Witam Szukałem w szukajce, dużo tematów o VNT, ale nie chce robić tam OT
Chodzi mi o to, jak konkretnie działają łopatki w VNT. Z tego co zdążyłem się zorientować, zastępują one zawór upustowy, czyli regulują ciśnienie doładowania powietrza. Czyli w którymś momencie bardziej są otwarte, a w którymś mniej... I właśnie to mnie interesuje: kiedy jak się zmienia ich stan? Kiedy są przymknięte kiedy bardziej otwarte? Czy to zależy tylko od obrotów, czy od wciśnięcia gazu?
Zorientowanych w temacie proszę o wyjaśnienie
pozdrawiam
TDiesel
Turbo ze zmienną geometrią - moment ruszenia kierownic.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Turbo ze zmienną geometrią - moment ruszenia kierownic.
Ostatnio zmieniony sob wrz 13, 2008 15:39 przez TDiesel, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam kolege zza miedzyTDiesel pisze:Czyli w którymś momencie bardziej są otwarte, a w którymś mniej... I właśnie to mnie interesuje: kiedy jak się zmienia ich stan?
Kierownice VNT w stanie "spoczynku" gdy silnik nie pracuje sa ustawione na MIN doładowanie , po rozruchu silnika gruszka podcisnieniowa wciąga sztangę i ustawia kierownice na MAX doładowanie.
Przy jeżdżeniu z niewielkim wciskaniem pedału gazu kierownice praktycznie cały czas ustawiają sie na MAX doładowanie lub prawie MAX.
W momencie gdy dajemy pedał gazu do dechy spaliny osiągają bardzo dużą dynamikę , turbina jest momentalnie "rozkręcana" osiąga swoje robocze cisnienie pracy i aby tego ciśnienia nie przekraczać kierownice są "przymykane" w kierunku MIN, aby spaliny działały "mniej agresywnie" na łopatki turbiny , cisnienie doładowania jest stabilizowane i utrzymywane na mniej więcej stałym poziomie
Tak bardzo pobieżnie można to opisać, oczywiscie całość jest troche bardziej złożona.
[ Dodano: Sob Wrz 13, 2008 16:47 ]
Może żeby lepiej zobrazować jak pracują kierownice , kawałek logu, jazda od 1500 do 4500obr , pedał do dechy
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]