duze cisnienie w ukladzie chlodniczym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
duze cisnienie w ukladzie chlodniczym
Witam! wiem ze napewno bylo ale wydaje mi sie ze u mnie jest nieco inaczej. z jakis miesiac temu na slowacji rozwalilo mi kruciec i mialem wyciek, ale dojechalem normalnie do domu. wymienilem kruciec i od tej pory mam bardzo wysokie cisnienie w ukladzie chlodzenia- zawsze po rozgrzaniu silnika objetosc plynu sie zwiekszala i zawsze bylo ponad max i nigdy nie wywalało-bylo ok, a od tej pory jak wymienilem kruciec po rozgrzaniu silnika robi sie duze cisnienie i jest zawsze ponizej minimum dopiero po odkreceniu korka objetosc zwieksza sie do monad max. w sumie przez to ze to olałem to wczoraj rozwalilo mi znowu kruciec na laczeniu odlewu.czy moze byc tak ze korek jest zatkany i nie upuszcza cisnienia jak powinien? dodam ze nie ubywa mi plynu nie przybywa oleju i nie mam chmury za soba. pozdrawiam
Jeżeli szczęście się do Ciebie uśmiechnie to zawór w korku to może być to. Jeżeli nie to możliwe są dwa scenariusze.
1. Króciec pękł ze starości a po jego wymianie układ chłodzenia sie nie odpowietrzył z powodu zatkanego przewodu odpowietrzającego. Układ chłodzenie nie pracuje prawidłowo i masz problemy.
2. Najgorszy dla Ciebie i najbardziej prawdopodobny. Kompresja przedostaje się do układu chłodzenia i to powoduje uszkodzenia króćca z powodu zbyt wysokiego ciśnienia z którym korek sobie nie radzi . Przy pęknięciu głowicy lub uszkodzeniu uszczelki pomiędzy cylindrem a kanałem wodnym objawy opisane przez Ciebie
Poczytaj to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2112412#2112412
1. Króciec pękł ze starości a po jego wymianie układ chłodzenia sie nie odpowietrzył z powodu zatkanego przewodu odpowietrzającego. Układ chłodzenie nie pracuje prawidłowo i masz problemy.
2. Najgorszy dla Ciebie i najbardziej prawdopodobny. Kompresja przedostaje się do układu chłodzenia i to powoduje uszkodzenia króćca z powodu zbyt wysokiego ciśnienia z którym korek sobie nie radzi . Przy pęknięciu głowicy lub uszkodzeniu uszczelki pomiędzy cylindrem a kanałem wodnym objawy opisane przez Ciebie
mogą nie występowaćwieczor15 pisze:dodam ze nie ubywa mi plynu nie przybywa oleju i nie mam chmury za soba
Poczytaj to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2112412#2112412
JaroW
jeszcze jedno mi sie przypomnialo, nawet gdy auto postalo calo noc i dopiero odkrecilem korek to i tak uszlo dosc duzo powietrza a zawsze rano jak go odkrecalem to ani nie zasyczalo. gdzie w kruccu jest ten przewod odpowietrzajacy, bo chyba nic innego mi nie pozostaje jak kupienie nowego krucca i korka i sprawdzenie tego, a jak nie to chyba zostaje uszczelka pod glowica-ile moze kosztowac jej wymiana i czy glowce trzeba planowac skoo silnik nie byl przegrzany, bo temperatura caly czasw normie.
uszczelka to tak do 100zl a to mozesz sam zrobic i na ten koszt splanowac glowice, chodz duzo osb wymienia tylko uszczelke i sklada, kolego a jak naciskasz waz od chlodnicy to ci ubywa plynu??? czy tylko bulgocze ??
nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)
Jak masz króciec przykręcony do bloku to wyjście odpowietrzające jest pionowo do góry zabezpieczone gumowym korkiem. Ja zakładam na to wyjście przewodzik i wrzucam do zbiorniczka wyrównawczego i czekam dopóki nie przestaną iść bąbelki.wieczor15 pisze:gdzie w kruccu jest ten przewod odpowietrzajacy, bo chyba nic innego mi nie pozostaje jak kupienie nowego krucca