2.3 V5SToRM pisze:I sadze, ze gdybym mogl znalezc podobny motor w mkIV to jednak wybral bym benzyne...
[MK3 MATCH II]LEKKO POMODZONY AFN - prawie jak 20 Jahre :)
Moderator: G0 Karcio
- Matijas
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
[b]Mój MK1 Cabi 16V :)[/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3846406#3846406
[b]Mój były Leon TS ARL:([/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246436
[b]Mój były MK3 AFN:( 160km&330NM[/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84714
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3846406#3846406
[b]Mój były Leon TS ARL:([/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246436
[b]Mój były MK3 AFN:( 160km&330NM[/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84714
spoko, po chipsie było pare koni wiecej ... a z Djtomem sie scigałeś serią czy po chipsie ?SToRM pisze:seria [skromny] seria panie.. Wykres z chipsem musze szukac...
a 9 na 10 jezdzi za karę ?SToRM pisze:wg. mnie to gora 1 na 10-ciu jezdzi dieslem bo mu to podoba. Raczej sklaniam sie ku ekonomiki uzytkownikow
za dieslem w moim przypadku przemawiają osiągi (w sensie elastyczność), ekonomia - niewiarygodnie niskie spalanie (u mnie wyszło 5,9 z czego 350km po trasie, a 500km po miescie na krótkich odcinkach duża część) i łatwość modyfikacji, czyli ogromne przyrosty po wirusie
jeździłem benzynami (mam prawko od 16 lat
podsumowując diesel daje tez radość z jazdy na swój sposób, u mnie 50% osiągi, 50% spalanie
SToRM pisze:Matijas napisał/a:
2.3 V5
zagazuj to instalacja za 1200 zlotych
SToRM, przecież w mkIV masz najlepszy motor do modów 1.8T !!! z rozpykanym know-how, gotowymi pakietami... gdzie 250KM to żaden problemSToRM pisze:sadze, ze gdybym mogl znalezc podobny motor w mkIV to jednak wybral bym benzyne...
a 1.8T GTI cenowo chyba taniej od 1.9TDI stoją....
-
MZiobro
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
ja podobne zdanie mam do cowboya odnosnie jazdy klekotem...smialo powiem ze moge byc 1 z 10....co prawda mam prawko tylko 9 lat ale tez już "kilkoma" autami jezdzilem , faktem jest ze akurat abf'em nie mialem mozliowsci ale innymi mocnymi benzynami poruszalem sie i nawet jesli stac mnie bybylo na spalanie rzedu 20/100km wybralbym mocnego TDI....ta elastycznosc,spalanie/ekonomia iii "latwosc" modów i mina kierowników w "usportowionych benzyniakach" kiedy objezdza ich autko z malym napisem TDI

Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2008 22:35 przez MZiobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja chyba jestem jednak tym jednym
rozmawialem dzisiaj ze znajomym, ktory raczej nie ma problemu z kasa, zeby oszczedzac na paliwie i mowi ze ostatnio jest za dieslami a w tej chwili ma roczna beemke 5 z chyba 215KM 2.2l, ktory przy sporej wadze i nie malej mocy w trasie pali mu kolo 6-7 a nie jezdzi jak emeryt 
bez chipsa ze zwezka z gazu w dolocie..cowboy pisze:spoko, po chipsie było pare koni wiecej ... a z Djtomem sie scigałeś serią czy po chipsie ?
Jezdzi ze wzgledu na ekonomie...cowboy pisze:a 9 na 10 jezdzi za karę ?
Ekonomia :d Gdzie w tym silniku ekonomia? Nie ma jej - i dopoki mam taka, a nie inna sytuacje finansowa, bedzie dieselcowboy pisze:SToRM, przecież w mkIV masz najlepszy motor do modów 1.8T !!! z rozpykanym know-how, gotowymi pakietami... gdzie 250KM to żaden problem
Niestety te same pieniadze trzeba dac za zadbanego GTI'ka co za fajnego TDIcowboy pisze:a 1.8T GTI cenowo chyba taniej od 1.9TDI stoją....
Jezdze czesto 2.9 vr6 w syncro. Osiagi to jak na swoja pojemnosc nie ma powalajacych. Ale klang motoru, miekkosc pracy jest porazajaca. Dla kontrastu juz troche mniej, ale ze dwa razy w tygodniu przelece sie zdrowym ARL'em w mkIV. No nie ma co porownywac. Traktor to traktor.. Brutalny moment, masa oszczednosci. Sorry chlopaki. Ale nie przekonacie mnie ze diesel lepszy od dobrej benzyny
I nie ma co sie licytowac - tylko zaloze sie ze przy duzej kasie, kazdy by mial w garazu turbobenzyne
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2008 22:49 przez SToRM, łącznie zmieniany 1 raz.
myslałem że napisałeś to:SToRM pisze:cowboy napisał/a:
SToRM, przecież w mkIV masz najlepszy motor do modów 1.8T !!! z rozpykanym know-how, gotowymi pakietami... gdzie 250KM to żaden problem
Ekonomia :d Gdzie w tym silniku ekonomia? Nie ma jej - i dopoki mam taka, a nie inna sytuacje finansowa, bedzie diesel
w odniesieniu do ABF-aSToRM pisze:gdybym mogl znalezc podobny motor w mkIV to jednak wybral bym benzyne...
podejrzewam że nie pali jakoś wiecej przy spokojnej jeździe.. bo zagazowaniu jestem z założenia przeciwny podobnie jak OR i OO w dieslu
otóż to duzo ludzi z kasą decyduje sie na diesla, bo np. BMW 335d w biturbo (po wirusie) zapewnia osiagi bardzo porównywalne do M3 (340KM@700NM), a jednak zapewnia elastyczność, która jest bardzo fajna w długich trasach i ekonomię, co ważne bak w takiej beemie ma chyba 60L, wiec pomykanie po autobahnach w benzynie kończy sie tankowaniem co 400kmGoofi pisze:rozmawialem dzisiaj ze znajomym, ktory raczej nie ma problemu z kasa, zeby oszczedzac na paliwie i mowi ze ostatnio jest za dieslami a w tej chwili ma roczna beemke 5 z chyba 215KM 2.2l, ktory przy sporej wadze i nie malej mocy w trasie pali mu kolo 6-7 a nie jezdzi jak emeryt
zauważcie że ludzie zaczęli kupować diesle na potęgę, gdy ich osiągi zrównały sie z silnikami benzynowymi, wczesniej ta sprzedaz była na poziomie 25%, teraz każdy koncenr ma mocnego diesla bo udział w rynku to 50%
wiec raczej ludzie biorą pod uwagę nie samą ekonomię (kiedyś ropa była dużo tańsza od beny) ale ten mix niezłe osiagi + niskie spalanie
i o to chodziSToRM pisze:Brutalny moment, masa oszczednosci
chcesz kultury pracy porównaj V6 3.0 TDI CR do 2.9VR6 ... nie zawiedziesz sięSToRM pisze:Jezdze czesto 2.9 vr6 w syncro. Osiagi to jak na swoja pojemnosc nie ma powalajacych. Ale klang motoru, miekkosc pracy jest porazajaca. Dla kontrastu juz troche mniej, ale ze dwa razy w tygodniu przelece sie zdrowym ARL'em w mkIV. No nie ma co porownywac. Traktor to traktor..
w turbobenie tez masz brutalny moment, przejedź sie Janka ABFT
nikt, nie che Cie do tego przekonać - ja chce Cie przekonać że dobry diesel jest lepszy od zwykłej benzynySToRM pisze:Sorry chlopaki. Ale nie przekonacie mnie ze diesel lepszy od dobrej benzyny
dlatego, że zapewnia cos z osiągów Turbobenzyny, a kosztuje niewiele w codziennej eksploatacji - takie 2 w jednym.
ja zawsze tankuje od rezerwy pod korek i NIGDY nie wyszedł mi wiecej jak 6,4L, nawet w zimie - mając jedno auto na pewno TDI to bardzo rozsądny wybór, bo nawet przy butowaniu spalanie jakoś nie wzrasta dużo...
mając 2 auta to jedna szybka turbobenzyna na weekendowe upalanie, a na codzień szybki turbodiesel
przecież to juz żesmy napisaliI nie ma co sie licytowac - tylko zaloze sie ze przy duzej kasie, kazdy by mial w garazu turbobenzyne
- Maciek23
- Forum Master

Nie ma sie co licytowac ktory silnik lepszy panowie. Niby tdi ma ciag ale do 4tys z kawalkiem a benzynka ciagnie do 7tys jakos z turbo, ale co z tego skoro pochlania paliwo liczone w 100zl na 100km. Kazdy z tych silnikow ma + i -. Moment w tdi tez jest lepszy i wystartuje szybciej ale sie zdusi niedlugo gdzie benzynka bedzie ciagnac duzo dluzej. TDI tez nie jest zbyt komfortowe w porownaniu do pb jak sie stoi na swiatlach i trzesie buda i slychac klekot. Mi to przeszkadza osobiscie. Choc pomodzony TDI w mk3 np daje duzooooo frajdy.
Takze kazdy wybral to co jest lepsze dla niego
Takze kazdy wybral to co jest lepsze dla niego
Cowboy, przeczytalem cala te batalie z autem i naprawde szacunek i wspolczucie dla Ciebie. 
jedyne do czego moglbym sie przyczepic, to chyba to, ze przy tak gruntownym remoncie postarlbym sie jednak o mocniejszy dol dla pewnosci. chociaz w sumie jesli nie planujesz wielkich modow to moze nie ma sensu...
pozdrawiam.
jedyne do czego moglbym sie przyczepic, to chyba to, ze przy tak gruntownym remoncie postarlbym sie jednak o mocniejszy dol dla pewnosci. chociaz w sumie jesli nie planujesz wielkich modow to moze nie ma sensu...
pozdrawiam.
VCDS i PerformanceBox - zapraszam. :]
- Kenaj
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
ja tam wole bene nawet bez doładowania. Dizlem jeźdźe ze względów ekonomicznych :green_fuck:
Swoja drogą w mkIV 1.8T nie pali wcale tak dużo, pali tak jak abf, a mocy mozna narobić w brud
Co jak co ale jakbym miał kasiorke to tylko PB by stało pod domem
Swoja drogą w mkIV 1.8T nie pali wcale tak dużo, pali tak jak abf, a mocy mozna narobić w brud
Co jak co ale jakbym miał kasiorke to tylko PB by stało pod domem
"Volkswageny nie kapią olejem, one tak zaznaczają swój teren"