Zgrzyta wsteczny jak się rozgrzeje???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

andrzejml
Nowicjusz
Nowicjusz

Zgrzyta wsteczny jak się rozgrzeje???

Post autor: andrzejml » pt paź 10, 2008 20:13

Witam, z uwagi na mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość modów. Już kilka tematów na temat zgrzytającego wstecznego przeczytałem ale w żadnym odpowiedzi na mój problem.
Otóż posiadam golfa IV 1,9 TDI 90 PS z 99r, i jak jest zimny biegi wszystkie wchodzą paluszkiem włącznie ze wstecznym, natomiast po przejechaniu kilkunastu kilometrów lub rozgrzaniu silnika wsteczny za każdym razem zgrzyta aż żal a inne biegi wchodzą z oporem po prostu ciężej. Dodam, że układ odpowietrzałem, natomiast sprzęgło bierze mi zaraz od podłogi. Może ktoś z Was miał już taki przypadek. P O M O C Y!!!
Ostatnio zmieniony sob paź 11, 2008 15:17 przez andrzejml, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt paź 10, 2008 20:20

andrzejml na początek sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów - to podstawa,
jeśli stan będzie prawidłowy to wtedy zaczniemy się zastanawiać.

Obrazek

andrzejml
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andrzejml » pt paź 10, 2008 21:30

Sztomel pisze:andrzejml na początek sprawdź poziom oleju w skrzyni biegów - to podstawa,
jeśli stan będzie prawidłowy to wtedy zaczniemy się zastanawiać.
Właśnie zapomniałem dodać że olej już dolewałem w sumie nie wiele dolałem bo ok 100ml tak więc to nie to. Olej oczywiście zalecany.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt paź 10, 2008 21:35

teraz sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym czy jest prawidłowy bo sprzęgło jest zasilane z tego właśnie układu a wiadomo wsteczny nie jest synchronizowany i zgrzyta gdy sprzęgło nie wysprzęgla prawidłowo i pozostałe biegi też źle wchodzą.

Obrazek

andrzejml
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andrzejml » sob paź 11, 2008 12:38

Sztomel pisze:teraz sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym czy jest prawidłowy bo sprzęgło jest zasilane z tego właśnie układu a wiadomo wsteczny nie jest synchronizowany i zgrzyta gdy sprzęgło nie wysprzęgla prawidłowo i pozostałe biegi też źle wchodzą.
Płyn też jest sprawdzony, dodam że go nie ubywa ale dolewałem bo był na minimum.
Ostatnio zmieniony sob paź 11, 2008 20:16 przez andrzejml, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: GMS » sob paź 11, 2008 22:42

to mogą byc dwa tematy albo sprzegŁo nie wysprzegla albo skrzynia jeest poprostu (lużna) mozna spróbowac wymienic olej w skrzyni na swierzy moze cos pomorze
ja mialem taki sam problem i na spokojnie wyjoŁem skrzynie rozebraŁem i zmieniŁem podkŁadki dystansowe na walku sprzęgowym i problem zniknaą raz na zawsze
pozdrawiam

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » sob paź 11, 2008 23:39

Spróbuj przed wbiciem wstecznego wrzucić jedynkę i zobacz, czy też zgrzytnie. Ogólnie to w VAG norma.
Ostatnio zmieniony sob paź 11, 2008 23:40 przez wachelo, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejml
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andrzejml » ndz paź 12, 2008 11:33

GMS pisze:to mogą byc dwa tematy albo sprzegŁo nie wysprzegla albo skrzynia jeest poprostu (lużna) mozna spróbowac wymienic olej w skrzyni na swierzy moze cos pomorze
ja mialem taki sam problem i na spokojnie wyjoŁem skrzynie rozebraŁem i zmieniŁem podkŁadki dystansowe na walku sprzęgowym i problem zniknaą raz na zawsze
pozdrawiam
VW nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, a co do sprzęgła to trochę to podejrzanie wygląda ze względu na to że co prawda sprzęgło mi bierze zaraz przy samej podłodze ale za to ani sie nie ślizga anie nie ciągnie tak że raczej ok.
Pozatym już 3 warsztaty mi chciały mieniać całe sprzęgło koszt ok 950 zł, a salon skody zaoferował mi tą samą usługę z oryginalnymi częściami VW i 24 miesięczną gwarancją za 1200zł. W sumie szkoda kasy może to jakaś dobnostka np te podkładki o których piszesz? Jutro jadę do jeszcze jednego znajomego który ma warsztat.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Zgrzyta wsteczny jak się rozgrzeje???

Post autor: doggie » ndz paź 12, 2008 12:06

andrzejml pisze:Witam, z uwagi na mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość modów. Już kilka tematów na temat zgrzytającego wstecznego przeczytałem ale w żadnym odpowiedzi na mój problem.
Otóż posiadam golfa IV 1,9 TDI 90 PS z 99r, i jak jest zimny biegi wszystkie wchodzą paluszkiem włącznie ze wstecznym, natomiast po przejechaniu kilkunastu kilometrów lub rozgrzaniu silnika wsteczny za każdym razem zgrzyta aż żal a inne biegi wchodzą z oporem po prostu ciężej. Dodam, że układ odpowietrzałem, natomiast sprzęgło bierze mi zaraz od podłogi. Może ktoś z Was miał już taki przypadek. P O M O C Y!!!
Miałem kiedyś dokładnie ten sam problem w Polo 1.9 SDI, musiałem wsteczny wrzucać bardzo, ale to bardzo powoli i wtedy zgrzytnięcie było tylko delikatne - zdążyłem się przez kilka lat do tego przyzwyczaić

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » ndz paź 12, 2008 12:14

W Ibizie 1,9 SDI, którą czasem śmigam też się z tym spotkałem. Zawsze najpierw wrzucam 1 potem wsteczny i nigdy nie zgrzyta, też się już przyzwyczaiłem, bo u siebie mam to samo.

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: GMS » ndz paź 12, 2008 16:03

andrzejml pisze:
GMS pisze:to mogą byc dwa tematy albo sprzegŁo nie wysprzegla albo skrzynia jeest poprostu (lużna) mozna spróbowac wymienic olej w skrzyni na swierzy moze cos pomorze
pozdrawiam
VW nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, a co do sprzęgła to trochę to podejrzanie wygląda ze względu na to że co prawda sprzęgło mi bierze zaraz przy samej podłodze ale za to ani sie nie ślizga anie nie ciągnie tak że raczej ok.
Pozatym już 3 warsztaty mi chciały mieniać całe sprzęgło koszt ok 950 zł, a salon skody zaoferował mi tą samą usługę z oryginalnymi częściami VW i 24 miesięczną gwarancją za 1200zł. W sumie szkoda kasy może to jakaś dobnostka np te podkładki o których piszesz? Jutro jadę do jeszcze jednego znajomego który ma warsztat.
VW dużo rzeczy nie przewiduje a ja trochę tych skrzyń rozebraŁem i widziaŁem co jest w srodku wiec osobiście uwarzam ze raz na 100 tys. olej można zmienic pozatym swiezy olej bedzie gęstszy i bedzie lepiej wychamowywal koŁa zebate i jest to tańsze rozwiązanie niż rozbiórka skrzyni wiec mozna spróbowac
pozdrawiam

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » ndz paź 12, 2008 17:06

przerabiałem temat . miałem to samo

jeżeli wsteczny zgrzyta to znaczy ze sprzęgło nie wysprzęgla !

oczywiście wymiana oleju nie zaszkodzi ale gdy sprzęglo wysprzegla słabo to najpierw zgrytza wstaeczny , potem słabo wchodzi 1 bieg

u mnie były luźne nity na docsiku i kompensowały ruch wysprzeglika

jesli układa odpowietrziony to trzeba niestety zrzucac skrzynie

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz paź 12, 2008 17:39

andrzejml pisze:VW nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni
tym to akurat nie powinniśmy się sugerować, co prawda u mnie nie było widać wycieków ze skrzyni biegów a jak się okazało oleju było w niej tylko 0,5 litra, może i to stwierdzenie miałoby rację bytu gdyby każdy z nas forumowiczów kupował autko nowe z salonu - a przecież wszyscy wiemy, że w 90% tak nie jest, więc nie zaszkodzi sprawdzić jaki jest jego stan w skrzyni - ale to tak zupełnie na marginesie.

Obrazek

andrzejml
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: andrzejml » śr paź 15, 2008 08:33

Sztomel pisze:
andrzejml pisze:VW nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni
tym to akurat nie powinniśmy się sugerować, co prawda u mnie nie było widać wycieków ze skrzyni biegów a jak się okazało oleju było w niej tylko 0,5 litra, może i to stwierdzenie miałoby rację bytu gdyby każdy z nas forumowiczów kupował autko nowe z salonu - a przecież wszyscy wiemy, że w 90% tak nie jest, więc nie zaszkodzi sprawdzić jaki jest jego stan w skrzyni - ale to tak zupełnie na marginesie.
Tak kolego jak pisałem wyżej w skrzyni olej sprawdzałem i dolałem ok 100ml.

Jutro wstawiam autko do mechanika, powiedział że miał juz podobną sytuację ale nie chciał powiedzieć co to może być. W każdym razie to znajomy mojego starego więc napewno nie zedrze ze mnie i fikcyjnych napraw nie będzie. Dam znać jaki tego finał

NIESTETY - owy mechanik sie przeliczył, powiedział mi po wszystkim że jest za głupi na tą usterke. Podejrzewał że siadła pompka przy pedale, która mogła nie robić pełnego skoku tłoka stąd ten niski pedał - ale to nie to. W sumie powiedział że jak wziął autko na podnośnik włączył 1 to po wciśnięciu sprzegła koła stają czyli sprzęgło wysprzegla więc nie do końca to może być sprzegło???? Więc pytam co??? Skrzynia??? Tracę cierpliwość bo jeżeli zdecyduję sie jednak na wymianę sprzęgła ok 1200 zł i to nic nie da to ....... sam już nie wiem.
Ostatnio zmieniony czw paź 23, 2008 09:05 przez andrzejml, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”