halogeny + kierunki pytanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Polecam tylko zakupić oryginalny przełącznik główny z opcją przednich przeciwmgielnych:
Aby z robionym przez siebie układem spełniać wszystkie warunki tzw. Kodeksu Drogowego jest mnóstwo roboty, dwa przekaźniki konieczne itd. (nie można włączać jednocześnie przednich i tylnych, w/g Kodeksu).
W oryginale przednie przeciwmg. włączać można sobie na pozycyjnych, mijania czy drogowych, tylne tylko po włączeniu przednich, w dużej mgle korzystne jest niewłączanie mijania a tylko przednich przeciwmg. i już ostatnia chyba zaleta, przednie gasną po wyłączeniu zapłonu, trudniej rozładować akumulator np podczas tankowania na stacji.
To wszystko otrzymuje się robiąc układ oryginalny wstawieniem innego włącznika.
Pozdrawiam.
Aby z robionym przez siebie układem spełniać wszystkie warunki tzw. Kodeksu Drogowego jest mnóstwo roboty, dwa przekaźniki konieczne itd. (nie można włączać jednocześnie przednich i tylnych, w/g Kodeksu).
W oryginale przednie przeciwmg. włączać można sobie na pozycyjnych, mijania czy drogowych, tylne tylko po włączeniu przednich, w dużej mgle korzystne jest niewłączanie mijania a tylko przednich przeciwmg. i już ostatnia chyba zaleta, przednie gasną po wyłączeniu zapłonu, trudniej rozładować akumulator np podczas tankowania na stacji.
To wszystko otrzymuje się robiąc układ oryginalny wstawieniem innego włącznika.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
z całym szacunkie - nie można bo konstrukcja wyłącznika nie pozwalaZico63b pisze:W oryginale przednie przeciwmg. włączać można sobie na pozycyjnych
nie da się w oryginalnej instalacji VW, oraz jest zabronione przepisamiZico63b pisze:w dużej mgle korzystne jest niewłączanie mijania a tylko przednich przeciwmg.
jak najbardziej można.Zico63b pisze:nie można włączać jednocześnie przednich i tylnych, w/g Kodeksu
wszystkie prócz pozycyjnych gasną bez żadnego nowego układu, z przełącznikiem z opcją halogenów jak i bezZico63b pisze:przednie gasną po wyłączeniu zapłonu
[ Dodano: Nie Wrz 07, 2008 3:42 pm ]
dokładnie tak będzie na tym wyłączniku co masz, i na początek tak sobie zrób, bez zbędnych kombinacji, a potem zdecydujesz czy dokupić włącznik z halog. czy przerobić swój.arturro1236 pisze:ok a jak podlacze bezposrednio do tego kabelka nad chlodnica to jak wlacze te halogeny wsteczne to z przodu tez sie zapala cyz musi byc ten inny wlacznik??
Ostatnio zmieniony ndz wrz 07, 2008 15:56 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 2 razy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Mam oryginalną instalację ze światłami przeciwmgłowymi.
*Ad 1 można włączać przednie p-mgł. BEZ innych reflektorów.
*Ad 2 patrz ad1 i nie jest zabronione (Art 30 ust 1 pkt1 lit a Ust. o Ruchu Drogowym).
*Ad 3 można jednocześnie świecić - wyłącznik nie może jednak powodować mechanicznego zblokowania przedniego z tylnym - musi być możliwość włączania dowolnego przedniego światła reflektorów BEZ włączania tylnego p-mgł.
*Ad 4 zgadzam się i sprzeczności nie widzę.
W większości egzemplarzy VW G3 jest instalacja do przodu, , kwestia tylko zamontowania lamp i wyłącznika
*Ad 1 można włączać przednie p-mgł. BEZ innych reflektorów.
*Ad 2 patrz ad1 i nie jest zabronione (Art 30 ust 1 pkt1 lit a Ust. o Ruchu Drogowym).
*Ad 3 można jednocześnie świecić - wyłącznik nie może jednak powodować mechanicznego zblokowania przedniego z tylnym - musi być możliwość włączania dowolnego przedniego światła reflektorów BEZ włączania tylnego p-mgł.
*Ad 4 zgadzam się i sprzeczności nie widzę.
W większości egzemplarzy VW G3 jest instalacja do przodu, , kwestia tylko zamontowania lamp i wyłącznika
Ostatnio zmieniony ndz wrz 07, 2008 16:16 przez Zico63b, łącznie zmieniany 3 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie można, ponieważ nie wolno jeździć bez świateł mijania w ogóle (zmiana ustawy z z 16 II 2007 roku) przekonasz mnie jak znajdziesz nowy przepis w całości który pozwalaZico63b pisze:*Ad 1 można włączać przednie p-mgł. BEZ innych reflektorów.
co do działania włącznika przyznaję jestem osioł, nawet nie sprawdziłem że na postojowych można włączyć
ad 4 nie zrozumiałem co miałes na myśli, przyznaję rację
[ Dodano: Pon Wrz 08, 2008 9:46 pm ]
http://orka.sejm.gov.pl/Druki5ka.nsf/0/ ... e/1428.pdf ostatnia strona tłusty druk
Ostatnio zmieniony pn wrz 08, 2008 21:44 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
No proszę, proszę... Kolejna głupota naszego parlamentu (z małej litery jako i jego zasługi).
A wiadomo, że w dużej mgle światła mijania tworzą ścianę blasku (szczególnie nowe reflektory, nachylone szkłami do góry, tzw. samooślepianie).
Czyli - REMIS!
[ Dodano: 25 Wrz 2008 02:01 ]
I najnowsze wieści w sprawie używania świateł przeciwmgłowych we mgle. Zadałem sobie trud i po długich badaniach sprawy (stąd przerwa czasowa) uzyskałem odpowiedź ze strony v10.pl (dział prawny) że wyżej omawiane poprawki to tylko projekty, na szczęście!
Tak więc możemy nadal zgodnie z rozsądkiem używać świateł we mgle czyli "(...)mijania, przeciwmgłowe albo oba te światła łącznie."
Link do źródła:
http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy, ... #rozdzial5
W razie potrzeby mogę zacytować fragment odpowiedzi.
Pozdrawiam, Zico 63.
A wiadomo, że w dużej mgle światła mijania tworzą ścianę blasku (szczególnie nowe reflektory, nachylone szkłami do góry, tzw. samooślepianie).
Czyli - REMIS!
[ Dodano: 25 Wrz 2008 02:01 ]
I najnowsze wieści w sprawie używania świateł przeciwmgłowych we mgle. Zadałem sobie trud i po długich badaniach sprawy (stąd przerwa czasowa) uzyskałem odpowiedź ze strony v10.pl (dział prawny) że wyżej omawiane poprawki to tylko projekty, na szczęście!
Tak więc możemy nadal zgodnie z rozsądkiem używać świateł we mgle czyli "(...)mijania, przeciwmgłowe albo oba te światła łącznie."
Link do źródła:
http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy, ... #rozdzial5
W razie potrzeby mogę zacytować fragment odpowiedzi.
Pozdrawiam, Zico 63.
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 01:58 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
problem
witam
Mam golfa IV 1.9 TDI 2003
problem polega na tym ze nie mam swiatel przeciwmgłowych przednich a tylne sa nie wiem od czego zaczac a narazie warsztat bym zostawil bo cieko z kasa czy vga cos wykaze wogole od czego sie tu zabrac prosze o porade badz przekierowanie na jakis temat
Mam golfa IV 1.9 TDI 2003
problem polega na tym ze nie mam swiatel przeciwmgłowych przednich a tylne sa nie wiem od czego zaczac a narazie warsztat bym zostawil bo cieko z kasa czy vga cos wykaze wogole od czego sie tu zabrac prosze o porade badz przekierowanie na jakis temat
Lampy przeciwmgielne masz? (albo wkładki przeciwmgielne do reflektorów)mariusz998 pisze:nie mam swiatel przeciwmgłowych przednich a tylne sa
Reflektory przednie jakiego producenta (hella, valeo?). Czy wyłącznik świateł ma 2 kontrolki (jest dwustopniowy?).
Przeciwmgielne tylne muszą być bo taki jest wymóg przepisów a przednie to dowolnie, mogą być ale nie muszą.