Dzieki wszystkim za pomoc
Wymiana oleju w skrzyni biegów manualnej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Wymiana oleju w skrzyni biegów manualnej
Czy wymienia sie ? Co jaki czas ? jaki olej ewentualnie polecacie ?
Ostatnio zmieniony śr wrz 24, 2008 21:51 przez guti, łącznie zmieniany 1 raz.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=2050
[ Dodano: Wto Wrz 23, 2008 11:12 ]
...Olej w skrzyni biegów: SAE 80 lub SAE 80W 90, sprawdzić poziom co 15 000 km
[ Dodano: Wto Wrz 23, 2008 11:12 ]
...Olej w skrzyni biegów: SAE 80 lub SAE 80W 90, sprawdzić poziom co 15 000 km
http://www.volkswagen-golf.pl/vw-passat ... i-cl-19-d/guti pisze:dziejo, yyy minerał ? na zime chyba nie bardzo
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
rolbro4, etz tak slyszalem, w moim prypadku bylo tak ze w poszukiwaniu dlaczego mi R zgrzyta na ciepłym zainteresowalem sie olejem, okazalo sie ze poziom był ok, ale mimo wszystko wymieniłem olej , zgrzytanie wprawdzie nie przeszło
przyczyna bylo cos innego, ale po wymianie oleju biegi zaczeły lzej chodzic. ( co do koloru to ten olej który zlalem był jak smoła) wiec w kazdej teorii jest troszke prawdy
a co do łozysk itd to łozysko mniej kosztuje jak naprawa skrzyni
czytalem, w linku podanym wczesniej przez kolehe dziejo, wypowiedz jakiegos uzytkownika paska z tamtejszego forum, powiedzial ze producenci nie przewidzieli prawdopodobnie takich przebiegów , jakie auta dozywaja w Naszym kraju i w okolicach 300 tys wypadałoby sie zainteresowac olejem w skrzyni.
Pasek o ktorym mowa w moim temacie , ma okolo 200 tys , ale istnieja podejrzenia ze cos mogło byc zakombinowane z przebiegiem
a co do łozysk itd to łozysko mniej kosztuje jak naprawa skrzyni
czytalem, w linku podanym wczesniej przez kolehe dziejo, wypowiedz jakiegos uzytkownika paska z tamtejszego forum, powiedzial ze producenci nie przewidzieli prawdopodobnie takich przebiegów , jakie auta dozywaja w Naszym kraju i w okolicach 300 tys wypadałoby sie zainteresowac olejem w skrzyni.
Pasek o ktorym mowa w moim temacie , ma okolo 200 tys , ale istnieja podejrzenia ze cos mogło byc zakombinowane z przebiegiem

- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
jasne, wszystko racja jeżeli mówimy o autach z nieznaną historią, sam wymieniałem olej w passacie B3, który okazał się być po częściowym zalaniu (powodzi) no i w skrzyni była woda, ale znam osoby, które użytkują auta od nowości z salonu, mają po 200-300 tyś. i ponad i skrzynie nie padają a olej ma kolor taki, jaki być powinien
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no wiec wlasnie, moj niby mial nalatane 190 jak kupowalem, teraz mam cos kolo 300 i jak niedawno zmienialem ten olej to tak jak pisalem wyleciala smoła, ale według zeznan poprzedniego wlasciciela ktory tez zmieniał olej w skrzyni , robił to pare razy , bo caly czas wylewał czarny a wlewał słomkowy , w koncu dał sobie spokój , widocznie ten typ tak marolbro4 pisze:200-300 tyś. i ponad i skrzynie nie padają a olej ma kolor taki, jaki być powinien

- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
to dziwne, bo jak ja w moim MK5 wymieniałem olej w skrzyni przy okazji wymiany dwumasu to był jasny a wymieniałem (dokładnie nie pamiętam przebiegu o nie chciałbym skłamać) prze około 170.000 kmguti pisze:no wiec wlasnie, moj niby mial nalatane 190 jak kupowalem, teraz mam cos kolo 300 i jak niedawno zmienialem ten olej to tak jak pisalem wyleciala smoła, ale według zeznan poprzedniego wlasciciela ktory tez zmieniał olej w skrzyni , robił to pare razy , bo caly czas wylewał czarny a wlewał słomkowy , w koncu dał sobie spokój , widocznie ten typ tak ma
- guti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
tez sie dziwie, z kolega wymienialismy olej w NZcie w skrzynce, bo kupił druga i składał po bozemu , no wiec olej był ciemny , ale jak sie spojrzało pod słonce to dało sie podciagnac go pod brąz , natomiast mój to jak smołarolbro4 pisze:to dziwne, bo jak ja w moim MK5 wymieniałem olej w skrzyni przy okazji wymiany dwumasu to był jasny a wymieniałem (dokładnie nie pamiętam przebiegu o nie chciałbym skłamać) prze około 170.000 km