wycieraczki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

wycieraczki

Post autor: marbuick » sob wrz 20, 2008 16:03

mam golfa mk3 i od pewnego czasu szwankują wycieraczki a mianowicie nie mogę ich przełączyć w pozycję "do góry" w ktorej pracują one non stop - szybciej bądź wolniej. Działa natomiast bez zastrzeżen pozycja"dolna" oraz standardowe "pyknięcie" żeby tylko zebrać deszczyk z szyby. W czym może byc problem takiego działania układu? dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob wrz 20, 2008 17:32

Nie można fizycznie przesunąć manetki czy też przesunięcie nic nie daje elektrycznie. W drugim wypadku na początek poruszać należy przekaźnik przy bezpiecznikach z nr 99 (lub 19) oraz wtyk przy manetkach. Później, w miarę możności podmienić na próbę ten przekaźnik z kolegą będącym akurat w pobliżu (taki typ mają też inne VW z tamtych lat np.Polo).

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marbuick » ndz wrz 21, 2008 09:29

sęk w tym że nie daje się przesunąć fizycznie w pozycje górne wcześniej normalnie działało choć czasami się zacinało a teraz kaput wogóle nie mogę przesunąć i działaja tylko dolna pozycja. Dzięki za podpowiedź sprawdzę przekaźnik :)

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » ndz wrz 21, 2008 17:24

Jeśli fizycznie nie da się jej ruszyć to problem jest w samej manetce, a nie w przekaźniku.

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » ndz wrz 21, 2008 19:46

Miałem to samo. Nie dało się ruszyć manetki w górne pozycje. Już miałem ściągać kierownice i dobrać się do przełącznika ale coś mnie tknęło by spróbować rozruszać manetkę góra-dół z coraz większa silą. Po kilkunastu razach odpuściło i działa blisko rok czasu :-) Użyj większej siły ale bez przesady a powinno puścić.

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marbuick » pn wrz 22, 2008 18:33

o kurcze czyli trzeba power'a uzyc? to bedzie ciekawie bo dzis zauwazylem ze przekaznik tez chyba robi mi na zlosc bo raz wycieraczki dzialaja szybciej raz wolniej na tzw"czasowce". ogolnie byle nie padalo jak jestem w podrozy :)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn wrz 22, 2008 19:17

Kolego Marbuick: Różny czas przerwy to dobrze, ja bym był zadowolony gdyż oznacza to iż Kolega ma przekaźnik 99 z regulacją czasu. Proszę poczytać tam:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 1e5f38beaa

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”