Problem z zamkiem tylnej klapy bagażnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Toldzia
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z zamkiem tylnej klapy bagażnika

Post autor: Toldzia » śr lis 09, 2005 00:22

Witam!
Mam problem z włożeniem kluczyka do zamka klapy bagażnika. Po za tym centralny zamek zamyka bez problemu. Czy można samemu naprawić wkładkę zamka? Czy mozna wkładke rozebrać, oczyścić? Czy może potrzebuje oddzielny klucz do bagaznika? Szukam rozwiązania... Na razie wstrzyknąłem WD do wkładki ale kluczyk nie wchodzi do końca:( Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » śr lis 09, 2005 01:41

mi wchodzil do polowy to wpsikalem do zamka wd-40 i dziala juz dlugi czas

Awatar użytkownika
Toldzia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Toldzia » śr lis 09, 2005 10:12

Kluczyk wchodzi na 3/4, dalej nie da rady wepchnąć i przekręcić. Podejrzewam że albo kluczyk orinalny nie pasuje??? Albo coś mam w zamku (brud zapałka itp)??? Może ktos ma pomysł co zrobić z wkładką zamka? Jak skutecznie przeczyścić?

raf2234
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: raf2234 » śr lis 09, 2005 10:50

Ja miałem podobnie ale mi kluczyk wchodził 1cm. Rozebralem zamek, wyciągnąłem wkładke. Przed demontażu należy dzień wcześniej psiknąć do środka WD40 albo podobnym.
Podczas demontażu najlepiej sobie fotki porobić całości, bo pożniej jest problem ze złożeniem :) Ja u siebie wkładke wyciągałem kluczem morsa delikatnie obracając wycisnąłem ją. Całość była zafajdana piachem, błotem i korozja wkładki i zapadek (skrystalizowany biały nalot. Wkładka to stop aluminium - zapadki chyba stal). Wkładka jest dość miękka, więc warianty siłowe (młotek) odpadaja :). Po wyciągnięciu zapadek i spręzynek należy załość wyczyścić, naoliwić i złożyć.

Awatar użytkownika
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Kontakt:

Post autor: igor002 » śr lis 09, 2005 12:38

najpierw popsikaj do zamka przez tą cienką dokładke do wd40 do srodka, tak co 5 min np 3-4 razy psiknij, zeby mogło spenetrować w tym czasie, mozesz miedzy psiknęciami wkładać kluczyk do wkłądki i próbować przepychać, ale uwazaj bo cały ci sie upaprze i miej papier albo chusteczki do wytarcia.
jeżeli to nie pomoże to rozbierz, niemam zadnej mecyii w rozebraniu zamka do samej wkładki, tylko jak koledzy piszą zapisuja albo rób fotografie co gdzie jak i kiedy było, zebyś potem złozył, albo staraj sie poprostu pamiętac:)

pozdro i powoidzenia.

Mk3 GTI 16V ABF

Awatar użytkownika
moment
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: moment » śr lis 09, 2005 12:38

JA MIAŁEM TO SAMO TYLE ZE Z ZAMKIEM DRZWI PASAŻERA I MAŁO TEGO KLAPE MOGŁEM OTWORZYĆ CZYM CHCIAŁEM. pOJECHAŁEM DO GOŚCIA KTÓRY DORABIA KLUCZE I NAPRAWIA ZAMKI I W CIĄGU POÓŁ GODZINY NAPRAWIŁ OBY DWA I SKASOWAŁ 40 PLN Z WSZYSTKO I DZIAŁA TERAZ ORGINAŁ!I WYSZŁO MNIE DUŻO TANIEJ NIZ ZAMKI.POZDRO

adptery, dystanse info PW
S4B5 2,7 biturbo--- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=363667

fibolek

Post autor: fibolek » śr lis 09, 2005 14:23

Ja z klapą miałem ten sam problem ale pojechałem do gościa(ślusarz,dorabianie kluczy) ładnie wszystko wyczyścił zasmarował i działa,poza tym wyginają się w zamku zapadki.Zapłaciłem 20 zeta i jest weryyy goood nawet nowy tak dobrze nie działa.

Awatar użytkownika
Ivanhoe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Ivanhoe » śr lis 09, 2005 21:45

U mnie też padł zamek w klapie bagażnika. Pomogła wizyta u speca dorabiającego klucze. Za pare złotych dorobił nowe zapadki do oryginalnego zamka. Działa jak nowy!!!

Poradził na przyszłość częściej używać zamka mechanicznego a nie tylko pilota i raz na jakis czas przesmarowac go jakimś bezkwasowym smarem silikonowym.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lis 09, 2005 21:56

Jeśli nie możesz włożyć kluczyka to pewnie któraś z zapadek we wkładce się zablokowała. Trzeba to rozebrać, konstrukcja prosta tylko uważać na maleńkie sprężynki od zapadek żeby nie zgubić. Umyć w ropie i już. Jak jedna zapadka połamana to ją wywalić i probować dobrać z jakiegoś innego wkładu, lub jeździć bez niej ryzykując że złodziej będzie łatwiej mógł dobrać kluczyk.
Na marginesie: w moim GTI po probie otwarcia zamka przez złodzieja taki był właśnie objaw że kluczyka nie dało się włożyć do końca. I okazało się że jedna zapadka jest pogięta i zablokowana.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”