Mocowania i wiazka elektrycznych szyb tylnych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
JohnyWWL
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Mocowania i wiazka elektrycznych szyb tylnych

Post autor: JohnyWWL » ndz wrz 21, 2008 00:36

szukalem, szukalem ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, wiec zakladam nowy temat:

posiadam mk2 5D 90r, zakupilem podnosniki elektryczne tylnich drzwi z golfa 5D lecz z 84r- tylne drzwi z tego co wiem i juz sprawdzilem nie zmienily sie (budowa itp) wiec podnosniki powinny pasowac w 100%
lecz nie wiem czy montuje dobry silownik na dobra strone auta, mocowania samej prowadnicy pasuja idealnie lecz niepasuje mocowanie samego silniczka, w dwoch przypadkach jest tak iz sruba na silniczku pasuje w jedna dziurke, ale 2 sruba nie ma miejsca montazowego i dlatego moje pytanie i prosba :D
JAK POWINIEN I W KTORYM MIEJSCU SILNICZEK OD PODNOSNIKA W 5D :smoke:

drugie pytanie dotyczy juz samej wiazki tych podnosnikow:

jak wiadomo z silniczka podnosnika wychodza 2 kable ida one do kostki przelacznika, z kostki przelacznika wychodza kable zasilajace (3szt- brazowy, zolty, czarnoczerwony) ktore wychodza przez drzwi i kieruja sie tu przodowi do konsoli... i teraz pytanie :D jak przez ta wiazke mozna sterowac tylnimi szybami z przodu :D na chlopski rozum brakuje 2 kabli od "sterowania" ale wiazka drzwiowa wydaje sie kompletna...

fotka podnosnikow i wiazek:
http://img186.imageshack.us/my.php?image=img0825sn7.jpg
Ostatnio zmieniony pn wrz 22, 2008 20:53 przez JohnyWWL, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
majster heniek
Forumowy spamer :)
Auto: Jest
Silnik: też

Post autor: majster heniek » ndz wrz 21, 2008 10:53

JohnyWWL, masz tu schemat elektryczny na 4 drzwi
Obrazek
Obrazek
kliknij dwa razy na foto to zrobi się duża fotka
do tylnych drzwi idą 3 przewody brazowy -masa która jest podawana z wyłącznika ze środkowej konsoli ( żółta ikonka ) jeżeli nie włączona to sterujesz tylko z konsoli środkowej , jeżeli tem włącznik włączysz pasażer z tyłu sam obsługuje sterowaniem z tyłu , zolty, czarnoczerwony te 2 przewody dostają napięcie z przycisków w środkowej konsoli ( sterowanie tylnych szyb ) plus i minus - widać to na schemacie podłączenia przycisków

Obrazek
Zielony utonoł , siwy sprzedany , ale jest swartz

Awatar użytkownika
JohnyWWL
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JohnyWWL » ndz wrz 21, 2008 11:55

majster heniek a moze pamietasz jak byl ulozony silniczek w drzwiach- czy kolo starej korbki czy byl na dole drzwi :D ktora linka z silniczka szla do gory- dluzsza czy krotksza :chytry:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 21, 2008 12:00 przez JohnyWWL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
majster heniek

Post autor: majster heniek » ndz wrz 21, 2008 15:31

majster heniek a moze pamietasz jak byl ulozony silniczek w drzwiach- czy kolo starej korbki czy byl na dole drzwi :D ktora linka z silniczka szla do gory- dluzsza czy krotksza :chytry:
konkretnie nie wiem , na PW dałem Ci nr podnośników i po nich niech ktoś co ma Etkę , lub Etosa poda który lewy , a który prawy

Obrazek

Awatar użytkownika
JohnyWWL
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JohnyWWL » ndz wrz 21, 2008 15:48

juz sprawdzone i ogarniete :bigok:
dodam ze prawy silownik ma na elemencie trzymajaca szybe numer 193 839 402A (z silniczkiem napedowym Bosch'a) a lewy 193 839 401A, silniczki montowane sa jednak na dole drzwi czyli krotsza linka jest z dolu, dluzsza ide na gore mechanizmu

a tutaj zmodyfikowany schemat przeslany przez "majster heńka"- troszke pokolorowany

ObrazekObrazek

wielkie dzieki za pomoc w ogarnieciu MAJSTER HENIEK- punkcik dodany :okej:

Awatar użytkownika
majster heniek

Post autor: majster heniek » ndz wrz 21, 2008 15:59

JohnyWWL pisze:a tutaj zmodyfikowany schemat przeslany przez "majster heńka"- troszke pokolorowany
teraz to wyrażnie widać - dzięki za :bigok: i że mogłem coś pomóc :bigok: :grin:

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”