Urwana śruba od krućca bloku silnika HELP!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Urwana śruba od krućca bloku silnika HELP!

Post autor: fifel » pn paź 06, 2008 13:08

Witam

Mam problem - kiedy odkrecalem kruciec od chlodzenia bloku silnika (wyjscie do nagrzewnicy) ukrecila mi sie 1 sruba (gorna)... problem polega na tym ze ukrecila sie glowka, a reszta sruby zostala w bloku.... :/ Ma ktos pomysl jak jak teraz wyciagnac/wykrecic?

I jeszcze jedno... po sciagnieciu krucca okazalo sie ze jest tam taka plaska uszczelka, dostane ja normalnie w sklepie, czy uzyc starej na silikonie??

Dodam ze to golf mk2 1,6 RF.

Prosze o szybka odpowiedz - bardzo pilne... z gory dzieki...

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » pn paź 06, 2008 14:07

lepiej kup nowego krucca... koszt 20zł dostajesz juz z oringiem... nawet silikonu nie trzeba... a trzyma jak zębami.... daruj sobie dodawanie silikonu do starego krucca bo po jakims czasie znów puści..

pozdro.

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » pn paź 06, 2008 14:39

Ma ktos pomysl jak jak teraz wyciagnac/wykrecic?
Jeśli jest dojście to rozwiercić, najlepiej jak byś miał lewe wiertło, wtedy wiercąc mogła by się wykręcić.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » pn paź 06, 2008 17:25

Srube udalo sie wykrecic :) srubokret, pare kluczy i brzeszczot zalatwily sprawe :)

Niestety przy probie zmiany uszczelki aluminiowy kruciec pekl :(

Czeka mnie kupno nowego, ja sadze plastikowego, problem tylko w tym ze moj stary aluminoiwy mial wkrecony jakby jakis czujnik, do ktorego podpiety byl jakis przewod, a wszystkie nowe nie maja dziurki zeby ten czujnik wkrecic....

Co to za czujnik i czy bez niego moze sie obejsc? a jesli nie to czy dostane nowy kruciec z miejscem na ten czujnik, czy trzeba szukac na zlomie??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 06, 2008 19:09

fifel pisze:Co to za czujnik i czy bez niego moze sie obejsc?
możesz bez. Ale chyba znikną wskazania temperatury na liczniku. Dla pracy silnika bez znaczenia

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt paź 07, 2008 13:25

No wiec kupilem taki krociec, a nawet 2 na wszelki wypadek :P, fabrycznie byl w nim o-ring, ale dodalem troche czerwonego silikonu wysokotemperaturowego.
Faktycznie nie bylo tam miejsca na wkrecenie czujnika temperatury no i wskaznik temp na tablicy umarl jak moizna sie bylo domyslec....

No i w tym momencie nasuwa sie pytanie.... skoro do mojego silnika idealnie pasuje taki krociec bez czujnika temp to znaczy ze taki czujnik mozna zamontowac w innym miejscu ukladu chlodzenia... no chyba ze sie myle, ale skoro takie krocce produkuja to nie sadze zeby ludzie zakladali je kosztem utraty wskazan temp wody....
Kieruje prosbe do posiadaczy golfow z silnikami 1,6, ewentualnie 1,8 zeby zerkneli pod swoje maski, zobaczcie czy macie czujnik temp w kroccu, czy tez nie, a jesli nie to gdzie on jest zamontowany? bede bardzo wdzieczny :)

Nie jest to narazie bardzo pilna sprawa, z racji tego ze temp na dworze nie jest wysoka wiec ewentualnie bede cos kombinowal na wiosne, ale ten zdechniety wskaznik jednak wkurza :P

z gory dzieki :)
Ostatnio zmieniony wt paź 07, 2008 13:27 przez fifel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » wt paź 07, 2008 13:43

Nie masz wolnego miejsca na czujnik w tym drugim króćcu? W tym, do którego podłączony górny wąż chłodnicy.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt paź 07, 2008 14:38

krzycho85 pisze:Nie masz wolnego miejsca na czujnik w tym drugim króćcu? W tym, do którego podłączony górny wąż chłodnicy.
Nie wiem jak ma wygladac takie "miejsce na czujnik" ale moge zrobic fote i wstawic....

[ Dodano: 07 Paź 2008 15:09 ]
Zrobilem foty kroccow:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » wt paź 07, 2008 15:12

ja mam na króćcu dwa czujniki... jeden niebieski a jeden czarny... gdy zakupiłem nowy króciec to właśnie dopasowywałem pod mój...
bo tych króćców jest strasznie dużo... i nie wszystkie są identyczne..
weź swój stary kruciec idz do sklepu i powiedz ze chcesz właśnie taki... i powinni Ci dać identyczny.

nie ma innego miejsca na czujnik temperatury, po prostu masz króciec z innego silnika.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt paź 07, 2008 15:21

Gallus pisze:nie ma innego miejsca na czujnik temperatury, po prostu masz króciec z innego silnika.
I wlasnie stad moje pytanie, gdzie w tym innym silniku znajduje sie czujnik temperatury bo niebardzo chce mi sie rozbierac znow wszystko i spuszczac plyn

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 07, 2008 15:58

fifel, masz zaślepke w górnym króćcu widać jak byk od góry jest. Wykręcasz ją imusem (oby sie udało - obstukaj nieco ) wkrecasz czunjnik co masz z dolnego króćća i po zmartwieniu.
W mk2 1.6 i 1.8 czujnik montowany był tak jak było u ciebie lub jako trzeci w krócću z przodu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt paź 07, 2008 16:27

Paweł Marek pisze:fifel, masz zaślepke w górnym króćcu widać jak byk od góry jest. Wykręcasz ją imusem (oby sie udało - obstukaj nieco ) wkrecasz czunjnik co masz z dolnego króćća i po zmartwieniu.
W mk2 1.6 i 1.8 czujnik montowany był tak jak było u ciebie lub jako trzeci w krócću z przodu.
wlasnie na taka odpowiedz liczylem :) nie wiedzialem tylko czy to napewno jest zaslepka.... moze jutro sprobuje sie pobawic i dam znac co i jak :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 07, 2008 17:00

jednakże ostrzegam :) wykręcenie zaślepki może sie nie udać latwo, lepiej odpuścić niż zepsuć kolejny króciec, i poszukać najpierw cos na szrocie.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt paź 07, 2008 20:22

Paweł Marek pisze:jednakże ostrzegam :) wykręcenie zaślepki może sie nie udać latwo, lepiej odpuścić niż zepsuć kolejny króciec, i poszukać najpierw cos na szrocie.
Czyli lepiej odpuscic walke z ponad 20-to letnia zaslepka? :P Moze sprobuje delikatnie to odkrecic... moze akurat pusci :) zeby tylko ten czujnik z dpolnego krocca pasowal w gorny :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”