problem z ładowaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wito80
Mały gagatek
Mały gagatek

problem z ładowaniem

Post autor: wito80 » sob wrz 06, 2008 15:28

Witam wszystkich, mam problem z notorycznym rozładowywaniem się akumulatora.
nie wiem czy wina nie leży po stronie altenatora?
zrobiłem pomiary
napiecie na klemach przy włączonym silniku bez obciążenia -13,6 przy włączonym sliniku z włączonymi światłami mijania i włączonym nawiewem- 13,4

czy te napięcia są w porządku? a jak nie, to czy macie jakieś pomysły dlaczego akumulator pada,dodam że akumulator kupiłem przed tą zimą

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 06, 2008 15:48

w zasadzie trochę niskie ale nie dramatycznie. Wepnij na wyłączonym zapłonie amperomierz między aku i zdjęty z niego kabel, zobaczysz czy jest ucieczka prądu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wito80
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wito80 » sob wrz 06, 2008 15:54

Paweł Marek pisze:w zasadzie trochę niskie ale nie dramatycznie. Wepnij na wyłączonym zapłonie amperomierz między aku i zdjęty z niego kabel, zobaczysz czy jest ucieczka prądu.

pobór prądu przy włączonym alarmie 130 mA

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 06, 2008 17:03

to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.
Z tego wniosek że niedoładowany aku plus alarm oraz ewnentualnie zużyty akumulator. W sumie powduje to problemy.
Zacznij od pomiaru napięcia na samym alternatorze, tzn. między jego obudową metalową a śróbą która mocuje do niego gruby czerwony kabel. Jeśli również jest takie niskie napięcie do alternator do naprawy.

[ Dodano: Sob Wrz 06, 2008 5:04 pm ]
U mnie te napięcia to na aku to 14.15 z włączonymi światłami i 14.25 na samym alternatorze.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wito80
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wito80 » sob wrz 06, 2008 18:26

Paweł Marek pisze:to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.
Z tego wniosek że niedoładowany aku plus alarm oraz ewnentualnie zużyty akumulator. W sumie powduje to problemy.
Zacznij od pomiaru napięcia na samym alternatorze, tzn. między jego obudową metalową a śróbą która mocuje do niego gruby czerwony kabel. Jeśli również jest takie niskie napięcie do alternator do naprawy.

U mnie te napięcia to na aku to 14.15 z włączonymi światłami i 14.25 na samym alternatorze.
jutro to sprawdze,widziałem ze do alternatora przykręcony jest gruby kabel + wtyczka z cienkim przewodem
jeżeli na alternatorze będzie wyższe napięcie,to jak rozumiem jest problem z przewodem masowym?

[ Dodano: 06 Wrz 2008 19:05 ]
wito80 pisze:
Paweł Marek pisze:to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.

jutro to sprawdze,widziałem ze do alternatora przykręcony jest gruby kabel + wtyczka z cienkim przewodem
jeżeli na alternatorze będzie wyższe napięcie,to jak rozumiem jest problem z przewodem masowym?
sprawdziłem ,na alternatorze jest około 14,00 - 14.0
na klemie teraz było 13,70 -13,75
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2008 18:29 przez wito80, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 06, 2008 21:03

Trochę za mało ale nie tłumaczy problemów. Za duża różnica między alternatorem a klemami.
Sprawdź:
1. połączenia grubego czerwonego kabla do altka i do aku
2. zmasowanie altka: odkręć go, wyczyść papierem śeciernym miejsca w których styka się metal altka z metalem jego uchwytów. Sróby dokręć mocno. Jeśli maiły luz to na tych mejscach styku powstał tlenek który jest izolatorem. Tak czy inaczej myśl o naprawie alternatora. Dobrze byłoby jakby dawał 14,3 - 14.4V bez świateł,.

wito80
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wito80 » ndz wrz 07, 2008 12:07

Paweł Marek pisze:Trochę za mało ale nie tłumaczy problemów. Za duża różnica między alternatorem a klemami.
Sprawdź:
1. połączenia grubego czerwonego kabla do altka i do aku
2. zmasowanie altka: odkręć go, wyczyść papierem śeciernym miejsca w których styka się metal altka z metalem jego uchwytów. Sróby dokręć mocno. Jeśli maiły luz to na tych mejscach styku powstał tlenek który jest izolatorem. Tak czy inaczej myśl o naprawie alternatora. Dobrze byłoby jakby dawał 14,3 - 14.4V bez świateł,.
witam,dziś rano zrobiłem pomiary i zdurniałem po odpaleniu silnika na altku było 14,4 i podobnie na akumulatorze, ale chwile silnik popracował i spadło do 14,20.już nie wiem co może być.czy altek szwankuje? jak macie jakieś pomysły, to chętnie to sprawdze

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 07, 2008 12:13

ale spoko, taki spadek to nie spadek. Jeśli masz 14.2 to jest już ok. I chyba powinieneś sprawdzić sam aku, ale to już w firmie co je sprzedaje i montuje, potrzebne spacjalne narzędzia.

wito80
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wito80 » ndz wrz 07, 2008 13:12

Paweł Marek pisze:ale spoko, taki spadek to nie spadek. Jeśli masz 14.2 to jest już ok. I chyba powinieneś sprawdzić sam aku, ale to już w firmie co je sprzedaje i montuje, potrzebne spacjalne narzędzia.
problem w tym, ze nic nie robiłem. Wczoraj ładowanie na alternatorze 14,00, na akumulatorze 13,70. A dziś nagle 14,20 na altku i podobne na akumulatorze. Może sam altek wariuje skoro jednego dnia ładuje 14,20 a innego jeszcze inaczej.

jeszcze jedna rzecz: czy na klemach może pokazywać niższe ładowanie (13,70 ) jeżeli akumulator jest prawie rozładowany? Bo go wczoraj odpaliłem z kabli i robiłem pomiary.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 07, 2008 13:15 przez wito80, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”