wytrzymalosc rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wytrzymalosc rozrzadu
witam mam takie pytanko mam silnik 1.6 abu z gazem i na benzynie ma on odciecie zaplonu na 6200 obrotow , na gazie tego odciencia nie ma . I pytanie jest takie kolega ostatnio przywiozl 1.8 abs zdlubany w niemczech i smiga na 400 metrow lepiej niz 2e ktorego tez ma u siebie a wszystko dlatego ze w 1.8 abs jest odciencie przesuniente na 7000 tys z 6200 . Chcialem sie dowiedziec czy jak na cieplym swojego bede krecil do 6800 to nic mu nie bedzie ?? , zaraz mi ktos powie ze to nie ma sensu ale mam zdlubany motor troszke i do 6200 na pierwszym biegu dokreca sie momentalnie a na gazie do 7000 tys tez tylko nie wiem czy motor to wytrzyma prosze o opinie przy jakich obrotach sie zawory np zawieszaja
. sory za blendy ale jestem na viscie ze stanow i nie mam polskich znakow wogole 
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
być niepowinno... ale jeżeli sterownik nie przewiduje krecenia wyzej to sie krecic nie powinno... to ze wzgledu na zapłon i paliwo - Ale jak masz zapłon cacy i gaz dostrojony tez cacy i czujesz ze jak go krecisz wyzej to jeszcze ma siłę isc to czemu nie.bastek016 pisze:Chcialem sie dowiedziec czy jak na cieplym swojego bede krecil do 6800 to nic mu nie bedzie ??
18K4F inside... RWD car :)
Może to być ryzykowne, ponieważ silnik ABU 1.6 to rozwiercone ABD 1.4, a ten z kolei to baza z z Golfów II 1.3. Tak więc 75KM przy 6200 z tego silnika to jest już blisko granicy wytrzymałości. Co do silnika ABS to ma on większą rezerwę mocy. Został skonstruowany później dla pojemności 1.5 w górę i jest solidniejszy. Na jego bazie (po modyfikacjach) powstał ABF 16V o mocy 150KM.
Rada: Podjedź na hamownię i sprawdź, czy faktycznie jest sens go tak kręcić, bo może się okazać, że przy teraźniejszym setupie po przekroczeniu 6200 rpm już nie masz przyrostu mocy, tylko tak Ci się wydaje.
Rada: Podjedź na hamownię i sprawdź, czy faktycznie jest sens go tak kręcić, bo może się okazać, że przy teraźniejszym setupie po przekroczeniu 6200 rpm już nie masz przyrostu mocy, tylko tak Ci się wydaje.
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010