Golf 1.6D nie jeździ:(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

DaQla

Golf 1.6D nie jeździ:(

Post autor: DaQla » wt lis 08, 2005 12:15

Witam wszystkich. Mam maly problem z golfikiem 1.6 Disel 84r.Zaznacze na początku że nie znam sie na dislach :otepienie: Zaczeło sie od braku paliwa tj. moja żonka wyjeździła do zera (dojechała jeszcze na cpn na luzie) po zatankowaniu autko już nie odpaliło. Na drugi dzien podjechałem z kolegą i na kable(żonka wykreciła aku) prubowalismy go odpalic. Auto zapaliło ale z chodziło tylko z gazem w podłodze, nierówno,kopcił tak że szok dosłownie kłeby czarnego dymu, po odjeciu gazu mniej niz połowa odrazu gasł :grrr: no i zero mocy ledwo z miejsca ruszał. Wczoraj byłem z teściem(starym dislowym wyjadaczem) w garażu i prubowalismy golfika uruchomic. Teść podkręcił jakąś śrube (dawka paliwa??) na pompie, zdjelismy filtr paliwa, filtr powietrza i nic :grrr: troche lepiej zaczoł odpalac i po przytrzymaniu go na max obrotach przez jakas minute zaczoł nierówno chodzic na wolnych obrotach i gasł po chwili. Wykrecilismy elektrozawór z pompy i on niby jest dobry tzn nie wiem czy po przekreceniu zapłonu on ma trzymac caly czas czy jak???? Nie mam zielonego pojecia co z tym autem jest :goof: Jutro sprawdze świeczki i chyba zaciągne go na sprawdzenie kompresji bo wyglada na to ze ma uszczelke walnieta ale oleju w wodzie nie ma. Wyglada to na jakis problem z paliwem, może zaciagnoł jakis syf ze zbiornika???Jeździ na OO :satan: Nie mam już pojecia co sie stało, jak tak dalej pujdzie to sie z nim palnikiem rozprawie :smoke:

Awatar użytkownika
magik
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: magik » wt lis 08, 2005 13:25

moim zdaniem po prostu się zapowietrzył..
ma typowe objawy :D a jak takiego zapowietrzysz,to później go ciężko normalnie odpalić.. przerobiłem to :D
ściągnij przewody i nalej mu ropki do filtra i do pompy paliwa, wyciągnij wyprzedzenie zapłonu i kręć..możesz mu delikatnie dodawać gazu co chwilę..

powodzenia

[b]mk2 by magik[/b]
http://magikk82.w.interia.pl
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102589&start=0

DaQla

Post autor: DaQla » wt lis 08, 2005 15:40

Też tak myslałem na początku ale wątpie żeby to było to bo jak sciągałem filtr paliwa to ropa bylaw weżykach a poza tym autko chodzi tyle że tylko na max obrotach wiec paliwo dostaje cały czas. Chyba że sie myle :-s nie znam sie na dislach

stary123
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: stary123 » wt lis 08, 2005 16:33

chodzi na maksymalnych obrotach - tzn, że masz maksymalne obroty, czyli ponad 4000 obr/min, czy silnik pracuje jak na maksa wciśniesz pedał gazu a obroty są niskie??

Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD

DaQla

Post autor: DaQla » wt lis 08, 2005 18:47

stary123 pisze:chodzi na maksymalnych obrotach - tzn, że masz maksymalne obroty, czyli ponad 4000 obr/min, czy silnik pracuje jak na maksa wciśniesz pedał gazu a obroty są niskie??
Silnik chodzi tylko z wcisniętym pedałem gazu, jesli popuszcze gaz do połowy - gaśnie

Filtr paliwa zdjełem całkowicie, połączyłem wężyki i bez zmian.

Awatar użytkownika
JAFO
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: JAFO » wt lis 08, 2005 18:54

Przecież jest zapowietrzony.
Najpierw trzeba było uczciwie odpowietrzyć, spróbować uruchomić a dopiero później ew. szukać.

Awatar użytkownika
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Michael G60 » wt lis 08, 2005 20:26

Kolega ma racje, prawdopodobnie zassał syfek z dna baku...

!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!

Awatar użytkownika
lisisko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lisisko » wt lis 08, 2005 20:29

Spróbuj go odpalić na poluzowanych przewdach do wtryskiwaczy. Jak jest powietrze w układzie to w ren sposób możne je przegonić.

Awatar użytkownika
JAFO
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: JAFO » wt lis 08, 2005 21:26

Moje pytanie:
Co mógł zassać (oprócz powietrza) smok z pełnego, w połowie wypełnionego i pustego zbiornika?
Smok znajduje się ciągle na tej samej głębokości i ciągle zasysa z dna.
Rezerwa w motocyklu (starszym) to co innego.
Tam faktycznie po przekręceniu kranika w pozycję rezerwy wszystko z dna zbiornika spływa do gaźnika.
Owszem, mógł zasysać syf cały czas ze zbiornika, o ile tam się znajdował (syf).
Ale to trwało cały czas.

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » wt lis 08, 2005 23:00

Miałem takie same objawy z Fordem Sierra 2.3 D, robiłem cuda tak jak piszecie i nic nie pomagało. Okazało sie że podczas tych manewrów poszła pompa wtryskowa i to trzeba było naprawić, potem auutko jeżdziło jak nowe.

DaQla

Post autor: DaQla » śr lis 09, 2005 01:19

Czyli mam rozumiec że jak sie zapowietrzył to nawet to że pochodzi chwile na srednich obrotach nic nie da i nadal bedzie zapowietrzony tak????

Awatar użytkownika
lisisko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lisisko » śr lis 09, 2005 07:22

Mam nadzieje że się myle, ale mogła być taka sytuacja, że gdy brakło ON i pompa pochodziła trochę na sucho to się po prostu się zatarła. Golfik już nie pierwszej młodości (tak jak mój) i mogło się tak zdażyć :goof:

DaQla

Post autor: DaQla » śr lis 09, 2005 10:37

lisisko pisze:Mam nadzieje że się myle, ale mogła być taka sytuacja, że gdy brakło ON i pompa pochodziła trochę na sucho to się po prostu się zatarła. Golfik już nie pierwszej młodości (tak jak mój) i mogło się tak zdażyć :goof:
Jak to sprawdzić?? Wykręcic wtryski i zobaczyć czy podaje paliwo?? Jak by sie zatarła to czy chodził by wogóle??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”