie to denerwuje. po ok. 2 minut przestaje trząść. proszę o pomoc. czy to coś poważnego??
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
w tradycyjnym dieslu jest wiele powodów mocnych wibracji zimnego silnika:
- zużyta poduszka czołowa silnika
- zły kąt ustawienia pompy wtryskowej
- filtr paliwa (jak kolega wyżej pisze)
- złej jakości paliwo ( hałasujące wtryskiwacze)
Ja w swoim 1,6D zauważyłem, że po remoncie silnika (szlif bloku, nowe tłoki, pierścienie itd) rano, po odpaleniu też silnik pracował "twardziej", bardziej nim "rzucało",ale po 2 minutach już było ok, więc jakoś do tego przywykłem
wogóle taki już urok tych "klekotów", niektóre pracują miękko, niektóre twardziej
- zużyta poduszka czołowa silnika
- zły kąt ustawienia pompy wtryskowej
- filtr paliwa (jak kolega wyżej pisze)
- złej jakości paliwo ( hałasujące wtryskiwacze)
Ja w swoim 1,6D zauważyłem, że po remoncie silnika (szlif bloku, nowe tłoki, pierścienie itd) rano, po odpaleniu też silnik pracował "twardziej", bardziej nim "rzucało",ale po 2 minutach już było ok, więc jakoś do tego przywykłem
wogóle taki już urok tych "klekotów", niektóre pracują miękko, niektóre twardziej
Ostatnio zmieniony pn paź 13, 2008 19:40 przez wegi, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
-nieszczelny uklad paliwowy, jak samochod odpala? Sprawdz wszystkie przewody, dociagnij obejmy i dokrec filtr paliwa, jak przewod dochodzacy do pompy jest przezroczysty, sprawdz po odpaleniu, czy sa bable powietrza,
-moga tez byc ustawione za niskie obroty, jesli masz obrotomiesz, obroty powinny byc ok 1000obr/min, ustaje po 2 min, bo silnik sie nagrzewa, podkrec obroty i zobaczysz,
-moga tez byc ustawione za niskie obroty, jesli masz obrotomiesz, obroty powinny byc ok 1000obr/min, ustaje po 2 min, bo silnik sie nagrzewa, podkrec obroty i zobaczysz,
to se kąt wtrysku ustaw bo za wczesny masz. opoznisz bedziesz mial miekka prace i cichszawegi pisze:bardziej nim "rzucało",ale po 2 minutach już było ok, więc jakoś do tego przywykłem
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Ale jak za mocno opóźni to muła silniczek złapieto se kąt wtrysku ustaw bo za wczesny masz. opoznisz bedziesz mial miekka prace i cichsza
Ja bym zajrzał jak tam poduszki wyglądają, zwłaszcza ta pod skrzynią i przednia, potem ustawił kąt wtrysku prawidłowo, najlepiej na stroboskopie... No i na koniec ustawił obroty biegu jałowego, na rozgrzanym silniku powinny mieć około 800-850obr/min, na zimnym będą niższe ale od tego jest przyśpieszacz zapłonu...
no to nisko je ustawiasz. wg mnie o 100 wiecej ale moze sie nieznam i tyle . wiadomo ze kat ma byc prawidlowy bo bedzie kupaLukas-182 pisze:800-850obr/min, na zimnym będą niższe ale od tego jest przyśpieszacz zapłonu...
MOJE byłe byłe VW :)
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Książkowe obroty to 850
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;