problem z ładowaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z ładowaniem
Witam wszystkich, mam problem z notorycznym rozładowywaniem się akumulatora.
nie wiem czy wina nie leży po stronie altenatora?
zrobiłem pomiary
napiecie na klemach przy włączonym silniku bez obciążenia -13,6 przy włączonym sliniku z włączonymi światłami mijania i włączonym nawiewem- 13,4
czy te napięcia są w porządku? a jak nie, to czy macie jakieś pomysły dlaczego akumulator pada,dodam że akumulator kupiłem przed tą zimą
nie wiem czy wina nie leży po stronie altenatora?
zrobiłem pomiary
napiecie na klemach przy włączonym silniku bez obciążenia -13,6 przy włączonym sliniku z włączonymi światłami mijania i włączonym nawiewem- 13,4
czy te napięcia są w porządku? a jak nie, to czy macie jakieś pomysły dlaczego akumulator pada,dodam że akumulator kupiłem przed tą zimą
- Paweł Marek
- V.I.P.

w zasadzie trochę niskie ale nie dramatycznie. Wepnij na wyłączonym zapłonie amperomierz między aku i zdjęty z niego kabel, zobaczysz czy jest ucieczka prądu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.
Z tego wniosek że niedoładowany aku plus alarm oraz ewnentualnie zużyty akumulator. W sumie powduje to problemy.
Zacznij od pomiaru napięcia na samym alternatorze, tzn. między jego obudową metalową a śróbą która mocuje do niego gruby czerwony kabel. Jeśli również jest takie niskie napięcie do alternator do naprawy.
[ Dodano: Sob Wrz 06, 2008 5:04 pm ]
U mnie te napięcia to na aku to 14.15 z włączonymi światłami i 14.25 na samym alternatorze.
Z tego wniosek że niedoładowany aku plus alarm oraz ewnentualnie zużyty akumulator. W sumie powduje to problemy.
Zacznij od pomiaru napięcia na samym alternatorze, tzn. między jego obudową metalową a śróbą która mocuje do niego gruby czerwony kabel. Jeśli również jest takie niskie napięcie do alternator do naprawy.
U mnie te napięcia to na aku to 14.15 z włączonymi światłami i 14.25 na samym alternatorze.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
jutro to sprawdze,widziałem ze do alternatora przykręcony jest gruby kabel + wtyczka z cienkim przewodemPaweł Marek pisze:to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.
jeżeli na alternatorze będzie wyższe napięcie,to jak rozumiem jest problem z przewodem masowym?
[ Dodano: 06 Wrz 2008 19:05 ]
sprawdziłem ,na alternatorze jest około 14,00 - 14.0wito80 pisze:jutro to sprawdze,widziałem ze do alternatora przykręcony jest gruby kabel + wtyczka z cienkim przewodemPaweł Marek pisze:to jest dopuszczalne, chociaż bez alarmu pownno być jakieś 20-30 może.
jeżeli na alternatorze będzie wyższe napięcie,to jak rozumiem jest problem z przewodem masowym?
na klemie teraz było 13,70 -13,75
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2008 18:29 przez wito80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Trochę za mało ale nie tłumaczy problemów. Za duża różnica między alternatorem a klemami.
Sprawdź:
1. połączenia grubego czerwonego kabla do altka i do aku
2. zmasowanie altka: odkręć go, wyczyść papierem śeciernym miejsca w których styka się metal altka z metalem jego uchwytów. Sróby dokręć mocno. Jeśli maiły luz to na tych mejscach styku powstał tlenek który jest izolatorem. Tak czy inaczej myśl o naprawie alternatora. Dobrze byłoby jakby dawał 14,3 - 14.4V bez świateł,.
Sprawdź:
2. zmasowanie altka: odkręć go, wyczyść papierem śeciernym miejsca w których styka się metal altka z metalem jego uchwytów. Sróby dokręć mocno. Jeśli maiły luz to na tych mejscach styku powstał tlenek który jest izolatorem. Tak czy inaczej myśl o naprawie alternatora. Dobrze byłoby jakby dawał 14,3 - 14.4V bez świateł,.
witam,dziś rano zrobiłem pomiary i zdurniałem po odpaleniu silnika na altku było 14,4 i podobnie na akumulatorze, ale chwile silnik popracował i spadło do 14,20.już nie wiem co może być.czy altek szwankuje? jak macie jakieś pomysły, to chętnie to sprawdzePaweł Marek pisze:Trochę za mało ale nie tłumaczy problemów. Za duża różnica między alternatorem a klemami.
Sprawdź:
- Paweł Marek
- V.I.P.

ale spoko, taki spadek to nie spadek. Jeśli masz 14.2 to jest już ok. I chyba powinieneś sprawdzić sam aku, ale to już w firmie co je sprzedaje i montuje, potrzebne spacjalne narzędzia.
problem w tym, ze nic nie robiłem. Wczoraj ładowanie na alternatorze 14,00, na akumulatorze 13,70. A dziś nagle 14,20 na altku i podobne na akumulatorze. Może sam altek wariuje skoro jednego dnia ładuje 14,20 a innego jeszcze inaczej.Paweł Marek pisze:ale spoko, taki spadek to nie spadek. Jeśli masz 14.2 to jest już ok. I chyba powinieneś sprawdzić sam aku, ale to już w firmie co je sprzedaje i montuje, potrzebne spacjalne narzędzia.
jeszcze jedna rzecz: czy na klemach może pokazywać niższe ładowanie (13,70 ) jeżeli akumulator jest prawie rozładowany? Bo go wczoraj odpaliłem z kabli i robiłem pomiary.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 07, 2008 13:15 przez wito80, łącznie zmieniany 2 razy.