Aparat zapłonowy.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- matti_vw
- Użytkownik

- Kontakt:
Aparat zapłonowy.
Mam pytanie czy jest jakaś różnica w tym jak aparat zapłonowy zostanie zamontowany? Chodzi o to że dzisiaj u znajomego widziałem aparat zapłonowy w tym samym silniku co ja mam (1.8 ABS) tylko był przekręcony o ok. 90* w stosunku do mojego. Zapłon mam ustawiony na 6* ale ciekawi mnie czy jest jakaś różnica jak wsadzony jest ten aparat. Rozpoznałem to po tym że u mnie wtyczka od czujnika halla wychodzi z przodu aparatu a u niego z boku bardziej od strony silnika.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Ustawienie palca rozdzielacza względem obudowy rozdzielacza ma znaczenie a nie to jak go wsadzisz względem otworu (aczkolwiek w każdej pozycji nie wejdzie bo wtyczka od halla trafi na blok).
Mówiąc wprost trzeba wsadzić aparat tak żeby palec trafił mniej więcej w kreskę na obudowie (przy GMP na Iszym tłoku) - wtedy auto będzie odpalać i można ustawić zapłon, bo przeważnie jest o kilka stopni w jedną albo drugą stronę, nawet jak się bardz odokłądnie ustawi na znaki.
Mówiąc wprost trzeba wsadzić aparat tak żeby palec trafił mniej więcej w kreskę na obudowie (przy GMP na Iszym tłoku) - wtedy auto będzie odpalać i można ustawić zapłon, bo przeważnie jest o kilka stopni w jedną albo drugą stronę, nawet jak się bardz odokłądnie ustawi na znaki.