Urwana śruba od krućca bloku silnika HELP!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
gailbraith
To sa sruby M6x20 z tego co pamietam, faktycznie o glowce 10, dlugosc oczywiscie jest wazna bo jak beda za dlugie to sie cale nie wkreca i nie beda dobrze trzymac, za krotkie tak samo beda slabo trzymac....gailbraith pisze:fifel, również czeka mnie wymiana tego króćca, który Ty właśnie wymieniłeś, stąd moje pytanie- te śruby co go trzymają to są 10 z tego co widziałem, ale ważna jest ich długość?
Oryginalnie sruby jak juz pisalem mialy 20 mm, ja odkrecajac krociec ukrecilem obie sruby (co jak co samochod nowy nie jest:)) dlatego musialem dokupic nowe srubki w castoramie. Byly tylko 16mm i 25mm wiec kupilem te dluzsze i dolozylem po 3 podkladki M6 zeby nadrobic te 5mm za duzo
Dolna sruba trzyma jeszcze przewod chlodzenia dlatego sruba ma specyficzny ksztalt, ale ja przykrecilem wlasnie taka sruba z castoramy i jest super
Pozdrawiam
-
gailbraith
-
gailbraith
fifel, czytając Twój pierwszy post wnioskuję, że u Ciebie wyglądało to tak, że śruba była wkręcana w blok silnika (tzn. w bloku jest gwint na nią)? Bo u mnie z tego co zauważyłem po stronie króćca na owej śrubie są dwie nakrętki, więc ona wkręcona jest od wewnątrz? Zresztą nakrętki są już tak zmęczone przez czas jak również dostęp do nich jest tragiczny, że nie mam pojęcia jak by je odkręcić.
Tak, sruby sa wkrecone w blok, w srodku jest gwint.... sa to sruby M6x20. Mowisz ze masz nakretki.... to przygladnij sie ze gorna sruba od kroccajest normalna sruba z lebkiem na klucz 10, a dolna sruba wyglada tak, jakbys do normalnej sruby przyspawal za lebkiem jeszcze kawalek sruby z gwintem na ktory nachodzi nakretka... chodzi o to, ze ta nakretka utrzymuje jakis przewod od chlodzenia.gailbraith pisze:fifel, czytając Twój pierwszy post wnioskuję, że u Ciebie wyglądało to tak, że śruba była wkręcana w blok silnika (tzn. w bloku jest gwint na nią)? Bo u mnie z tego co zauważyłem po stronie króćca na owej śrubie są dwie nakrętki, więc ona wkręcona jest od wewnątrz? Zresztą nakrętki są już tak zmęczone przez czas jak również dostęp do nich jest tragiczny, że nie mam pojęcia jak by je odkręcić.
Ja po wykreceniu starych srub zastosowalem nowe sruby M6x25 i nakladki, na dolnej srubie po prostu miedzy 2 podkladki wsadzilem blaszke podtrzymujaca ten przewod od chlodzenia.
-
gailbraith
Dzięki za informację, na 100% będzie tak jak piszesz, po prostu owe śruby tak wyglądają jakby były to nakrętki- u mnie górna jest taka sama jak dolna, na górnej była blaszka do której podłączona była masa, bodajże cewki i czegoś jeszcze. Niestety obie są już przez czas wykończone, kluczem to ja tego raczej nie odkręcę ale jakoś będę próbował 
fifel, dzięki za info, dałbym Ci + punkt no ale to Twój temat heh
fifel, dzięki za info, dałbym Ci + punkt no ale to Twój temat heh