problem z licznikiem i alarmem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z licznikiem i alarmem
mam problem z podświetleniem licznika w golfie 4 niezależnie od obrotów silnika podświetlenie jest drgające (niewielkie migotanie) kiedy wyłacze silnik a mam włączone światła nie ma tego objawu co to może być i jeszcze jedna sprawa kiedy zapalam silnik gdy auto stoi kilka dni przy zapalaniu słychac tak jakby alarm popiskiwał nie wiem czy już akumulator się kończy proszę o jakieś porady
Zacznę od świateł
Po włączeniu świateł zwiększasz obciążenie alternatora i pulsowanie napięcia się zmniejsza wraz z nim migotanie. Pomiar napięcia ze światłami i bez powinien ta teorię potwierdzić lub obalić .
Co do alarmu to być tak duży spadek napięcia przy zapalaniu, że alarm na to reaguję. Przyczyny jak wyżej i jak wyżej trzeba wykonać pomiary aby ruszyć z miejsca.
Wygląda to jakby regulator impulsowo ciął napięcie gdy nie masz włączonych świateł. Generalnie taka jest jego rola tylko ten twój egzemplarz może mieć dużą histerezę co powoduje stosunkowo duże wahania napięcia, które widzisz jako migotania podświtlenia. Czasami wina leży po stronie regulatora a czasami po stronie baterii lub instalacji.M4niac pisze:mam problem z podświetleniem licznika w golfie 4 niezależnie od obrotów silnika podświetlenie jest drgające (niewielkie migotanie) kiedy wyłacze silnik a mam włączone światła nie ma tego objawu co to może być
Po włączeniu świateł zwiększasz obciążenie alternatora i pulsowanie napięcia się zmniejsza wraz z nim migotanie. Pomiar napięcia ze światłami i bez powinien ta teorię potwierdzić lub obalić .
Co do alarmu to być tak duży spadek napięcia przy zapalaniu, że alarm na to reaguję. Przyczyny jak wyżej i jak wyżej trzeba wykonać pomiary aby ruszyć z miejsca.
JaroW
M4niac, masz rację w tym fragmencie się trochę rozpędziłem
Piszesz że jak silnik stoi to nie miga a jak pracuje to miga czyli reszta co pisałem o baterii, regulatorze , instalacji pasuje do twojego przypadku. Te 13,8 na włączonych odbiornikach to niezbędne minimum, ale sprawdź czy to napięcie nie pulsuje tak jak oświetlenie deski nie widzę innego powodu tego migotania.
Nie wiem czy nie lepiej by było użyć miernika wychył owego zamiast tego w wyświetlaczem (chodzi o bezwładność miernika)
Jarowo pisze:Po włączeniu świateł zwiększasz obciążenie alternatora i pulsowanie napięcia się zmniejsza wraz z nim migotanie
Piszesz że jak silnik stoi to nie miga a jak pracuje to miga czyli reszta co pisałem o baterii, regulatorze , instalacji pasuje do twojego przypadku. Te 13,8 na włączonych odbiornikach to niezbędne minimum, ale sprawdź czy to napięcie nie pulsuje tak jak oświetlenie deski nie widzę innego powodu tego migotania.
Nie wiem czy nie lepiej by było użyć miernika wychył owego zamiast tego w wyświetlaczem (chodzi o bezwładność miernika)
JaroW