Kolumna kierownicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mattai
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Kolumna kierownicy

Post autor: mattai » sob wrz 20, 2008 19:40

Otoz postow jest wiele... opowiedzi multum.
Problem polega na tym ze nie udalo mi sie dokopac do kilku szczegolow.

Kolumny najczescie opisywane sa wersjami stalymi (ja mam regulowana), wiekszosc ma luzy gora dol ( ja mam chyba wszystkie mozliwe)

Otoz dzisiaj odkrecilem krzyzak od osi glownej kierownicy w celu zmiany kostki stacyjki i przy okazji chcialem sie przyjzec krzyzakowi. Luzy daja sie we znaki juz jakis czas. problem polega na tym ze mam watpliwosci czy to tylko ten pierwszy krzyzak zaraz za osia glowna ( ten ma luz kwalifikujacy do wymiany).

Telepie strasznie , szczegolnie na kostce brukowej. ruszalem kocowka osi glownej ( po odkreceniu krzyzaka) i tu bylo wyraznie czuc luz we wszystkich kierunkach...az niemozliwe zeby tam tak sie rozwalilo lozysko... pytanie czy wogole tam jest lozysko...

Lozyska trzymajace tuz przy kierownicy tez wydaje mi sie ma luz.

Czy wymieniac cala kolumne? Czy ten luz jest czyms normalnym, czy da sie to jakos skasowac, naprawic?

Na co tak naprawde zwrocic uwage?
Ostatnio zmieniony sob wrz 20, 2008 19:43 przez mattai, łącznie zmieniany 1 raz.

Automania... niekończąca sie opowieść...
Miłość do starych fordów, podzielona przyjaźnią do VW.

Scorpio I 2.0OHC>VW Golf III 1.9TDI(ALE)> Zafira A 2.0DTH16V

greg

Post autor: greg » sob wrz 20, 2008 22:12

mattai, szkoda wydawać dużo kasy na raz - zdiagnozowałeś jeden luz - napraw i sprawdź czy dalej będą luzy
mattai pisze:Kolumny najczęściej opisywane sa wersjami stałymi (ja mam regulowana)
nie ma problemu - są i regulowane

Awatar użytkownika
mattai
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mattai » ndz wrz 21, 2008 00:43

Pozostaje kwestia kalkulacji kolumne dopadne za 200 zl przegub kosztuje 80.... czasu nie licze bo to jest sprawa drugorzedna...nawet przyjemna... niemniej lepej podejsc do tematu raz...szkoda gwintow
Ostatnio zmieniony ndz wrz 21, 2008 09:33 przez mattai, łącznie zmieniany 1 raz.

Automania... niekończąca sie opowieść...
Miłość do starych fordów, podzielona przyjaźnią do VW.

Scorpio I 2.0OHC>VW Golf III 1.9TDI(ALE)> Zafira A 2.0DTH16V

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”