Termostat czy przeklamanie ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

r3nzoll
Mały gagatek
Mały gagatek

Termostat czy przeklamanie ?

Post autor: r3nzoll » pn wrz 15, 2008 18:21

Witam, jestem posiadaczem golfa 1,4 ABD, rocznik 92. Seryjnie mam zegary VDO symbol 1H6 919 033 (20-200 km/h) bez obrotka, niedawno dostalem zegary TRW (z obudowy wynika, ze rocznik 95) symbol 1H0 919 860A (0-220 km/h). I mam takie pytania:

1) Bylem przekonany, ze mam walniety termostat, bo temperatura podczas normalnej jazdy to ok 70 stopni, dopiero w korku rosnie. Dojechalem pod dom, temperatura silnika 80stopni na VDO, wrzucilem te drugie, nowsze zegary i jak byk jest idealnie rowno 90 stopni. Wiec nie wiem czy to przeklamanie na VDO i termostat jest dobry i TRW pokazuja dobrze, czy moze termostat jest faktycznie zepsuty, VDO pokazuja dobrze, a TRW przeklamuja, bo maja elektronike albo cos dopasowana do silnika o innych parametrach ?

2) Wie ktos moze czy te drugie, nowsze zegary beda poprawnie pokazywac wszystkie dane ? chodzi o indeks predkosci. Juz zauwazylem, ze troszke szybciej znika paliwo, ale to jeszcze idzie przebolec, o ile ma sie poprawne wskazanie trasy dziennej i mozna sobie policzyc z kilometrow ile sie przejedzie :D Nie wiem jak to sprawdzic ;) ma ktos jakis pomysl ?

Mam nadzieje, ze nie zamotalem za bardzo :) Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam!! :)

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn wrz 15, 2008 18:28

masz ten sam problem co ja :bigok: i tym się nie przejmuję miałem zegary bez obrotka załozyłem z obrotkiem

temp stoi na 90 wentyl. się załącza wszystko jest ok
no wskażnik paliwa ??? też mi za szybko wskazówka opada :bigok:
Ostatnio zmieniony pn wrz 15, 2008 18:29 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

r3nzoll
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: r3nzoll » pn wrz 15, 2008 18:38

Tzn wiesz jak to jest ? te zegary vdo zanim sie rozpedza to troche minie, a te trw od razu wskakuja na odpowiednie dane. Jak mam jeszcze "troche" paliwa.. czyli 2 kreska na rezerwie (VDO), to na nowszych zegarach wskazowka sie prawie nie rusza (TRW) :D.. Te vdo w ogole sa wesole, jak mam pol baku zalane to przy hamowaniu pokazuje, ze mam pelny, no ale to raczej normalne w nich :D Nie wiesz jak to jest z indeksem predkosci ? probowalem znalezc jakies posty i wiem, ze cos da sie wyczytac z tych numerow co podalem.. Sam nie wiem ;) Dzieki

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn wrz 15, 2008 18:46

r3nzoll
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: r3nzoll » pn wrz 15, 2008 18:52

Wszystko fajnie, tylko, ze ja nie wiem jaki mam indeks w nowych zegarach :P nie wiem od jakiego sa silnika, ja je dostalem w prezencie ;) a na zegarach.. albo nie umiem indeksu odczytac, albo nie jest napisany. Z tego co widze, to tam sa posty o mk2. W kazdym razie.. jak widac, nie za bardzo sie znam, takze z gory przepraszam jesli o pierdoły pytam ;)
Ostatnio zmieniony pn wrz 15, 2008 18:53 przez r3nzoll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn wrz 15, 2008 19:09

poczytaj trochę tego jest również o mk3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

r3nzoll
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: r3nzoll » pn wrz 15, 2008 19:18