Bardzo duze zuzycie oleju 0.5l / 3kkm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bardzo duze zuzycie oleju 0.5l / 3kkm
Witam mam dylemat.Posiadam golfa V 1.9 tdi 105 km kod silnika BKC.Dziwna rzecz sie dzieje poniewaz ubywa mi oleju gdzies okolo 0.5l na 3 tysiace kilometrow.Wyciekow nie widac.Zdjalem rure idaca od turbiny do coolera byla w niej znaczna ilosc oleju.Wyjalem turbine wyslalem ja do regeneracji okazalo sie ze turbina jest ok,tzn przepuszcza sladowe ilosci oleju (bedace w normie) Wiec nie wiem o co chodzi i skad ten olej sie bierze w tej rurze.W obily mi sie o uszy plotki ze w tych silnikach pekaja tloki i ze jest to wada fabryczna.Moze ktos mi doradzic co sie dzieje z tym silnikiem i co robic???
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 13:34 przez Sylwestro, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: 1.9 tdi 105km
czyli 180 ml na 1000 km - w PD to norma i nic z tym nie zrobisz, nie ma żadnej awarii, ewentualnie jak będziesz się delikatnie obchodził z gazem to może brać trochę mniejSylwestro pisze:ubywa mi oleju gdzies okolo 0.5l na 3 tysiace kilometrow.
Olej 5W40 i 100 tysiecy kmsouler pisze:ile auto ma przebiegu i jak bylo jezdzone? jaki olej?
[ Dodano: 08 Paź 2008 13:42 ]
Aha a jak bym zmienil z 5w40 na 10w40 to chyba powinno mniej ubywac oleju?rolbro4 pisze:czyli 180 ml na 1000 km - w PD to norma i nic z tym nie zrobisz, nie ma żadnej awarii, ewentualnie jak będziesz się delikatnie obchodził z gazem to może brać trochę mniejSylwestro pisze:ubywa mi oleju gdzies okolo 0.5l na 3 tysiace kilometrow.
[ Dodano: 08 Paź 2008 13:43 ]
rolbro4 pisze:czyli 180 ml na 1000 km - w PD to norma i nic z tym nie zrobisz, nie ma żadnej awarii, ewentualnie jak będziesz się delikatnie obchodził z gazem to może brać trochę mniejSylwestro pisze:ubywa mi oleju gdzies okolo 0.5l na 3 tysiace kilometrow.
A jak bym zmienil 5W40 na 10W40 to bedzie mniej??
- doggie
- V.I.P.
nie liczyłbym na to
ale czym ty się kolego przejmujesz???? 180 ml na 1000 km to żaden wynik w TDI PD - taka ich natura
ale czym ty się kolego przejmujesz???? 180 ml na 1000 km to żaden wynik w TDI PD - taka ich natura
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 13:50 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
nie bo co około 500 km kontroluję poziom olejuSylwestro pisze:
a miales juz cos takiego ze kontrolka od stanu oleju mryga???
powiem ci tak: kumpel ma nową Jettę z 2006 t. z tym silnikiem co twój i od nowości bierze mu podobną ilość oleju co twój golf
żona ma Passata 2000 r. też na PD i tez bierze od nowości od wymiany do wymiany czyli co 15.000 km jakieś 2 litry - samochód w pełni sprawny
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 14:02 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
Aha to dziekuje Ci bardzo za informacje.Jestem swiezym wlascicielem tego autka i nie bardzo mam pojecie na temat TDI PD.Myslalem ze zaczyna mi olej przez pierscienie przepuszczac choc nie bylem tego pewien bo auto nie kopci na bialo i silnik ladnie pracuje.Dzieki wielkie jeszcze razrolbro4 pisze:nie bo co około 500 km kontroluję poziom oleju
[ Dodano: 08 Paź 2008 14:09 ]
Rozumiem to u mnie pewnie wiecej wyjdzie niz 2 litry na 15000 a moze wiesz ile maksymalnie taki motor moze wziasc olej od wymiany do wymiany,czyli na 15000 tysiecy kilometrow??rolbro4 pisze:bierze od nowości od wymiany do wymiany czyli co 15.000 km jakieś 2 litry
- doggie
- V.I.P.
jak poszukasz na forum to znajdziesz tematy odnośnie spalania oleju przez TDI PD, 8 na 10 TDI PD bierze mniej lub więcej olejuSylwestro pisze: Aha to dziekuje Ci bardzo za informacje.Jestem swiezym wlascicielem tego autka i nie bardzo mam pojecie na temat TDI PD.Myslalem ze zaczyna mi olej przez pierscienie przepuszczac choc nie bylem tego pewien bo auto nie kopci na bialo i silnik ladnie pracuje.Dzieki wielkie jeszcze raz
[ Dodano: 08 Paź 2008 14:14 ]
wszystko zależy od egzemplarza i stylu jazdy kierowcy, znam takie przypadki z ASO VW, gdzie ludzie do TDI PD dolewają nawet do 1 litra na tysiąc km a są to często samochody prawie nowe (2 - 3 latki)Sylwestro pisze:[ile maksymalnie taki motor moze wziasc olej od wymiany do wymiany,czyli na 15000 tysiecy kilometrow??
Jak zwykle znajdą się głosy że TDI nie powinny brać wcale oleju ale akurat PD to niedotyczy. Przejedź się do serwisu ASO VW i zapytaj czy spalanie oleju na poziomie jaki piszesz jest w normie - zaręczam cię że jest w normie
[quote="rolbro4"]Jak zwykle znajdą się głosy że TDI nie powinny brać wcale oleju ale akurat PD to niedotyczy. Przejedź się do serwisu ASO VW i zapytaj czy spalanie oleju na poziomie jaki piszesz jest w normie - zaręczam cię że jest w normie
aha moj jest 2004 rok.Czyli po prostu ten typ tak ma.Dzieki duzo mi pomogles kolezko zastanawiam sie jeszcze skad sie bierze tyle olej w rurze prowadzacej do coolera skoro turbina przepuszcza tylko "sladowe ilosci oleju"???
aha moj jest 2004 rok.Czyli po prostu ten typ tak ma.Dzieki duzo mi pomogles kolezko zastanawiam sie jeszcze skad sie bierze tyle olej w rurze prowadzacej do coolera skoro turbina przepuszcza tylko "sladowe ilosci oleju"???
-
- Mały gagatek
Ja jezdze TDI PD 115KM (AJM). przebieg 210kkm i oleju nie bierze mi prawie wcale. Prawie, bo troche cieknie mi z korka od miski olejowej (zurzyty gwint), ale nie wiem ile. W kazdym razie, miedzy wymianami oleju co 10kkm, dolewam jakies 200-300ml. Jednak nie wiem ile "bierze silniki", a ile wycieka.Sylwestro pisze:rolbro4 pisze:Jak zwykle znajdą się głosy że TDI nie powinny brać wcale oleju ale akurat PD to niedotyczy. Przejedź się do serwisu ASO VW i zapytaj czy spalanie oleju na poziomie jaki piszesz jest w normie - zaręczam cię że jest w normie
Jezdze na motul'u specific 5W40 do PD. Wczesniej byl zalany shell helix'em i wzial jakies 500ml, a wtedy korek jeszcze nie przepuszczal. Wniosek z tego taki, ze moj golfik motula nie lubi i bardzo malo go je.
Podobno w instrukcji uzytkowania golfa jest napisane ile moze brac oleju i sa to bardzo duze ilosci. Ciekawe tylko, czy to dlatego zeby nie bylo reklamacji, czy rzeczywiscie tak ma byc....
zapomnialem o oleju w IC
Moze brac sie odmy. Jest duzo takich przypadkow na forum. Spowodowane moze to byc np. brudnym filtrem powietrza, tym tuz przed przeplywka, jak i tym na samym poczatku wlotu powietrza - takie metalowe sitko (czsaami go nie ma w ogole - tak u mnie)
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 14:43 przez Pawko_1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Edison nie zyje...Einstein nie zyje... i ja tez sie jakos slabo czuje
- doggie
- V.I.P.
prawie robi wielką różnicę , mój Mk5 też bierze mi około 200-300 ml na 10.000 kmPawko_1111 pisze:
Ja jezdze TDI PD 115KM (AJM). przebieg 210kkm i oleju nie bierze mi prawie wcale. Prawie, bo troche cieknie mi z korka od miski olejowej (zurzyty gwint), ale nie wiem ile. W kazdym razie, miedzy wymianami oleju co 10kkm, dolewam jakies 200-300ml. Jednak nie wiem ile "bierze silniki", a ile wycieka.
.....
Podobno w instrukcji uzytkowania golfa jest napisane ile moze brac oleju i sa to bardzo duze ilosci. Ciekawe tylko, czy to dlatego zeby nie bylo reklamacji, czy rzeczywiscie tak ma byc....
a jak napisałem Passat TDI PD 115 KM - kupiony od nowości - bierze jednak więcej - wszystko zależy od egzemplarza a co do norm producenta, to wynosi ona nawet 800-1000 ml na 1000 km
[ Dodano: 08 Paź 2008 14:44 ]
teamat ten był wielokrotnie poruszany. Pozdrawiam