jak sprawdzic czy uklad podcisnieniowy z aparatu jest dobry
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak sprawdzic czy uklad podcisnieniowy z aparatu jest dobry
witam chcialem sie zapytac - jak sprawdzic czy uklad podcisnieniowy jest sprawny z aparatu zaplonowego, gdyz mam problem z uzyskaniem wyzszych obrotow tzn powyzej 4 tys obr/min z 4 i 5 biegu - przez co auto jest mułowate na tych biegach - znajomy poradzil aby spawdzic czy uklad podcisnieniowy jest ok - chce sie za to zabrac ale nie wiem jak . mam silnik 1.8 GX KE-jetronic
podejrzewam że cięgno w samym podciśnieniu spadło z zaczepu i mogą być takie objawy (zdejmij węzyk z podcisnienia zaciągnij powietrze ustami wtedy zobaczysz czy cięgno sie przemieszczaesio10 pisze: jak sprawdzic czy uklad podcisnieniowy jest sprawny z aparatu zaplonowego
ps.
chętnie bym się tym zajął ale niestety do srody brak czasu !!!!
Ostatnio zmieniony ndz wrz 07, 2008 19:35 przez dziejo, łącznie zmieniany 2 razy.
no wlasnie ze na sciagnietym wezyku chodzi tak samo jak z zalozonym - i co dalej ? a wykryje brak podcisnienia sie za pomoca lampy błyskowej ? czyli poprzez zajechanie na usatwienie zaplonu, spoptkalem sie z opnia ze starsze samochody nie chodza dobrze na ustawieniach fabrycznych jesli chodzi o zapłon
tak stroboskopowej mialem na mysli...
no silnik tak samo chodzi na wpietym i wypietym wezyku z aparatu - tzn na biegach od 1-3 ciagnie ladnie do przodu na 4 biegu juz go muli przy 4 tys obr na min i auto sie powoli rozpedza az do 5500 obr a tak na 1-3 sie kreci do 6 tys obr bez problemu . I fakt ze sie rozpedza powoli powyzej 4 tys obr - powoduje ze nawet nie ma kiedy 5 biegu wbic . Zaznacze moze ze tydzien temu wymienilem skrzynie biegow -gdyz tamta juz łozyska miala do wymiany :/ a moj samochod to jetta 1.8 90 koni GX wersja USA i w tamtej skrzyni silnik ciagnal fajnie na biegach od 1-4 do 6 tys co dawalo predkosc 140 km/h 5 bieg to wlasnie taki mul byl czyli powyzej 4 tysiecy nie chcial dalej ciagnac do przodu - chyba ze z gorki na autostradzie , a wlozylem skrzynie z jetty 1,8 90 koni RP .Znajomy mechanik z VW powiedzial abym sprawdzil kompresje - a nastepnie zapłon i sprawdzil czy podcisnienie dziala w aparacie zaplonowym znaczy czy dochodzi i tak sie za to zabieram i szukam i pytam
-
oldstaszek
- Forum Master

- Kontakt:
Przyśpieszacz podciśnieniowy funkcjonuje przez krótki okres tj.zaraz po naciśnięciu pedału i w trakcie przyśpieszania zostaje stopniowo wyłączany(wyrównanie ciśnień z obu stron przepustnicy).
Możliwe że s.b. jaką założyłeś jest inaczej zestopniowana tj.ma inne przełożenia na poszczególnych biegach jak poprzednia.
Możliwe że s.b. jaką założyłeś jest inaczej zestopniowana tj.ma inne przełożenia na poszczególnych biegach jak poprzednia.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...