kontrolka abs - dziwne zachowanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka abs - dziwne zachowanie
Witam!
Mam taki problem, gdy na dworze jest wilgotno, np. nad ranem badz w nocy, to swieci mi sie kontrolka abs, wowczas abs nie dziala, gdy zrobi sie cieplej i auto przeschnie to przestaje swiecic i wszystko jest w porzadku, dzieje mi sie tak od paru dni, codziennie rano kontrolka swieci i w ciagu dnia gdy auto przeschnie problem znika.... co moze byc problemem? moze wilgoc dostaje sie gdzies do wtyczek? Gdzie mam szukac wszystkich kabli i wtyczek od abs? Dzieki za pomoc!
Mam taki problem, gdy na dworze jest wilgotno, np. nad ranem badz w nocy, to swieci mi sie kontrolka abs, wowczas abs nie dziala, gdy zrobi sie cieplej i auto przeschnie to przestaje swiecic i wszystko jest w porzadku, dzieje mi sie tak od paru dni, codziennie rano kontrolka swieci i w ciagu dnia gdy auto przeschnie problem znika.... co moze byc problemem? moze wilgoc dostaje sie gdzies do wtyczek? Gdzie mam szukac wszystkich kabli i wtyczek od abs? Dzieki za pomoc!
- Paweł Marek
- V.I.P.
ściągnij tylko koła i oczyść sprężonym powietrzem, na przykład tam gdzie koła montują. Ale to nie pomoże. Najpierw miernik i mierzysz opór każdego czujnika łącznia z kable, (1-1.5 oma) na wtkach wypiętych wtyczek pod kanapą i pod maska silnika. Jeśli gdzieś jest źle (rób to wtedy jak jest mokro i ABS nie działa) to poszedł czujnik lub prędzej kabel do niego (dziejo naprawiał ). Nie znajdziesz nic to jedź na VAG.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
tak to prawda wystarczy że będziesz miał lekko uszkodzona izolację samego przewodu (tym bardziej troche wilgoci ) i już jest problem z ABSPaweł Marek pisze: (dziejo naprawiał )
Ostatnio zmieniony pn paź 13, 2008 12:43 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.