problem z silnikiem 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z silnikiem 1.8 RP
witam, mam następujący problem, mianowicie z dnia na dzień zaczeła mi sie palić kontrolka oleju i piszczeć brzęczyk, więc pomyślałem że mam mało oleju i odrazu podjechałem i dolałem ale problem nie ustąpił ale teraz nie piszczy już tylko pali się na wolnych obrotach jak jest dobrze nagrzany, więc podjechałem do mechaniore i po oblukaniu organoleptycznie powiedział ze pewnie ok (bo nie słychać panewek) i pewnie wysypały sie czujniki ciśnienia. No to wymieniłem czujniki na nówki i zmartwiłem sie bardzo bo nadal jest to samo - mruga na jałowych. Powiedzcie mi prosze jakie jest prawdopodobieństwo że to pompa a jakie że panewki. Dodam że autko jest z '90 i ma 250 tyś przebiegu. Pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Wyciąg wtyczkę z czujnika wysokociśnieniowego, na włączonym silniku na wolnych obrotach i przytknij ją do masy. Jeśli przestanie piszczeć - mierz ciśnienie oleju, jeśli nie przestanie - masz problem z kablem od tego czujnika do licznika lub z samym licznikiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.