wybierak

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » ndz paź 12, 2008 00:23

Dodam że jesli biegi wchodza Tobie bez oporow to radze nie ruszac niczego. Zlikwidowanie luzów np z moich obserwacji pogarsza wkładanie biegów. Istnieje kilka sposóbów by poprawic wrzucanie biegów ale wymiana niektórych elemntów pozbawiona jest sensu.
Moze wypowiedz tych ktorzy to robili utwierdzi cie w moim przekonaniu. :D

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz paź 12, 2008 01:32

Wymianiałem to w RP, PF i 2E bo właściciele skarżyli się na bardzo duży luz przód-tył na lewarku(nawet ponad 5 cm) i na podstawie moich doświadczeń mogę powiedzieć że wymiana wałka nie pogarsza "wchodzenia" biegów, ani też nie poprawia :) Po prostu likwiduje luz w na lewarku.
Te 3 auta to w sumie tylko 3 przypadki więc może bywa inaczej ale sądzę że to kwestia regulacji na klamrze. Zaraz postaram się to uzasadnić ale wszytko rozbija się właśnie o regulację po wymianie wałka.

(Mogę powiedzieć też że jeśli w kabinie jest luz przód-tył około 5 cm albo większy to może się on brać tylko i wyłącznie z braku kulki na wałku bo po prostu nic innego w mechanizmie nie może dostać tak dużego luzu żeby objawiło się to aż takim luzem na lewarku w kabinie, to tak przy okazji jeśli ktoś by miał wątpliwości skąd może brać się ten luz.)

W zasadzie jeśli od nowości nie było nic przeregulowywane to wystarczy założyć nowy wałek i jest OK a jeśli było po tym jak kulka spadła to logiczne że będzie potrzebna regulacja na klamrze (pod nowy wałek posiadający kulkę a nie posiadajacy luzu.) [klamra to nr 37 na rysunku]. Trzeba pamiętać że klamrę poza tym że można obracać to można także przesuwać do przodu i do tyłu wieć istnieje spora szansa że jak była klarma odkręcana to zostałą przyrkęcona nieco inaczej. Potem jak kulka wraca na wałek to już jest źle.

Generalnie im większy luz na kulce tym mniej dokładnie możemy ustawić mechanizm a biegi i tak będą wchodziły bo ten luz na kulce zniweluje błąd w ustawieniu na klamrze Także Maćkooo, tu masz rację z tym ze po wymianie wałka biegi mogą zacząć wchodzić ciężej, ale to w/g mnie łatwo poprawić regulując mechanizm.
Podsumowując - Wymiana tego wałka w zasadzie ani nie poprawia ani nie pogarsza wchodzenia biegów za to likwiduje luz na lewarku w kabinie. Takie są moje obserwacje w trzech samochodach.

[ Dodano: Nie Paź 12, 2008 01:34 ]
remekremek pisze:Mam pytanie do ciebie gdzie można odebrać potrzebne części
napisz do mnie priva, thx, pzdr

Awatar użytkownika
remekremek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: remekremek » ndz paź 12, 2008 09:36

z jedynka jest coraz większy problem a 5 musze lekko wcisnąć zeby weszła i denerwuje mnie ten luz lewarka

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz paź 12, 2008 14:39

no to uprzedzam że nowy wałek raczej nie usunie problemu z wchodzeniem biegów. Po prostu usunie luz.

Awatar użytkownika
remekremek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: remekremek » ndz paź 12, 2008 16:03

od czegoś trzeba zacząc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”