Co ma wspólnego wtyczka i odpalanie samochodu?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mivhal_f
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Co ma wspólnego wtyczka i odpalanie samochodu?

Post autor: mivhal_f » wt wrz 09, 2008 15:58

Witam
Obrazek
Na fotografii widac wtyczke niebieska, jest ona nad rozrusznikiem, jedne kabelki ida w dol a z drugiej jej strony do alternatora. Sprawa jest taka, jesli ja odepne nie mam kontrolki ladowania aku ale mam lepszy rozruch, gdy jest podpieta to jest kontrolka aku na liczniku ale rozruch jest gorszy.Dlaczego??
P.S. Gdy jest odpieta musze uzyc gazu a gdy nie odpala mi w miare normalnie.

Pozdrawiam...

P.S.2: gdy by cos bylo potrzebne to aku ma rok(centra futura), alternator jest 120A, prad bez silnika jest 12,5V a z włączonym silnikiem 14,5V.

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » wt wrz 09, 2008 16:44

Jeden z tych przewodów odpowiada za wzbudzenie uzwojenia podczas ładowania w alternatorze. Po przekręceniu zapłonu pojawia się tam 12V

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 09, 2008 19:54

drugi kabel to będzie od obrotomierza. Może pytaj na dziale diesla, nie mam pojęcia jaki może być związek z zapalaniem. Być może prąd płynący tym kablem przy rozruchu jest zbyt duży z powodu jakiegoś zwarcia w alternatorze i brakuje go do elektroniki silnika, albo coś z kostą stacyjki nie tak, ale to tylko takie głupie chyba przypuszczenia

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
mivhal_f
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mivhal_f » wt wrz 09, 2008 20:43

no jesli jest ta kostka odczepiona to obrotomierz mi normalnie chodzi...czyli musze sprawdzic stacyjke...a ktos moglby mi powiedziec co dokladnie...bo nie znam sie zbyt dobrze na elektryce...

[ Dodano: 09 Wrz 2008 20:53 ]
a pozatym mechanik wspomnial cos ze moge miec gdzies zwarcie...tylko nie wiem dokladnie gdzie?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”