Witajcie
Mam następujący problem
Od czasu do czasu, średnio co 3-4 miesiace mam problem ze skrzynią biegów...przy wcisniętym sprzęgle nie mogę wrzucić zadnego biegu...dopiero po zgaszeniu silnika, mozna wrzucic pierwszy bieg i ruszyć...nastepnie musze oczekać jakiś czas i problem ustępuje sam...co sie dzieje ? poruszam się w duzych ruchu i taka awaria to nic miłego...
skrzynia biegów...problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jedną z możliwości są bardzo zużyte poduszki silnika, i po prostu silnik sie nie może ułożyć względem mechanizmu wybierania. (na to wskazuje objaw ze bieg da się wrzucić po zgaszeniu silnika - motor gdy zgaszony to ustawia sie prawidłowym położeniu, a jak odpalony to za bardzo lata i nie można znaleźć biegu)
Natomiast to że "po jakimś czasie problem ustępuje" może wskazywać na przeproacowany (zbyt gęsty olej w skrzyni) Jak olej się zagrzeje , to zaczyna się robić rzadszy, to wpływa pozytywnie na smarowanie skrzyni i biegi zaczynaja wchodzić OK.
Równie dobrze może to być kilka rzeczy na raz. Ja bym zaczął od sprawdzenie poduszek, stanu i jakości oleju w skrzyni i na końcu przejrzał też mechanizm zmiany biegów.
Natomiast to że "po jakimś czasie problem ustępuje" może wskazywać na przeproacowany (zbyt gęsty olej w skrzyni) Jak olej się zagrzeje , to zaczyna się robić rzadszy, to wpływa pozytywnie na smarowanie skrzyni i biegi zaczynaja wchodzić OK.
Równie dobrze może to być kilka rzeczy na raz. Ja bym zaczął od sprawdzenie poduszek, stanu i jakości oleju w skrzyni i na końcu przejrzał też mechanizm zmiany biegów.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt: