dziwne dzwięki z silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Velthar
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

dziwne dzwięki z silnika

Post autor: Velthar » ndz wrz 07, 2008 12:34

Witam

Prawdopodobnie stałem się szczęśliwym posiadaczem MK3 TDI z 1995 roku według "Typenschein" jest to Golf CL TDI "Europe" typ VW A3/1H N. Nie wiem co to oznacza ale jest :P

A problem jest taki:

Silnik chyba normalnie odpala bo po dosłownym mignięciu kontrolki świec odpalenie następuje po jednym obrocie rozrusznika, więc chyba jest git :) ??

Na luzie silnik pracuje na 900 obrotach bez pływania i dziwnych dźwięków. Jednak kiedy jadę czy to na 1, 2, 3 , 4 i 5 biegu to z komory silnika słychać chwilami dziwny dźwięk. Jest charakterystyczny w stylu " picie czegoś przez rurkę i naglę kończysz pić i słychać te resztki dostające się z dna do rurki. lub drażetki w plastikowym kubku który się wywalił."

Jedno wiem, że jest to podczas dodawania gazu niezależnie na jakich obrotach jestem lub biegu. Raz słychać a raz nie. Oczywiście kiedy dodaję gaz i pojawia się ten dźwięk to nie trwa on wiecznie.

Sprawdzałem poziom oleju i był MEGA ZEROWY ledwo bagnet był mokry więc wlałem 1,5 litra. Nie wiedziałem jaki więc wlałem 15w40 do diesla :) i dźwięk jest dalej.

Begi wchodzą elegancko, na wstecznym tego nie słychać.

Jak dla osoby która przesiadła się z MK2 1.3 gaźnik to obecny MK3 ma super osiągi. Przy 2tys obrotów turbinka zaczyna przyspieszać.

Z obserwacji nie kopci z rury. Oczywiście jak go naglę zbiorę do przodu to puści przez sekund parę mgiełkę ale jest ok.

Nie wiem co zadziałać. We wtorek jestem ustawiony z mechanikiem na pełny serwis auta po zakupie : wymiana oleju, wszystkich filtrów, pełnego rozrządu i uszczelek. Ale wolę też tu się dowiedzieć na jakie wydatki liczyć...

dzięki wielkie za pomoc

Sindbad
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Sindbad » ndz wrz 07, 2008 13:20

Z tego co opisałeś to myślę że masz problem z którymś z przegubów na półosiach sprawdź czy masz gumy całe?

Awatar użytkownika
Velthar
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Velthar » ndz wrz 07, 2008 13:39

wiesz diagnosta mi sprawdził, że mam pękniętą osłonę przegubu prawego. więc chyba już będę ukierunkowany :) dzięki

Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Kontakt:

Post autor: Tomek » ndz wrz 07, 2008 14:20

sprawdz szczelnosc rur od IC oraz plastikowej harmonijki z a filterm powietrza

[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”