[mk 3] aparat zapłonowy 1.8ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[mk 3] aparat zapłonowy 1.8ABS

Post autor: tomyart » czw lis 10, 2005 22:24

Witam
Mam u siebie aparat zapłonowy Valeo (któremu już kończy się życie ze względu na luzy osi) a wg. serwisówki powinien być Bosch 0237520035, dzisiaj wziąłem od kumpla aparat (mówił że od golfa 1. 8 ) na oko wygląda podobnie tylko końcówka nr. jest inna tz. 005 sprawdziłem jeszcze w IC i tam sprzedają Boscha z jeszcze innym nr. tz. 036.
Wie ktoś może jak to dokładnie jest z tymi numerami i czy te same aparaty były w Golfie,Pasacie, Toledo itp.(oczywiście w silniku ABS)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw lis 10, 2005 22:31

poszukaj zestawień aparatów zapłonowych w etce. Niektóre były wycofywane z produkcji i podawane są kody zamienników. Sam tak musiałem szukać aparatu do 1.3 MH r. 1987. Nie mogłem się połapać, dopóki nie znalazłem zestawienia aparatów.

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » czw lis 10, 2005 22:37

Tam też szukałem ale nie bardzo mam czego się złapać (chodzi o numery).Co do aparatów które mam i ich numerów to jest jeden wspólny element:
Valeo
Z415-- J2
Bosch
Z414--Z415
Wiecie co to oznacza

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 21:44 ]
czyś pisze:poszukaj zestawień aparatów zapłonowych w etce. Niektóre były wycofywane z produkcji i podawane są kody zamienników. Sam tak musiałem szukać aparatu do 1.3 MH r. 1987. Nie mogłem się połapać, dopóki nie znalazłem zestawienia aparatów.
A gdzie znalazłeś to zestawienie zamienników (na tej ruskiej etce bo tylko do takiej mam dostęp)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt lis 11, 2005 06:57

Jeżeli kopuła podejdzie od twojego, a raczej podejdzie i palec nie będzi tarł o nic w środku to będzie pasować.

Awatar użytkownika
michas28
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michas28 » pt lis 11, 2005 07:31

teraz moze byc z koncówka 036 bo tak jest wprowadza troche inny komponent (np. wykonany z innego tworzywa lub od innego dostawcy ) i automatycznie zmienia sie kod produktu ale to jest to samo. wiec to ze jest teraz 036 to normalna sprawa ten apart bedzie jak najbardziej pasował do ciebie. W silniku AAM aparat jest taki sam jak w ABS.
rozbieznosci mozesz miec dlatego ze aparaty robilo 3 producentów BOSCH,VALEO i od 1994 roku jeszcze SAGEM

Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » pt lis 11, 2005 13:29

taz pisze:Jeżeli kopuła podejdzie od twojego, a raczej podejdzie i palec nie będzi tarł o nic w środku to będzie pasować.
Kopułka z Valeo napewno nie podejdzie na Boscha ale tu nie ma problemu bo dokupie sobie orginalną Boscha zresztą stara i tak jest do niczego bo ma pocharatane styki (luz na ośce).

Nie miałem pewności co tych aparatów bo myślałem że różnią się elektroniką która jest w środku (halotron itp.) i może być problem z ustawieniem zapłonu.
Jutro sprawa się wyjaśni ostatecznie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”