Nowy akumulator sie rozladowuje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Nowy akumulator sie rozladowuje
Witam!!!
Mam pytanie wiem ze to jest forum VW ale nie mam do kogo sie odezwac w tej sprawie.
Posiadam dwa samochody Vw Golfa II i Peugeot 205
No wałasnie co do tego 2-giego dotyczy problem.
Mam praktycznie Nowy akumulator ładowałam do dwa dni temu , dziesiaj jak wsiadłam do samochodu (zapaliła sie kontrolka od akumulatora)problem polega na tym ze czym wiecej dodaje gazu tym mocniej swieci.
W zwiazku z tym wczoraj (dzien po naładowaniu)nie mogłam zapalic samochodu.
Dodam tez ze jak wyłacze swiatła to akumulator jest ok.(nie pokazuje go wcale)
Wczesniej samochod jezdził normalnie,nie było problemu.
Prosze o pomoc w tej sprawie.Co moze byc przyczyna tego ze w takim czasie akumulator sie wyładował.
Dziekuje za wszystkie info.
Pozdrawiam
Mam pytanie wiem ze to jest forum VW ale nie mam do kogo sie odezwac w tej sprawie.
Posiadam dwa samochody Vw Golfa II i Peugeot 205
No wałasnie co do tego 2-giego dotyczy problem.
Mam praktycznie Nowy akumulator ładowałam do dwa dni temu , dziesiaj jak wsiadłam do samochodu (zapaliła sie kontrolka od akumulatora)problem polega na tym ze czym wiecej dodaje gazu tym mocniej swieci.
W zwiazku z tym wczoraj (dzien po naładowaniu)nie mogłam zapalic samochodu.
Dodam tez ze jak wyłacze swiatła to akumulator jest ok.(nie pokazuje go wcale)
Wczesniej samochod jezdził normalnie,nie było problemu.
Prosze o pomoc w tej sprawie.Co moze byc przyczyna tego ze w takim czasie akumulator sie wyładował.
Dziekuje za wszystkie info.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 23:35 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyczyn może być wiele:
np, urządzenie (alarm, radio) które zżera prąd na postoju, ale wtedy nie świeciła by sie kontrolka
Skoro się świeci kontrolka praktycznie cały czas to sprawdziłbym czy jest odpowiednie ładowanie. Bo może być uszkodzony alternator lub stabilizator napięcia. Wskazanie kontrolki mówi nie o uszkodzeniu aku, ale o niskim napięciu ładowania.
ciekawe jest to że kontrolka gaśnie jak nie ma zapalonych świateł...
Sugeruje udać się do elektryka w celu sprawdzenia napięcia ładowania i/lub sprawdzenia alternatora.
np, urządzenie (alarm, radio) które zżera prąd na postoju, ale wtedy nie świeciła by sie kontrolka
Skoro się świeci kontrolka praktycznie cały czas to sprawdziłbym czy jest odpowiednie ładowanie. Bo może być uszkodzony alternator lub stabilizator napięcia. Wskazanie kontrolki mówi nie o uszkodzeniu aku, ale o niskim napięciu ładowania.
ciekawe jest to że kontrolka gaśnie jak nie ma zapalonych świateł...
Sugeruje udać się do elektryka w celu sprawdzenia napięcia ładowania i/lub sprawdzenia alternatora.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
-
- Nowicjusz
Witam!!
Dziekuje za informacje.
Chodzi oto ze kontrolka gasnie jak sie wyłaczy swiatła całkowicie.I wtedy mozna zapalic samochd na raz.
Dodam tylko ze po naładowaniu aku.jesli wszystko ok przez jeden dzien.Pozniej dzieja sie takie zeczy.
Własnie jest jeszcze jedno ostatnio zmieniłam radio samochodowe i własnie (po tygodniu)widac ten problem z akumulatorem.
Z jednej strony jesli akumulator jest ok to cos albo go musi nie ładowac albo .......
Poniewaz sporo robie km np dzien po naładowaiu aku.zrobiłam 100km wiec jesli podjechałam do domu i po godzinie wsiadłam spowrotem do samochodu i wywala mi pusty akumulator to misi byc problem z ......(ze nie był ładowany przy jezdzie)
Wiem ze najlepsze rozwiazanie to serwis (ale miałam ostatnio taki przypadek ze okazało sie ze wymienili mi perdołe co sama mogłam to zrobic z w sklepie 7zl a zawołami 218zl)Wiec to juz przesda:)
Pozdrawiam
I dziekuje jeszcze raz za informacje
[ Dodano: 25 Wrz 2008 08:34 ]
Aha akuratnie z tym samochodzie nie mam alarmu ani nic co mogło by zpowodowac wyładowanie w takim czasie
Dziekuje za informacje.
Chodzi oto ze kontrolka gasnie jak sie wyłaczy swiatła całkowicie.I wtedy mozna zapalic samochd na raz.
Dodam tylko ze po naładowaniu aku.jesli wszystko ok przez jeden dzien.Pozniej dzieja sie takie zeczy.
Własnie jest jeszcze jedno ostatnio zmieniłam radio samochodowe i własnie (po tygodniu)widac ten problem z akumulatorem.
Z jednej strony jesli akumulator jest ok to cos albo go musi nie ładowac albo .......
Poniewaz sporo robie km np dzien po naładowaiu aku.zrobiłam 100km wiec jesli podjechałam do domu i po godzinie wsiadłam spowrotem do samochodu i wywala mi pusty akumulator to misi byc problem z ......(ze nie był ładowany przy jezdzie)
Wiem ze najlepsze rozwiazanie to serwis (ale miałam ostatnio taki przypadek ze okazało sie ze wymienili mi perdołe co sama mogłam to zrobic z w sklepie 7zl a zawołami 218zl)Wiec to juz przesda:)
Pozdrawiam
I dziekuje jeszcze raz za informacje
[ Dodano: 25 Wrz 2008 08:34 ]
Aha akuratnie z tym samochodzie nie mam alarmu ani nic co mogło by zpowodowac wyładowanie w takim czasie
Gdybanie gdybaniem a najlepiej miernikiem (może być taki zwykły, tani za ok 10zł) i sprawdzić 2 rzeczy :
1 . jakie jest napięcie na akumulatorze przy zgaszonym i zapalonym silniku.
2 . odłączyć klemę z akumulatora i pomiędzy słupek akumulatora i klemę wpiąć amperomierz i zobaczyć jaki jest pobór prądu (nie odpalać auta i nie włączać żadnych odbiorników!).
2 . odłączyć klemę z akumulatora i pomiędzy słupek akumulatora i klemę wpiąć amperomierz i zobaczyć jaki jest pobór prądu (nie odpalać auta i nie włączać żadnych odbiorników!).
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 08:54 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Wszystko ładnie pięknie ale skoro sie świeci kontrolka ładowania to znaczy że tego ładowania brak i pobór prądu niewiele nam da.zodiak pisze:Gdybanie gdybaniem a najlepiej miernikiem (może być taki zwykły, tani za ok 10zł) i sprawdzić 2 rzeczy :
Najlepiej w przypadku koleżanki podjechać do elektryka i za 20 złotych sprawdzić ładowanie. Na 90% dzieje sie coś z altkiem, może się skończyły szczotki?
-
- Nowicjusz
Witam!!
Własnie byłam w samochodzie i jest takie cos. Przejechałam 10km i o dziwo dzisiaj kontrolka zaswieliła sie nie odrazu a po przejechaniu około 5km (własnie ide jeszcze raz zobaczyc co i jak)Mi sie wydaje ze albo szczotki albo pasek do wymiany bo sie slizga i moze dlatego jest taka awaria?
Ale jak cos nie dam rady podjade do serwisu.
Napisze jak cos zdziałam:)
Dziekuje jeszcze raz za cierpliwosc i wyrozumiałosc co do mojej osoby
Pozdrawiam
Własnie byłam w samochodzie i jest takie cos. Przejechałam 10km i o dziwo dzisiaj kontrolka zaswieliła sie nie odrazu a po przejechaniu około 5km (własnie ide jeszcze raz zobaczyc co i jak)Mi sie wydaje ze albo szczotki albo pasek do wymiany bo sie slizga i moze dlatego jest taka awaria?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 09:39 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 2 razy.
na 100% bedzie pasek do wymiany przedewszystkim jak sie kontrolka zapala to sie prawdza pasek ;]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=177740/][size=159][b]Gofer bY Tiger ;} Sprzedam [/b][/size][/url]
[size=92] Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki a cuda zajmują mi trochę czasu[/size]
[img]http://img180.imageshack.us/img180/7369/new1wj9.gif[/img]
[size=92] Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki a cuda zajmują mi trochę czasu[/size]
[img]http://img180.imageshack.us/img180/7369/new1wj9.gif[/img]
No jeśli się ślizga pasek to jest to oczywisteElzbieta12 pisze:Witam!!
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Witam!!
Jeszcze raz ja (teraz nie mogłam zapalic samochodu)
Musze doładowac akumulator i jade do serwisu.
Sprawdziłam pasek i jest
Mam prosbe powiedzcie mi jak sprawdza sie rok produkcji akumulatora.Pytam poniewaz nigdzie nie pisze sa tylko kody wybite.
Dam znac jak przujade z serwisu i powiedza co jest grane.
Pozdr.
Jeszcze raz ja (teraz nie mogłam zapalic samochodu)
Musze doładowac akumulator i jade do serwisu.
Sprawdziłam pasek i jest
Mam prosbe powiedzcie mi jak sprawdza sie rok produkcji akumulatora.Pytam poniewaz nigdzie nie pisze sa tylko kody wybite.
Dam znac jak przujade z serwisu i powiedza co jest grane.
Pozdr.
-
- Nowicjusz
Czesc
A wie ktos ja mozna rozszyfrowac date produkcji akumulatora.
Jesli chodzi o te wybite nr to mam takie 0545522498 i nic wiecej
A wie ktos ja mozna rozszyfrowac date produkcji akumulatora.
Jesli chodzi o te wybite nr to mam takie 0545522498 i nic wiecej
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 12:30 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Powinna byc data wybita na akumulatorze. Najczesciej jest to tydzien i rok. np 1002 to akumulator jest z 10 tygodnia 2002 roku. Choć zaznaczam że nie na każdym tak jest.Elzbieta12 pisze:A wie ktos ja mozna rozszyfrowac date produkcji akumulatora.
Myslę że twoim problemem nie jest akumulator. Raczej regulator napięcia w alternatorze bądź ślizgający się pasek. Regulator sprawdzisz uzywajac miernika i mierzac napiecie na klemach akumlatora przy właczonym silniku. Na wyswietlczu powinno pokazac sie napiecie rzedu 14,4v i nieznacznie sie wahac. jesli sa duze skoki lub zbyt niskie/wysokie ładowanie to regulator.
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 14:47 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
- Nowicjusz
Czesc!!
Dzieki za pomoc dzisiaj odebrałam samochod z naprawy i okazało sie ze problemem był alternator.Wymienili szczotki i cos tam jeszcze (koszt naprawy 220zl)Dosł słono pomijajac ze nie udzielili gwarancji.
Powiedzcie mi jedno chciałam zakupic akumulator do Vw Golfa II D (zastanawiam sie jaki wybrac )Powiedzcie jaki jest dobry chodzi mi o moc i firme.
Dziekuje za pomoc.
Pozdr.
Dzieki za pomoc dzisiaj odebrałam samochod z naprawy i okazało sie ze problemem był alternator.Wymienili szczotki i cos tam jeszcze (koszt naprawy 220zl)Dosł słono pomijajac ze nie udzielili gwarancji.
Powiedzcie mi jedno chciałam zakupic akumulator do Vw Golfa II D (zastanawiam sie jaki wybrac )Powiedzcie jaki jest dobry chodzi mi o moc i firme.
Dziekuje za pomoc.
Pozdr.