Bora 1.9 pomoc w wymianie czesci

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

greg

Post autor: greg » sob wrz 06, 2008 23:42

macbat, wejdź na forum w dział http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=43
znajdź grupę ze swojego regionu i rzuć pytanie o sprawdzonych mechaników :bigok:

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2008 11:55 pm ]
kiss, mam 2 sprawdzonych mechaników - wymiana rozrządu u nich to koszt 250zł robocizn a+ koszty części i uwierz mi że u znajomych w kliku modelach silników były wymieniane rozrządy i zamykaliśmy się w cenie ok 1000 z częściami - może ty masz upusty po 90% że wychodzisz tak cenami bo ja nie to raz a dwa - to on chce porady a nie straszenia że wszyscy serwisanci są do d***
pasek conti 170zł
rolka 1 - 173zł
rolka 2 - 195zł
pompa wody 180zł = 718zł - 20% upustu = 574zł + 250 robocizna = 824zł
doliczmy pasek klinowy 81zł czyli dobiliśmy do 900 z założeniem że dostanie 20% upustu :bigok:

[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 12:09 am ]
kiss pisze:Tylko że Ruville i Contitech to jest właśnie niemiecki oryginał
no i tu się nie zgodzę bo np http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=105202 Ruville wyprodukowane w Słowacji

[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 12:10 am ]
żeby było jasne - ja z Opola z zakładu woziłem do Niemiec - wałki sprzęgłowe dla BMW produkowane u nas :bigok:
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2008 23:55 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » ndz wrz 07, 2008 00:43

greg pisze:Ruville wyprodukowane w Słowacji
no i co z tego? ja kupowałem w ASO filtr paliwa z logo VW, AUDI i było na nim made In China.
pisałem to w takim sensie że to samo założą mu w ASO. nie musi być germany żeby szło np. na pierwszy montaż.
greg pisze:on chce porady a nie straszenia że wszyscy serwisanci są do d***
jestes jego adwokatem, czy co ze się czepiasz? ;)

[ Dodano: 07 Wrz 2008 01:10 ]
greg pisze:może ty masz upusty po 90% że wychodzisz tak cenami
to raczej Ty 90% przepłacasz w takim razie
przykładowa aukcja: http://www.allegro.pl/item425308658_roz ... 9_tdi.html
300zł + pompa max 150zł = 450

greg

Post autor: greg » ndz wrz 07, 2008 09:25

kiss, wybacz ale ja nei zaryzykuję wkładać części z allegro do silnika który kosztuje kasę tak jak nie kupię na allegro tarcz hamulcowych - po prostu spotkałem się z podróbami i z ofertami takich podrób (np tarcz e z wygrawerowanym napisem brembo po 8zł - made in china) - wolę przepłacić :bigok:

[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 9:33 am ]
kiss pisze:jestes jego adwokatem, czy co ze się czepiasz? ;)
bo napisał cyt: "jestem laikiem jesli chodzi o samochody ta bora jest moim pierwszym autem
" oraz Wiek: 23
Dołączył Wczoraj
zakładam że pisząc na forum pytanie chce rzetelnej odpowiedzi i .. liczy na to ze idąc za naszymi poradami wyjdzie to na dobre jemu i jego silnikowi - sam też zadając pytanie licze na uzyskanie odpowiedzi, która mi pomoże :bigok:

[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 9:35 am ]
aha - żeby było jasne - ja się nie spieram z Tobą tylko wyrażam własne zdanie i pokazuję mój tok rozumowania przy naprawie samochodu - żebyś nie myślał że mam do Ciebie jakieś pretensje czy źle Cię oceniał :pub:

[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 9:42 am ]
dam ci jeszcze jeden przykład - korzystam z 2 sprawdzonych u mnie sklepów a kumple z "tańszego" - podczas wymiany rozrządu okazało się że .. "coś części nie pasują" - taniej im wyszło o 150zł drugim razem - powiedziano że w takim modelu takiej części nie ma a jak już sprowadzili to średnica (sworzeń wahacza - Nissan Sunny 1,6 ) była mniejsza o 1mm - dzięki - wolę dać nawet 2 razy tyle
dalej - miałem golfa 1,6 GTD - wymieniałem pierścienie - mogłem założyć pierścienie za 200zł komplet - kumpel załatwił mi orginały z Niemiec - komplet za 640zł - pamiętam ktoś kiedyś pytał czy ze złota - nie szkoda mi kasy do mojego auta i nawet nie pomyślę o oszczędzaniu - gdyby tak było nie wkładałbym climatronica, grzanych siedzeń i webasto tylko bym sprzedał i kupił wyposażony - każdy idzie swoją logiką

macbat
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: macbat » pt wrz 19, 2008 22:47

wiec tak za rozrzad orginalny z pompa zaplacilem 950 zl z robocina i za ta cala liste okolo 2500 zl ze wszystkim i to w aso w hondzie wiec chyba nie jest zle :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”