Uszkodzenie czujnika temperatury płynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
MarMus1971
- Mały gagatek

Uszkodzenie czujnika temperatury płynu
Zwracam się ponownie do kolegów fachowców z prośbą o pomoc bo kończy mi się już cierpliwość. Około miesiąca temu po podpięciu auta pod Vag-a okazało się że mam uszkodzony czujnik G62 sterujący pracą wentylatorów chłodnicy. Objawiało się to cyklicznym załączaniem wentylatora zwłaszcza na zimnym silniku (co było bardzo zastanawiające) i to od razu na drugim biegu. Czujnik ten wymieniłem na nowy zakupiony w ASO za 80 zł jednak wytrzymał on tylko miesiąc. Objawy znowu pojawiły się takie same jak poprzednio i po diagnostyce okazało się że to znowu uszkodzenie tego czujnika. Proszę o pomoc co może być tego przyczyną tzn. wadliwy czujnik? itp. Może ktoś miał już do czynienia z takim przypadkiem i będzie w stanie mi pomóc. Dziękuję za odpowiedzi.
-
greg
-
MarMus1971
- Mały gagatek

Czujnik oczywiście będę reklamował bo fakturę na wszelki wypadek zachowałem. Nowy kupiłem tym razem na allegro gdzie wyszło znacznie taniej. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą czy to nie będzie winna wtyczki pod którą podłączany jest czujnik? Na vag-u wyszło "sygnał za wysoki" sporadyczny. Czy można to interpretować jako brak styku we wtyczce?
-
MarMus1971
- Mały gagatek

-
greg
-
MarMus1971
- Mały gagatek

-
MarMus1971
- Mały gagatek

Problem rozwiązany. Po wymianie czujnika i restarcie komputera wszystko wróciło do normy. Jakimś cudem poprzez oring uszczelniający przedostał się płyn chłodzący i spowodował zwarcie oraz uszkodzenie czujnika. Dlatego też najprawdopodobniej komputer zinterpretował to jako brak czujnika lub jego trwałe uszkodzenie. Temperaturę silnika (nawet zimnego) traktował jako 90 stopni i stąd to ciągłe załączanie się wentylatora (pomogło dopiero odłączenie akumulatora). Jeszcze raz dziękuję za pomoc zwłaszcza gregowi