Wycieraczki, regulacja wysokosci swiecenia swiatel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Wycieraczki, regulacja wysokosci swiecenia swiatel

Post autor: zetnktel » śr wrz 17, 2008 19:06

Witam. Mam kolejny problem z elektryka w mk2.. :grrr: To chyba pieta achillesowa dwojek.
1.Nie dziala mi tylna wycieraczka.. jak to naprawic co trzeba robic co moze byc przyczyna..
2.Czy da sie wlaczyc tylna wycieraczke na stale.. bo nieznalazlem takiej opcji na manetce..
3. Nie dziala reg. wysokosci swiatel.. silniczki slychac ze pracuja ale nic sie nie dzieje.
4. Nie dziala podswietlenie schowka.. Jaka zarowka jest potrzebna i jak to dziala bo tam jakis przelacznik jest..
5. Swiatelko na gorze... czy tez macie taka beznadziejna niebieska zarowke i nic przy niej nie widac.. jaka to jest zarowka jaka kupic bo chce jasna zwykla? I jak to sie otwiera
6. Da sie wstawic mocniejsza zarowke do popielniczki? Jezeli tak to jaka trzeba kupic i jak to sie otwiera..
7. czy wskaznik poziomu paliwa tez Wam tak beznadziejnie chodzi.? czyli ze jak nalejecie paliwa to dopiero po uplywie kilku minut wskazuje poprawna ilosc.. ale tez czasami podczas jazdy ma wachania raz pokazuje wiecej raz mniej.. Da sie to zrobic jakos zeby automatycznie po wlaczeniu zaplonu leciala wskazowka do danego punktu?
8. Przednie wycieraczki mi "skacza" po szybie wydajac nieprzyjemny dzwiek.. jak to naprawic zeby ladnie chodzily? Piorka sa nowe
Ostatnio zmieniony śr wrz 17, 2008 19:10 przez zetnktel, łącznie zmieniany 2 razy.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » śr wrz 17, 2008 19:18

zetnktel pisze:.Czy da sie wlaczyc tylna wycieraczke na stale.. bo nieznalazlem takiej opcji na manetce
od siebie manetką jeden raz i już jest włączone na stałe

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » śr wrz 17, 2008 19:49

po pierwsze skąd wiez,że nie działa????co sprawdziłeś???po drugie,raz do siebie manetką to są włączone na stałe,podświetlenie schowka jest pod zapłon podłączone i po przekręceniu kluczyka wtedy włącznikiem przełączaj,żarówka rurkowa do schowka idzie bodajże 21mm,ale nie jestem pewien....żarówka do tego światełka na górze to 42mm i najlepiej tą diodową(9diód w środku),przy tej obudowie po prawej stronie śrubokrętem pchnij na lewo taką blaszkę i wyskoczy......wskaźnik w vw powoli idzie do góry i to normalne,a że raz więcej wskazuje,a raz mniej,bo w zakrętach buja pływakiem i stąd cały efekt...a z tą regulacją świateł to niestety nie pomogę...

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zetnktel » śr wrz 17, 2008 21:40

Byku21 pisze:po pierwsze skąd wiez,że nie działa????co sprawdziłeś???po drugie,raz do siebie manetką to są włączone na stałe,podświetlenie schowka jest pod zapłon podłączone i po przekręceniu kluczyka wtedy włącznikiem przełączaj,żarówka rurkowa do schowka idzie bodajże 21mm,ale nie jestem pewien....żarówka do tego światełka na górze to 42mm i najlepiej tą diodową(9diód w środku),przy tej obudowie po prawej stronie śrubokrętem pchnij na lewo taką blaszkę i wyskoczy......wskaźnik w vw powoli idzie do góry i to normalne,a że raz więcej wskazuje,a raz mniej,bo w zakrętach buja pływakiem i stąd cały efekt...a z tą regulacją świateł to niestety nie pomogę...
To ze nie dziala wiem stad ze jak sie bierze zeby psiukalo plynem to psiuka a wycieraczka sie nie wlacza.. manetka od siebie sie chyba nie da.. Wstawilem nowa bo poprzednia byla zlamana.. i bralem od siebie to nie bylo zadnego trybu, a mocniej nie probowalem bo sie boje ze zlamie. A wymiana taka prosta nie jest..
Co do wskaznika paliwa nie prawda.. bo jak tankowalismy ze znajomym new beetle-a to owszem pomalu.. ale zajelo z 10 sek zanim doszlo do danego poziomu a u mnie z 5-6 minut.

Awatar użytkownika
axel1989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: axel1989 » śr wrz 17, 2008 23:38

co do wycieraczki tylnej to sprawdz przekaźnik. chyba z nr 72

[ Dodano: 17 Wrz 2008 23:42 ]
zetnktel pisze:6. Da sie wstawic mocniejsza zarowke do popielniczki? Jezeli tak to jaka trzeba kupic i jak to sie otwiera..
ja zrobiłem to na diodach led białych. wstawilem 3 i do tego rezystor 500ohm i podlaczylem razem z oryginalna zarowka. efekt jest swietny. kolo prawej nogi masz jedna srobke od pasazera zprzy lewej nodze masz gruga srobke, i w lewarku od zmiany biegow trzecia. odkrecasz je i ciagniesz w tyl auta calosc powinno powoli wyjsc

[ Dodano: 17 Wrz 2008 23:44 ]
zetnktel pisze:5. Swiatelko na gorze... czy tez macie taka beznadziejna niebieska zarowke i nic przy niej nie widac.. jaka to jest zarowka jaka kupic bo chce jasna zwykla? I jak to sie otwiera
przy tym tez zastosowalem diody biale tylko 4 duze. swieci dosyc jasno, ale skoro jest podobno gotowa lepsza zarówka ja pisali wyżej, to tamtą sobie kup

gailbraith

Re: Wycieraczki, regulacja wysokosci swiecenia swiatel

Post autor: gailbraith » czw wrz 18, 2008 00:52

zetnktel pisze:1.Nie dziala mi tylna wycieraczka.. jak to naprawic co trzeba robic co moze byc przyczyna..
Ja polecam również sprawdzić gumową przeplotkę między budą auta a klapą, dokładniej to lewą przeplotkę stojąc z tyłu samochodu. Tam są kable idące m.in. do wycieraczki. Bardzo często się właśnie one przerywają.

Bezpiecznik możesz wyeliminować gdyż działają Ci przednie wycieraczki, jak coś to jeszcze przekaźnik do sprawdzenia jak pisał kolega wyżej.
zetnktel pisze:3. Nie dziala reg. wysokosci swiatel.. silniczki slychac ze pracuja ale nic sie nie dzieje.
Musisz sprawdzić czy silniczki są po prostu zamontowane do lamp.
Ostatnio zmieniony czw wrz 18, 2008 00:55 przez gailbraith, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Re: Wycieraczki, regulacja wysokosci swiecenia swiatel

Post autor: wachelo » czw wrz 18, 2008 08:55

gailbraith pisze: Ja polecam również sprawdzić gumową przeplotkę między budą auta a klapą, dokładniej to lewą przeplotkę stojąc z tyłu samochodu. Tam są kable idące m.in. do wycieraczki. Bardzo często się właśnie one przerywają.
Jak najbardziej to potwierdzam, jeżeli nie działa Ci grzanie szyby, wycieraczka lub podświetlenie rejestracji, to pierwsze po sprawdzeniu bezpieczników są te gumowe przelotki. Często klapa zamykając się i otwierając gilotynuje kable. Sam tak miałem 2 razy.

Awatar użytkownika
golfik88
...
...
Kontakt:

Post autor: golfik88 » czw wrz 18, 2008 11:16

gailbraith pisze:Ja polecam również sprawdzić gumową przeplotkę między budą auta a klapą, dokładniej to lewą przeplotkę stojąc z tyłu samochodu. Tam są kable idące m.in. do wycieraczki. Bardzo często się właśnie one przerywają.
ostatnio przerabialem ten problem :grin: okazalo sie ze 3 przewody sie przerwaly :grrr: wiec tam szukaj przyczyny nie dzialania :bigok:

[ Dodano: 18 Wrz 2008 11:17 ]
Jesli przekaznik ladnie cyka a wycieraczka nie chodzi to na bank kabelki w tej gumowej oslonce pod klapa

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw wrz 18, 2008 14:05

zetnktel pisze:1.Nie dziala mi tylna wycieraczka.. jak to naprawic co trzeba robic co moze byc przyczyna..
- najczęściej poprzerywane przewody w gumowym łączniku między klapą a nadwoziem
zetnktel pisze:2.Czy da sie wlaczyc tylna wycieraczke na stale.. bo nieznalazlem takiej opcji na manetce..
- zależy co rozumiesz poprzez "na stałe" - jeżeli ma ciągle chodzić, to nie - ona pracuje tylko w cyklu przerywanym. Jak włączyć cykl przeywany - pchnąć na krótko manetkę. Jak pchniesz dłużej to włączy się spryskiwacz, wycieraczka machnie kilka razy i się wylączy.
zetnktel pisze:3. Nie dziala reg. wysokosci swiatel.. silniczki slychac ze pracuja ale nic sie nie dzieje
- wymontuj silniczki i sprawdź, czy w ogóle trzpień który z nich wychodzi się porusza - silniczek demontujesz przekręcając go i ciągnąć, a potem odczepasz go od pregubu również ciągnąc.
zetnktel pisze:4. Nie dziala podswietlenie schowka.. Jaka zarowka jest potrzebna i jak to dziala bo tam jakis przelacznik jest..
- to tak jak kolega pisał - działa tylko przy włączonym zapłonie i przełącznik musi być we właściwej pozycji;
zetnktel pisze:5. Swiatelko na gorze... czy tez macie taka beznadziejna niebieska zarowke i nic przy niej nie widac.. jaka to jest zarowka jaka kupic bo chce jasna zwykla? I jak to sie otwier
- są dwa rodzaje lampek mała i duża - mała nie wiem, jak się wyciąga, a przy dużej masztaki blaszany dzyndzelek z boku, jak się dobrze przypatrzysz - trzeba go pchnąć w stronę lampki a potem pociągnąć za lampkę od strony tego dzyndzla
zetnktel pisze:6. Da sie wstawic mocniejsza zarowke do popielniczki? Jezeli tak to jaka trzeba kupic i jak to sie otwiera..
- podejrzeam, że raczej masz przykopcone szkiłko nad popielniczką i dlatego słabo świeci. Teoretycznie samej żaróweczki nie dostaniesz - musisz kupić żaróweczkę na 12V i polutować do oryginalnej porawki. Aby dostać się do żarówki należy zdemontować konsolę środkową - należy odkręcić śrubkę znajdującą się pod mieszkiem lewarka zmiany biegów (ciągniesz za podstawę mieszka do góry), oraz dwie śrubki po bokach konsoli, trzymające półki nad nogami kierowcy i pasażera. Konsolę należy pociągnąć w kierunku tyłu samochodu i potem podnieść, odłaczyć przewód od zapalniczki. Następnie należy zdemontować oprawkę z żarówką przy zapalniczce - wymintować starą żarówkę i zamontować nową.
zetnktel pisze:7. czy wskaznik poziomu paliwa tez Wam tak beznadziejnie chodzi.? czyli ze jak nalejecie paliwa to dopiero po uplywie kilku minut wskazuje poprawna ilosc.. ale tez czasami podczas jazdy ma wachania raz pokazuje wiecej raz mniej.. Da sie to zrobic jakos zeby automatycznie po wlaczeniu zaplonu leciala wskazowka do danego punktu?
- wskaźnik nie reaguje zbyt prędko na zmianę poziomu paliwa. Ja zauważyłem, że po zatankowaniu, jak się ruszy, to wtedy zaczyna roznąć, a jeżeli tylko odpalisz silnik i nie jedziesz, to trzeba długo czekać - takie mam wrażenie.
zetnktel pisze:8. Przednie wycieraczki mi "skacza" po szybie wydajac nieprzyjemny dzwiek.. jak to naprawic zeby ladnie chodzily? Piorka sa nowe
- tutaj to nie wiem - zmień wycieraczki może na porządniejsze...

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

gailbraith

Post autor: gailbraith » czw wrz 18, 2008 14:40

Lipek81 pisze:są dwa rodzaje lampek mała i duża - mała nie wiem, jak się wyciąga, a przy dużej masztaki blaszany dzyndzelek z boku
Z małą jest identycznie, po stronie pasażera jest właśnie taki blaszany "dzyndzel" i też pchnięcie go w stronę lampki pozwala na jej wyciągnięcie.
Ostatnio zmieniony czw wrz 18, 2008 14:40 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zetnktel » czw wrz 18, 2008 15:05

Dzieki za porady.. Moze szkielko od popiolki faktycznie przykopcone.. mozna to chyba jakos umyc.. bo ja zwyczaju nie mam wrzucac tam petow tylko sam popiol. Tylko tez dziwnie troche bo jak ogladalem ta lampke.. to ona jest taka "dluga" a swieci tylko z jednej strony.. tam sa dwie zaroweczki?
A ze wskaznikiem poziomu paliwa to nie da sie tego jakos przerobic? Np tak jak w diesel-ach jest. Tam z tego co pamietam to caly czas pokazuje dana ilosc paliwa nawet jak wylaczony zaplon.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw wrz 18, 2008 15:45

zetnktel pisze:ogladalem ta lampke.. to ona jest taka "dluga" a swieci tylko z jednej strony.. tam sa dwie zaroweczki?
- tam jest jedna zaóweczka, która jednocześnie oświetla popielniczkę i obwódkę naokoło zapalniczki - dlatego podświetlenie jest z jednej strony - bo żaróweczka jest przy zapalniczce.
Ostatnio zmieniony czw wrz 18, 2008 15:46 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”