Czy ten silnik ma sonde lambda?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak widać masz KE-Jetronic'a i jest to zabytkowy K-Jetrronic, który działał na zasadzie mechanicznej bez żadnej elektroniki no może z wyjątkiem przekaźnika pompy paliwa i zapłonu. Później do K-Jet. dołożono elektroniczną korekcję i powstał KE-Jet. Sonda może być ale nie musi. Inna spraw że nie spotkałem czy to VW czy Audi z KE-Jet. bez kata a jak katalizator to powinna być soda aby tego kata nie zajeździć za szybko. W tamtych czasach było takie zamieszanie, że robili auta na gaźniku z katem i sondą i na wtrysku bez kata i sondy, i cholera wie czemu to miało służyć.
.
Był czas, że połowa aut z elektronicznym wtryskiem jeździła na I generacji , a reszta choć miała II generację to także miała wywalony atturator tzw. silnik krokowy do gazu i założoną śrubę regulacyjną od gaźnikowego gazu. Sami gazownicy to wymyślili jak po gwarancji nie dawali sobie rady, gdy albo auto było zmulone lub paliło jak smok. Dzisiaj jest sekwencja i faza ciekła, więc to o czy pisze trąci myszką ale i GX to nie młodzieniec. Czy więc jest sens kombinować z sonda i przepłacać za II generację ? Tym bardziej że spalanie masz nie najgorsze jak na tyle kucy.
Może jakiś spec od gazu się wypowie?
[ Dodano: 09 Wrz 2008 22:55 ]
Gaz + KE- Jetronic i prawdopodobna awaria o , której pisałem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... d7#2194460
.
Po co chcesz się pchać w II generacje gazu? Koszt założenia większy a korzyści niewielkie szczególnie gdy masz KE -Jetronic'a emulacja wtryskiwaczy nie jest potrzebna bo wtrysk mechaniczny. Aby auto nie pracowało na benzynie trzeba odciąć paliwo od rozdzielacza, a nie tak jak przy elektronicznych wtryskach odłączyć sterowanie wtryskami. Tak na dobrą sprawę to KE- Jetronic'ą dało by się zrobić na instalacji gazowej od gaźnikowego silnika i dołożyć by tylko można centralkę z automatycznym przerzucaniem gaz/benzyna (dla wygody), gdyby nie jeden szczegół. Tym szczegółem jest to, że jak się odetnie paliwo od rozdzielacza np. wyłączy pompę to rozdzielacz pracuje na sucho bo pracować musi, gdyż napędza go klapa przepływomierza przez cały czas pracy silnika czy to na benzynie czy na gazie. Niestety często tego nie wytrzymywały rozdzielacze. Nie wiem czy dzisiaj założenie II generacji gazu rozwiąże ten problem. II generacja tak naprawdę jest wymagana przez przepisy o dopuszczeniu pojazdów do ruchu, które mówią że jeżeli układ zasilania pojazdu jest wyposażony w elektroniczną jednostkę sterującą to i instalacja gazowa takową powinna posiadać.ironkorn pisze:wlasnie nie mam lpg i dlatego pytam o ta sondę bo jest potrzebna do II gene lpg a ty masz lpg?
Był czas, że połowa aut z elektronicznym wtryskiem jeździła na I generacji , a reszta choć miała II generację to także miała wywalony atturator tzw. silnik krokowy do gazu i założoną śrubę regulacyjną od gaźnikowego gazu. Sami gazownicy to wymyślili jak po gwarancji nie dawali sobie rady, gdy albo auto było zmulone lub paliło jak smok. Dzisiaj jest sekwencja i faza ciekła, więc to o czy pisze trąci myszką ale i GX to nie młodzieniec. Czy więc jest sens kombinować z sonda i przepłacać za II generację ? Tym bardziej że spalanie masz nie najgorsze jak na tyle kucy.
Może jakiś spec od gazu się wypowie?
[ Dodano: 09 Wrz 2008 22:55 ]
Gaz + KE- Jetronic i prawdopodobna awaria o , której pisałem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... d7#2194460
JaroW
No wlasnie sie zastanawiam nad tym lpg, auto jest z 1986 i w dowodzie nie ma wbitego katalizatora, ale w miejsce kata jest wstawiona jakas rura to moze byl, i tak jak na zdjeciu jest kabel i wtyczka od sondy to znaczy ze sonda tez byla tylko ze na silniku jest rok produkcji 1989 to moze ktos wymienil sinik na taki bez sondy i dlatego ten kabel z wtyczka jest odlaczony jak myslicie moze tak byc? I mam jeszcze pytanie czy jak bym wywiercil dziure w kolekttorze i wkrecil tam nowa sonde i podlaczyl ta wtyczke to czy by sie zmniejszylo cos spalanie i i cos w golfie??
I czy jak by np zastosowac ten modul KE-Stop to czy by sie cos uchronil ten rozdzielacz?
A moze 1 gen z blosem?
I czy jak by np zastosowac ten modul KE-Stop to czy by sie cos uchronil ten rozdzielacz?
A moze 1 gen z blosem?

Byku21, coś ma dzisiaj mało fartowny dzień
, a wracając do tematu to wtyczka wygląda jak ta,którą wymieniałem w 1,6 gaźnik z lambdą bo była roztzraskana ale 100% pewności nie mam .
sondy są montowane w kolektory lub rury wydechowe co można uznać za osprzęt i przy wymianie silnika powinny raczej pozostać, choć kto wie...
pyt. uzytkownika
Posiadam Audi 80 2.3e. układ zasilania KE3-JETRONIC. WERSJA USA automat czy można zastosować III generację instalacji gazowej tzw. IGS do tego auta, ponieważ obecnie jest zamontowana II generacja i nie zdaje egzaminu jest zbyt zdławiony przez mixer który zdaniem fachowca ma już największą kryzę proszę o poradę.
odp. eksperta
Radzę zmienić "fachowca". Silniki wyposażone w układ wtrysku KE-Jetronic nigdy nie będą poprawnie pracować na gazie - powód jest jeden mechaniczny wtrysk nie znosi gazu.
Choć eksperci w krawatach mnie nie przekonują to w tym wypadku sie z nim zgadzam, tyle,że ja bym sie bardziej obawiał konsekwencji typu uszkodzenia niz nieprawidłowa praca , a jak jest blos i do niego odpowiedni parownik (reduktor) to z pracą powinno być ok
Spece od gazu pomóżcie koledze bo ja w gazie aż tak mocno nie siedzę i do jego zwolenników nie należę!!!
kiedyś nikt sie tym nie przejmował do tego stopnia,że przy silniku 1,6 wpisywali w dowód pojemność 1600 zamiast 1595ironkorn pisze:auto jest z 1986 i w dowodzie nie ma wbitego katalizatora,
ironkorn pisze:moze ktos wymienil sinik na taki bez sondy
sondy są montowane w kolektory lub rury wydechowe co można uznać za osprzęt i przy wymianie silnika powinny raczej pozostać, choć kto wie...
Zanim pójdziesz w koszta ( ja w temacie zamienników czujników, przepływek, sond, itp się z nich wyleczyłem) dobrze by było sprawdzić przy pomocy schematu i miernika czy ten przewód idzie do sterownika, lub przy pomocy samego miernika ale będzie trochę gorzej. Następnie odszukać nr. sterownika i w katalogu sprawdzić czy ten robi z sondą czy nie .ironkorn pisze:I mam jeszcze pytanie czy jak bym wywiercil dziure w kolekttorze i wkrecil tam nowa sonde i podlaczyl ta wtyczke to czy by sie zmniejszylo cos spalanie i i cos w golfie??
Przed przypadkowym uszkodzeniem przepływomierza/rozdzielacza Cię to nieuchronni tak samo jak w 100%nie chronią zawory odpreżajace.ironkorn pisze:I czy jak by np zastosowac ten modul KE-Stop to czy by sie cos uchronil ten rozdzielacz?
Blos zdecydowanie tak zamiast miksera co nie zmienia faktu, że gazowanie KE-Jetronic'a to nie najlepszy pomysł. Na forum Auto Świata znalazłem coś takiegoironkorn pisze:A moze 1 gen z blosem?
pyt. uzytkownika
Posiadam Audi 80 2.3e. układ zasilania KE3-JETRONIC. WERSJA USA automat czy można zastosować III generację instalacji gazowej tzw. IGS do tego auta, ponieważ obecnie jest zamontowana II generacja i nie zdaje egzaminu jest zbyt zdławiony przez mixer który zdaniem fachowca ma już największą kryzę proszę o poradę.
odp. eksperta
Radzę zmienić "fachowca". Silniki wyposażone w układ wtrysku KE-Jetronic nigdy nie będą poprawnie pracować na gazie - powód jest jeden mechaniczny wtrysk nie znosi gazu.
Choć eksperci w krawatach mnie nie przekonują to w tym wypadku sie z nim zgadzam, tyle,że ja bym sie bardziej obawiał konsekwencji typu uszkodzenia niz nieprawidłowa praca , a jak jest blos i do niego odpowiedni parownik (reduktor) to z pracą powinno być ok
Spece od gazu pomóżcie koledze bo ja w gazie aż tak mocno nie siedzę i do jego zwolenników nie należę!!!
JaroW
Znalazłem schemat do GX,a. Późniejszym popołudniem podrzucę to będzie łatwiej.
Tu masz schematy i w brew temu co w podpisach obydwa to KE
By sprawdzić czy ten kabel idzie do sterownika trzeba odłączyć akumulator , odszukać sterownik , wypiąć z niego złącze aby było dojście do styków w złączu z przewodami i omomierzem lub na ustawieniu do sprawdzania ciągłości obwodu sprawdzić czy interesujący Cię przewód idzie do sterownika tak jak na schemacie.Numery nóżek powinny być na sterowniku lub złączu. Można to zrobić też po kolorze przewodu ale miernikiem będzie pewniej . Przy okazji możesz też sprawdzić inne połączenia aby potwierdzić czy to właściwe schematy i który z nich. I rada na przyszłość - raczej unikaj podłączania czegokolwiek w ciemno do sterowników, w tym także mierników bo można się zdziwić.

[ Dodano: 11 Wrz 2008 18:14 ]
Znalazłem jeszcze coś fajnego o twoim wtrysku i gazie polecam http://www.w201w124.bytom.eu.org/forum/ ... 94&start=0
Tu masz schematy i w brew temu co w podpisach obydwa to KE
By sprawdzić czy ten kabel idzie do sterownika trzeba odłączyć akumulator , odszukać sterownik , wypiąć z niego złącze aby było dojście do styków w złączu z przewodami i omomierzem lub na ustawieniu do sprawdzania ciągłości obwodu sprawdzić czy interesujący Cię przewód idzie do sterownika tak jak na schemacie.Numery nóżek powinny być na sterowniku lub złączu. Można to zrobić też po kolorze przewodu ale miernikiem będzie pewniej . Przy okazji możesz też sprawdzić inne połączenia aby potwierdzić czy to właściwe schematy i który z nich. I rada na przyszłość - raczej unikaj podłączania czegokolwiek w ciemno do sterowników, w tym także mierników bo można się zdziwić.

[ Dodano: 11 Wrz 2008 18:14 ]
Znalazłem jeszcze coś fajnego o twoim wtrysku i gazie polecam http://www.w201w124.bytom.eu.org/forum/ ... 94&start=0
Ostatnio zmieniony czw wrz 11, 2008 17:58 przez Jarowo, łącznie zmieniany 2 razy.
JaroW
- marcinek84
- Forum Master

- Kontakt:
ta rurka jest od sprawdzania spalin przed katalizatorem. sonda powinna być jeszcze niżej!
Pierwsza PNka na BLOSie? 
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;