Problem z lokalizacją usterki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mate64
Forum Master
Forum Master

Problem z lokalizacją usterki

Post autor: mate64 » ndz wrz 14, 2008 13:26

Witajcie. Mam troszke nietypowy problem, bo z rozpoznaniem strony :jezor:. Mianowicie wyje mi łożysko przedniego koła. Usterka pewna ale nie wiem która strona. Charakterystyczne wycie pojawia sie przy jeździe po łuku W LEWO, ale z jakby z prawej strony z tym ze przy hałasujących oponach, wietrze itp ciężko określić jednoznacznie stronę w prawo praktycznie nic nie słychać. Pomożecie? Z góry dziekuję.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2008 13:28 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » ndz wrz 14, 2008 16:48

Witam podnies prawe koło na lewarku podstaw kobyłke dla bespieczenstwa wśądz do aułta wbij 3 lub 4 bieg i powolutku ruszaj .Auto nie pojedze zadzała układ rużnicowy. gdy koło zacznie sie krencic wtedy rospec je do 120km/h .Pusc gaz wcisnij sprzęgło i słuchaj . to najleprzy sposub. tak samo druga strona.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz wrz 14, 2008 16:53

Hans-Hans pisze:Witam podnies prawe koło na lewarku podstaw kobyłke dla bespieczenstwa wśądz do aułta wbij 3 lub 4 bieg i powolutku ruszaj .Auto nie pojedze zadzała układ rużnicowy. gdy koło zacznie sie krencic wtedy rospec je do 120km/h .Pusc gaz wcisnij sprzęgło i słuchaj . to najleprzy sposub. tak samo druga strona.

Hmmm o tym prawd mówiąc nie pomyślałem :P

Thx
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2008 16:53 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » ndz wrz 14, 2008 18:16

skoro po luku w lewo to ja bym postawil na lewe lozysko ;)

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 14, 2008 18:23

abrams pisze:skoro po luku w lewo to ja bym postawil na lewe lozysko
na odwrót, siła odśrodkowa na lewym łuku obciąża bardziej prawe, więc u mate64, wskazuje na prawe właśnie. Ale z tym mozna się pomylić, przerobiłem to sam i w efekcie mam dwa nowe łożyska :)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » ndz wrz 14, 2008 18:39

Ja też miałem problem, które łożysko wyje. Kupiłem jedno pojechałem do mechaniora, podniósł auto, złapał koło w ręce, przystawił ucho, pokręcił trochę w lewo i prawo i już wiedział, że lewe koło huczy. Zmienił łożysko i jest cisza. Dobry mechanik jest w stanie stwierdzić, które koło wyje.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz wrz 14, 2008 18:52

wachelo pisze:Ja też miałem problem, które łożysko wyje. Kupiłem jedno pojechałem do mechaniora, podniósł auto, złapał koło w ręce, przystawił ucho, pokręcił trochę w lewo i prawo i już wiedział, że lewe koło huczy. Zmienił łożysko i jest cisza. Dobry mechanik jest w stanie stwierdzić, które koło wyje.
wiesz u mnie wyje tak że chyba głuchy by nie usłyszał. Nawet radio mi już nie zagłusza :grin:
Paweł Marek pisze:
abrams pisze:skoro po luku w lewo to ja bym postawił na lewe lozysko
na odwrót, siła odśrodkowa na lewym łuku obciąża bardziej prawe, więc u mate64, wskazuje na prawe właśnie. Ale z tym można się pomylić, przerobiłem to sam i w efekcie mam dwa nowe łożyska :)
No właśnie też mi sie wydaje ze to prawe, natomiast to wycie ciężko zlokalizować bo raz że szum powietrza, warkot silnika, hałas opon itd, to jeszcze to wycie sie niesie i ciężko załapac kierunek. Wydaje mi sie ze sposób z pod

[ Dodano: 20 Wrz 2008 23:35 ]
Paweł Marek pisze:
na odwrót, siła odśrodkowa na lewym łuku obciąża bardziej prawe, więc u mate64, wskazuje na prawe właśnie. Ale z tym mozna się pomylić, przerobiłem to sam i w efekcie mam dwa nowe łożyska :)
No więc punkcik dla tego pana. Łożysko prawe, po wymianie spokój i cisza ;)
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2008 18:57 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » ndz lis 23, 2008 10:30

Paweł Marek pisze:
moj blad.. zwracam honor ;p;p oczywiscie ze prawe
w audi A3 postawilem na prawe lozysko mechanik wymienil lewe twierdzac ze to lewe .. poczym audica wyladowala poraz kolejny u mechanika z wymiana jednak prawego lozyska ;)

ale dodam jeszcze jedno ze jestem zwolennikiem wymiany kompletu lewa/prawa jesli ktos jezdzi do mechanika zeby nie miec problemy ze 2 tysiace km kolejne padnie ;)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 10:31 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz lis 23, 2008 10:35

abrams pisze:
ale dodam jeszcze jedno ze jestem zwolennikiem wymiany kompletu lewa/prawa jesli ktos jezdzi do mechanika zeby nie miec problemy ze 2 tysiace km kolejne padnie ;)

pozdrawiam
potwierdzam, wrzesień jedno, koniec października drugie :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”