syncro nie działa przy jeżdzie do przodu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gczester
Nowicjusz
Nowicjusz

syncro nie działa przy jeżdzie do przodu

Post autor: gczester » śr wrz 17, 2008 19:37

panowie chodzi o to że syncro podczas jazdy do przodu nie przenosi napędu na tylną oś prawdopodobnie nie jest to wina wiskozy ponieważ o dziwo na wstecznym biorą obie osie pomóżcie co to może być?

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » śr wrz 17, 2008 20:00

A dlaczego uważasz że akurat podczas jazdy do przodu napęd nie działa? Jak to sprawdzałeś?

Chciałem tylko zauważyć że syncro to nie jest napęd stały...

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr wrz 17, 2008 20:09

Chciałem tylko zauważyć że syncro to nie jest napęd stały..
i zaraz się zacznie wojna [-o<

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr wrz 17, 2008 20:10

no wreszcie jakis dym bedzie :okej: a juz myslałem ze dzis znow nuda :)

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » śr wrz 17, 2008 20:22

sas_gti pisze:
Chciałem tylko zauważyć że syncro to nie jest napęd stały..
i zaraz się zacznie wojna [-o<
Tzn? :D Inżynierem nie jestem, z Syncro też nie ukrywam że małe doświadczenie, ale nie wydaje mi się żeby to był napęd stały... na trawie kilka testów było :helm:

gczester
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gczester » śr wrz 17, 2008 20:26

po prostu wcześniej podczas zerwania gleby buksowały obie osie a teraz rwie tylko przód co do tego że to nie jest sztywny napęd to to wiem ale tego uślizgu nie da się wyczuć podczas zerwania zresztą nie mowa tu o tym czy to jest napęd stały czy nie pytanie brzmi dlaczego nie działa
Ostatnio zmieniony śr wrz 17, 2008 20:31 przez gczester, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr wrz 17, 2008 20:30

chodzi o to że teoretycznie nie ma sytacji drogowej w której na tylną oś przekazywane jest 0% momentu więc mieści się on w jednak ramach pojęcia napęd stały. Można by rzec że jest on stale (płynnie) regulowany, ale też specem nie jestem. Troche czytałem w fachowej prasie o napędach, na uczelni jeszcze niestety do tego nie dobrnąłem a własnych obserwacji pracy syncro też brak.

gczester
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gczester » ndz wrz 21, 2008 13:26

panowie czy oprócz dyskusji o stałym napędzie mógłby mi ktoś coś poradzić

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz wrz 21, 2008 20:34

mysle ze tak ale skoro Ty nie odpawiadasz na pytanie ktore ci zadano to sie nie spodziewaj cudów (patrz 2gi post, odpowiedz na nie, a temat na pewno ruszy)

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » ndz wrz 21, 2008 23:16

Z podciśnieniami nie kombinowaliście coś czasem? W ogole to prawdopodobienstwo nie działania akurat do przodu a dzialania do tylu jest praktycznie zerowe.

Auto na podnośnik dawaj albo prawa strona auta na dwa lewarki. Jedynka, puść sprzęgło i patrz czy oba koła kręcą się do przodu. Jeśli się kręcą zaciągaj powoli ręczny i patrz co się będzie działo. Jeśli tył stanie a przod dalej się będzie kręcił to wiskoza jak drut.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

gczester
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gczester » pn wrz 22, 2008 13:40

z podciśnieniem nie było nic kombinowane ale pomysł z podniesieniem jednej strony do góry jest dobry będę musiał spróbować co do zużytej wiskozy to raczej nie bo do tyłu naprawdę ciągnie wiem że to dziwne wszyscy mają odwrotny problem z tego co ja się orientuję to może być wina mechanizmu wolnego koła i wtedy były by właśnie takie objawy.

kolego sas_gti może niezbyt obszernie ale na to pytanie odpowiedziałem w poście nr. 6

[ Dodano: 28 Wrz 2008 14:26 ]
niestety po podniesieniu na podnośnikach jednej strony okazało się że zarówno do przodu jak i do tyłu po zaciągnięciu ręcznego tylne koła się zatrzymały diagnoza jest jedna padła wiskoza dziwi mnie jedno auto ma 10 lat i sprzęgło zaczęło siadać a drugi mk2 ma 21 latek i jest jeszcze całkiem dobre no cóż trzeba się rozejrzeć za nową wiskozą
Ostatnio zmieniony pn wrz 22, 2008 13:41 przez gczester, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”