Ile wytrzyma akumulator?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wytrzyma akumulator?
Witam wszystkich, czy wiecie jak obliczyć, ile dni wytrzyma akumulator (55aH) przy poborze prądu 0,14mA?
- Paweł Marek
- V.I.P.

Da się tylko teoretycznie, praktycznie niema szans bo zależy od jego stanu. Sam się też rozładowywuje, nie tylko przez okablowanie.
Poza tym co to znaczy rozładowanie, do zera czy do takiego stanu kiedy da się jeszcze uruchomić silnik? To znowuż teoretyzowanie bo różne silniki różnej ilości prądu potrzebują do rozruchu.
Dobry aku to w zimie ze dwa trzy tygodnie, w lecie ze dwa razy tyle, mniej więcej.
Poza tym co to znaczy rozładowanie, do zera czy do takiego stanu kiedy da się jeszcze uruchomić silnik? To znowuż teoretyzowanie bo różne silniki różnej ilości prądu potrzebują do rozruchu.
Dobry aku to w zimie ze dwa trzy tygodnie, w lecie ze dwa razy tyle, mniej więcej.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
[q uote="Paweł Marek"]Da się tylko teoretycznie, praktycznie niema szans bo zależy od jego stanu. Sam się też rozładowywuje, nie tylko przez okablowanie.
Dobry aku to w zimie ze dwa trzy tygodnie, w lecie ze dwa razy tyle, mniej więcej.[/quote]
do monentu aż nie da sie uruchomić silnika,bo mój prawie nowy akumulator wytrzymuje max 2 tygodnie.dodam że ładowanie jest poprawne. a pobór prądu 0,14 mA przy włączonym alarmie
Dobry aku to w zimie ze dwa trzy tygodnie, w lecie ze dwa razy tyle, mniej więcej.[/quote]
do monentu aż nie da sie uruchomić silnika,bo mój prawie nowy akumulator wytrzymuje max 2 tygodnie.dodam że ładowanie jest poprawne. a pobór prądu 0,14 mA przy włączonym alarmie
ja wiem czy zaden?skoro autko bez alarmu pobiera 0,02A.
[ Dodano: Sob Wrz 13, 2008 21:51 ]
wito80, MAM kumpla co ma lanosa i ma podobny pobor bo mu mierzylem.jak sie potem dowiadywal tak ma byc i w polmozbycie mu powiedzieli za 2 tyg to max.teraz jak jedzie w deleg to kleme sciaga.w pracy mamy passata g60 tez w nim pada aku i ma o ile pamietam odobny pobor,niewytrzymuje tygodnia jak stoi.
[ Dodano: Sob Wrz 13, 2008 21:51 ]
wito80, MAM kumpla co ma lanosa i ma podobny pobor bo mu mierzylem.jak sie potem dowiadywal tak ma byc i w polmozbycie mu powiedzieli za 2 tyg to max.teraz jak jedzie w deleg to kleme sciaga.w pracy mamy passata g60 tez w nim pada aku i ma o ile pamietam odobny pobor,niewytrzymuje tygodnia jak stoi.
Re: Ile wytrzyma akumulator?
leda 20 mA pobierawito80 pisze:Witam wszystkich, czy wiecie jak obliczyć, ile dni wytrzyma akumulator (55aH) przy poborze prądu 0,14mA?
Ostatnio zmieniony sob wrz 13, 2008 22:03 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="Matador"]wito80, 140mA czyli 0.14A jest w stanie rozładować akumulator w dwa tygodnie , 14mA czyli 0.014A nie , prąd o którym piszesz 0.14mA czyli 0.00014 A napewno nie[/qumi
miernik ustawiam na 20m, i na tym pokazuje mi 0,14m.czyli wychodzi na 14mA.tak mi sie wydaje.gdzieś w opisie alarmu znalazłem,że pobór to >10mA.
miernik ustawiam na 20m, i na tym pokazuje mi 0,14m.czyli wychodzi na 14mA.tak mi sie wydaje.gdzieś w opisie alarmu znalazłem,że pobór to >10mA.
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Akumulatora nie powinno się rozładowywac bo się zasiarcza i potem nie nadaje się do użytku nie tyczy się akumulatorów żelowych
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

55Ah to akumulator wytrzyma pobór 1A przez 55godzin. Idąc dalej obliczmy ile wytrzyma ten akumulator przy poborze rzedu 0,13mA. 0,13 mA to 0,00013A , tak więc 55Ah / 0,00013A = 423 077 godzinwito80 pisze:czy wiecie jak obliczyć, ile dni wytrzyma akumulator (55aH) przy poborze prądu 0,14mA?
423077 / 24 = 17628 dni. A więc dość długo. hehe
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
ja z włączonym alarmem miałem coś koło 30mA (już nie pamiętam), w każdym razie akumulatora taki mały prąd nie rozładuje, albo masz padnięty akumulator albo to nie jest 14mA tylko 140 i wtedy to możliwe..wito80 pisze:czyli wychodzi na 14mA.tak mi sie wydaje.gdzieś w opisie alarmu znalazłem,że pobór to >10mA.
niemierzcie pobory pradu na alarmie zaraz po wlaczeniu alarmu.odczekajcie z 2-3 minuty dopiero patrzcie na pobor.niech alarm sie uzbroi.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2008 11:46 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.